Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Prof. Dr. Naci Görür: Kabuk çatırdıyor, her an kırılacak

        HABERTÜRKHABER MERKEZI

        HABERTÜRK TV’de Ece Üner’in sunduğu Akşam Raporu programına konuk olan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “1999 depremleri Marmara’nın altına normalde 250 senede birikmesi gereken enerjiyi 45 saniye içerisinde yükledi. Bu kabuk yüklenmiştir ve çatırdıyor. Her an kırılacak” dedi.

        ‘64 BİN KİŞİNİN HAYATI TEHLİKEDE’

        İstanbul’da denizin altındaki ana kolun 250 senede bir 7 ve üzeri büyüklükte deprem ürettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Görür, “1766 büyük İstanbul depremini referans alırsanız 2016’da süre doluyor. Yapılan araştırmalar matematiksel bir gerçeklikle göstermiştir ki Marmara Denizi’nin altında aktif, 7.0 şiddetinin üzerinde deprem üretebilecek bir fay sistemi var. Bu başlı başına alarma geçmek için yeterlidir” diye konuştu. 1999 depremlerinin Marmara’nın altına normalde 250 senede birikmesi gereken enerjiyi 45 saniye içerisinde yüklediğini söyleyen Görür, “Bu kabuk yüklenmiştir ve çatırdıyor. Her an kırılacak. Marmara için alarm verdik. İstanbul’da 1 milyon 600 bin bina var. Deprem olduğu zaman bu binaların yüzde 99’una hiçbir şey olmayacağını kabul ediyoruz. Yüzde 1’i 16 bin bina ediyor. Tehlike büyük, en az 64 bin kişinin hayatı tehlikede” ifadesini kullandı.

        ‘BARAJLAR DEPREMİ SAĞ ÇIKARMAZ’

        İstanbul’daki barajlara da dikkat çeken Prof. Dr. Görür, konuşmasına şöyle devam etti: “Barajların önemli bir kısmı depremi sağ çıkaramaz. Bu barajları kaybettiğimiz anda İstanbul depremden daha fazla darbe yer. Halkımız deprem öncesi, sırası ve sonrasında ne yapacağını bilmiyor. Deprem olduğu zaman ilk 72 saat çok kritiktir. Valilik, ‘Hazırlık yapıldı’ diye açıklama yapıyor. Ancak bu hazırlığı sadece vali ve resmi organlar biliyor. Halk bilmiyor. Halkın içinde olmadığı bir önlemi uygulayamazsınız. Kenti yönetenlerin de afet ve risk yönetimi konusunda bilgili olması gerekli.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa