Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Türkiye'nin geleceğini tayin edecek"

        Gelişmeleri başyazısında değerlendiren The Independent gazetesi, davayı Türkiye'nin geleceğini tayin edecek bir hukuki süreç olarak değerlendirdi. Başyazıda, "Dava ülkenin modern tarihinde bir karar anı olarak nitelendirilebilir" denildi.

        Davanın iki ayrı iddianamesiyle suçlanan 142 sanık arasında emekli generaller, gazeteciler ve akademisyenlerin bulunduğu hatırlatılan başyazıda, "bu kişilerin tümünün geçen on yıldaki kayıpların ve faili meçhullerin arkasındaki güç olarak görülen ultra nasyonalist bir yapılanmanın mensupları olmakla ve seçilmiş AK Parti iktidarını devirmeye çalışmakla suçlandığı" kaydedildi.

        Yazıda, "davaya alkış tutup tutmama konusunda karar vermeden önce, Türkiye'yi modern bir devlet olabilmek için darbelerle dolu geçmişinden kendini kopartma zorunluluğunda olan bir ülke olarak mı, yoksa laik temelleri dinci bir hükümet tarafından altüst edilecek bir ülke olarak mı görmek gerektiği konusunda karar vermek gerektiği" öne sürüldü ve "pek çokları için, sanıkların yargı karşısına çıkarılmasının bile, demokratik bir devletin askerin gücüne karşı kazandığı bir zafer olarak görülmesi gerektiği" ifade edildi.

        "1960 yılından bu yana 4 hükümetin silahlı kuvvetlerin darbeleri sonucunda devrildiğini" de yazan Independent başyazarı, "savaş sonrası dönem boyunca Türkiye'de generallerin, yargıyı kontrol ederek toplumun her kesimine nüfuz etme çabalarının sürdüğünü" de öne sürdü. Başyazıda, "içlerinde bazı Batı yanlısı liberallerin de bulunduğu diğer bir kesim tarafından ise Türkiye'de ordunun, yaptığı bütün hatalara rağmen, laik Anayasa'nın bekçisi olarak görülmesine devam edildiği" belirtildi. Yazıda, bu kesimin Ergenekon davasını da "Türkiye'yi sinsice İslamileştirmeye çalışanların kendilerine karşı duran güçleri tasfiye etmeye çalışması" olarak yorumladığı ifade edildi.

        "Bu mücadelenin geleceğinin önceden belli olduğu da kaydedilen yazıda, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen yıl 4 yıllık bir dönem için yeniden seçim kazanması ve kendisine yakın bir ismi Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtmasından sonra, silahlı kuvvetler meselesini ele alma noktasına geldiği ve bunu yapmaya kararlı göründüğü" öne sürüldü.

        "Bunun bütün dünyanın dışardan izlemek durumda olduğu bir mücadele olduğu" da belirtilen başyazıda, "Bu yapılırken, sadece Ak Parti'nin dini amaçlarının laik karşıtlarının inandığı gibi çıkmaması ümit edilebilir. Ancak bir tek şey kesin: Türkiye, ordunun siyasete müdahale etmesinden çok çekti. Eğer gerçek anlamda modern bir devlet olacaksa, bu ayrımı açık ve mutlak biçimde yapmalı" denildi.

        The Times da gelişmelere dünya haberleri sayfasında geniş yer ayırdı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa