Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Gezegenin 4.5 milyar yıllık en yaşlı kayası Avcılar’da

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’nin ilk jeoloji müzesi olan İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi, aralarında milyarlarca yıllık kaya, fosil ve minerallerin bulunduğu yaklaşık 10 bin parçalık bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Avcılar Kampusu’ndaki müze, Türkiye ve dünyanın jeoloji tarihine de ışık tutuyor.

        FOSILLERDEN KAYAÇLARA

        Kültür Bakanlığı tarafından tescillenerek özel müze statüsüne kavuşturulan bu müze, Türkiye’de ilk tescilli Jeoloji Müzesi olma özelliğini taşıyor. Müze sorumlusu ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Keskin, “Müzede yer kabuğunda görülen mineraller, kayaçlar ve fosiller var. Aralarında 4.37 milyar yıl yaşındaki metamorfik bir kaya parçası var ki bu çok özel bir örnek. Zira bu örnek, şu ana kadar gezegenimizde bulunan en yaşlı kayalardan biri. Dünya üzerinde daha henüz hiçbir hayat belirtisi yokken oluşmuş bir kayanın parçası” diyor.

        3.5 MİLYAR YAŞINDAKİ FOSİL DE VAR

        “Keskin Stromatolit adı verilen bir fosil örneğimiz var ki bu, yeryuvarı üzerinde ilk kez 3.5 milyar yıl önce okyanus kıyılarında ortaya çıkmış ve 1.25 milyar yıl önce yaygınlaşmış ilkel hayat formlarına ait fosillerden biri” diyor ve ekliyor, “Stromatolitler, henüz gezegenimiz üzerinde bugünküne benzer hiçbir hayat emaresi yokken denizlerde yaşayıp, atmosferdeki oksijenin oluşmasına katkı sağlamış bir canlı türü. Jeoloji Müzesi’nde, çoğu yaklaşık yarım milyar yıldan günümüze kadarki jeolojik dönemlerde yaşamış olan binlerce farklı tür ve çeşitlilikte fosil sergileniyor. Dolayısıyla müzeyi ziyaret edenler, kendilerini bilimkurgu filminde hissedecekler.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa