Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fırat Kalkanı Operasyonu DAEŞ'i sıkıştırdı

        Terör örgütü DAEŞ'e yönelik ağustosta yurt genelinde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 259 kişiden 50'si tutuklandı.

        AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, polis, jandarma ve hudut birliklerinin geçen ay yürüttüğü çalışmalarda çok sayıda DAEŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait dokümanlar, silahlar ve mühimmat ele geçirildi.

        Sınır dışındaki DAEŞ hedeflerinin vurulması sonucu çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi.

        Yılın ilk aylarından bu yana devam eden operasyonlarda gözaltına alınan çok sayıda DAEŞ üyesi de tutuklandı.

        AĞUSTOSTAKİ OPERASYONLAR

        Trinidad Tobago vatandaşı 9 kişiyi terör örgütü DAEŞ'e götürmek istediği öne sürülen Suriyeli Asem H, Adana'da tutuklandı. 9 yabancı uyruklu ise sınır dışı işlemleri için İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

        Adana'da ayrıca, 6 Ağustos'ta merkez Seyhan ilçesinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM), Narkotik, Asayiş ve Çevik Kuvvet Şube müdürlüklerinin de destek verdiği operasyonda terör örgütü DAEŞ mensubu 20 kişi gözaltına alındı. Zanlıların üstlerinde ve ikametgahlarında yapılan aramada örgütsel dokümanlar ele geçirildi.

        7 Ağustos'ta da yaklaşık 500 polisle merkez Seyhan, Yüreğir ve Çukurova ilçelerinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarda 28 kişi gözaltına alındı.

        Kilis'te DAEŞ mensubu 2 kişi, Öncüpınar Kara Hudut Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıkları sırada gözaltına alındı. Zanlılar, "terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı.

        İstanbul'da 12 Ağustos'ta Güngören ve Fatih başta olmak üzere belirlenen 10 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda "örgüt sorumlusu" olduğu tespit edilen 4 Suriyeli ile örgüte katılacakları öne sürülen 39 yabancı gözaltına alındı.

        Kilis'te gerçekleştirilen operasyonda da Suriye'deki çatışma bölgeleriyle irtibat halinde olduğu belirtilen yabancı uyruklu 2 kişi yakalandı.

        Adıyaman'daki terör operasyonunda DAEŞ ile bağlantılı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişiden 2'si tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Malatya'da da terör örgütü DAEŞ mensubu olduğu iddiasıyla gözaltına alınan kişi tutuklandı.

        Antalya'da terör örgütü DAEŞ ile bağlantılı oldukları iddiasıyla haklarında yakalama kararı bulunan 2 kişi cezaevine gönderildi.

        Gaziantep'te görevi başındaki polisi şehit eden teröriste silah ve el bombası sağladığı belirlenen 3 kişi tutuklandı.

        Kilis'te terör örgütü DAEŞ ile irtibatlı olduğu değerlendirilen 15 kişi gözaltına alındı. Kentte düzenlenen başka bir operasyonda da terör örgütü DAEŞ mensubu oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 9 kişiden 6'sı tutuklandı.

        İstanbul'da Pendik ve Sancaktepe ilçeleri başta olmak üzere terör örgütü DAEŞ'e yönelik helikopter destekli operasyonda 6 şüpheli gözaltına alındı.

        24 Ağustos'ta da Kilis'te Öncüpınar Hudut Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye girmeye çalışırken terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan kişi tutuklandı.

        Samsun'da da terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda 18 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan 17'si cezaevine gönderildi.

        Nevşehir'de 25 Ağustos'ta düzenlenen terör operasyonunda 3 Suriye uyruklu yakalandı.

        Konya'da DAEŞ operasyonu kapsamında 20 kişi gözaltına alındı. Operasyonlarda bazı dokümanlara el konuldu.

        Adana'da da merkez Seyhan ilçesi Şakirpaşa ve Gürselpaşa ile Yüreğir ilçesindeki Kiremithane mahallelerinde 26 Ağustos'ta düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda terör örgütü DAEŞ'le bağlantılı olduğu iddiasıyla 20 kişi gözaltına alındı.

        Yalova'da DAEŞ'e yönelik operasyonda 5 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 2'si tutuklandı, 3'ü de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

        Başkentte düzenlenen DAEŞ operasyonunda da 6 ilçedeki 20 adreste arama yapıldı, 17 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında Ulucanlar Caddesi'nde kitabevi olarak bilinen 5 katlı binaya baskın düzenlendi. Binanın her katına şadırvan ve mescit yapıldığı, üst katların ise öğrenci yatakhanesi olarak düzenlendiği belirlendi. İçeride bulunan 22'si kız 26 çocuk, ailelerine verilmek üzere Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. "Kitabevi" adı altında faaliyet gösteren işletmenin sosyal medya aracılığıyla ilanla öğrenci aldığı, aileleri tarafından getirilen çocuklara örgüt faaliyetleri doğrultusunda verilen eğitim sonunda karne düzenlendiği tespit edildi.

        Operasyon kapsamında yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilirken, dijital verilere de incelenmek üzere el konuldu.

        İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde de 26 Ağustos'ta gerçekleştirilen DAEŞ operasyonunda 9 kişi gözaltına alındı.

        Kilis'te terör örgütü DAEŞ ile irtibatlı olduğu değerlendirilen 7 kişi yakalandı. Zanlılardan biri tutuklandı.

        Elazığ'da Suriye'ye gitmek üzere yola çıktığı belirlenen 2 kişi, güney çevre yolunda, 8 kişi ise kent merkezi ile Karakoçan ve Kovancılar ilçelerinde gözaltına alındı. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece cezaevine gönderildi.

        Konya'da 30 Ağustos'ta düzenlenen DAEŞ operasyonunda 14 zanlı yakalandı.

        GAZİANTEP'TEKİ PATLAMA

        Gaziantep'in merkez Şahinbey ilçesi Akdere Mahallesi'ndeki sokakta organize edilen düğüne 20 Ağustos'ta saldırı düzenlendi. 32'si çocuk 56 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı DAEŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği belirlendi.

        Bu süreçte sınır hattında da DAEŞ terör örgütünce Suriye tarafından atılan havan ve roket mermileri, Gaziantep'in Karkamış ilçesiyle Kilis'te kent merkezindeki çeşitli alanlara düştü. 17 Ağustos'ta Suriye'den atılan havan mermisinin Elbeyli İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı sorumluluk sahasındaki boş araziye düşmesinin ardından aynı gün Elbeyli ilçesine 4 havan mermisi daha isabet etti.

        23 Ağustos'ta Karkamış ilçesine 9 havan mermisi atıldı. Can kaybının yaşanmadığı olaylar nedeniyle Gaziantep Valiliğince kamu görevlileri 2 gün idari izinli sayıldı.

        Son olarak 29 Ağustos'ta da Kilis'te muhtelif yerlere peş peşe ateşlenen 3 roket mermisi isabet etti. Olayda biri ağır 5 kişi yaralandı.

        Roket ve havan mermilerinin sınır güvenliğini tehdit etmesi üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Suriye'deki hedefler Fırtına obüsleriyle ateş altına alınarak imha edildi.

        24 Ağustos'ta da Türkiye'nin Suriye sınırında son bir haftada yoğunlaşan DAEŞ saldırılarında Kilis ve Gaziantep'in Karkamış ilçesine çok sayıda havan ve roket mermisi isabet etmesi üzerine TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla Fırat Kalkanı Harekatı başlatıldı.

        HAREKAT, KISA SÜREDE ETKİSİNİ GÖSTERDİ

        Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi amacıyla düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatı'nda Suriye'nin Halep kentinin Cerablus bölgesindeki terör örgütü DAEŞ hedefleri, savaş uçaklarıyla bombalandı.

        Harekat kapsamında topçu ve ÇNRA atışları sonucunda tespit edilen hedefler tam isabetle vurularak imha edildi. Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra edilirken, harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katıldı.

        Harekat kapsamında Gaziantep'in Karkamış Sınır Kapısı'nın karşı tarafındaki Suriye topraklarında DAEŞ tarafından yerleştirilen el yapımı patlayıcılar, TSK tarafından kontrollü imha edildi. Sınır hattının, tank ve zırhlı personel taşıyıcılarla takviye edildiği operasyon kapsamında ÖSO unsurları, harekatın ilk haftasında 38 köyü DAEŞ ve PYD/PKK teröristlerinden kurtardı.

        Bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığı ve bu konuda azami hassasiyet gösterildiği harekatta sınırın Türkiye tarafına ilave tank ve zırhlı araçlar da konuşlandırıldı. Ayrıca, sınır bölgesinin güvenliğini artırmak için iş makineleriyle hendek kazma çalışmaları yapıldı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa