Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakan Fikri Işık: Teğmen ihtiyacımız asteğmenlerden karşılanacak | Asteğmen olarak askerde kalmak mümkün

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluşarak, TSK’nın yapısındaki köklü değişiklikler, asker-sivil ilişkileri, askeri okulların kapatılması ve atılacak yeni adımlara ilişkin değerlendirmeler yaptı. İşte, Işık’ın anlattıkları:

        İSTİHBARATÇI DEĞİL: (Darbe girişimi öncesi MİT’i uyaran binbaşı) O binbaşının ismini açıklamak doğru değil. Darbe teşebbüsünün ihbar edilmiş olması önemli. Darbeciler, “Bu akşam çok önemli bir görev var” diyerek binbaşıyı çağırıyorlar. “3 helikopterle MİT’i basacağız ve MİT Başkanı’nı alacağız” diyorlar. Binbaşı “Dışarıdan geldim, üstümü değiştireyim” diyor, saat 14.30 civarı. Hemen MİT’e geliyor. Tahminim o da darbeyi bilmiyor, çok önemli bir operasyon olduğunu söylüyorlar. Binbaşı MİT’e çalışan bir istihbarat elemanı değil. Kendi rızasıyla gelip söylüyor.

        GÜÇ DENGESİ: Dünyada elinde silah bulunduranlarla ilgili en temel endişe kaynağı darbedir. 98 ülkede fiili olarak gerçekleşen darbe sayısı 216. Siz bütün gücü bir tek kişide toplarsanız, o kişinin en küçük olayda “Bunlar yanlış yapıyor, düzelteyim” demesini engelleyemezsiniz. Gücün dengelenmesi için tek bir merkezde toplanmasını önlüyoruz. Hiçbir şekilde askerin asli görevinde emirkomuta zinciri bozulmayacak.

        GENELKURMAY’A SORUYOR: Bakanlığımda idari kadroda hemen hemen hiç sivil yok. Müsteşarım korgeneraldi, emekli oldu. Talimat veriyorum, gidiyor Genelkurmay İkinci Başkanı’na soruyor; talimat alırsa yapıyor, alamazsa benim talimatımın neden yapılamayacağını bana anlatıyor.

        Bakan Işık, aralarında Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in de bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi.
        Bakan Işık, aralarında Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in de bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi.

        DIŞARIDAN GELEN ÖĞRENCİLER: (Askeri liselerin kapatılması) 2000- 2007 arasında askeri liseyi kazanan öğrencilerin bin 598’i ortaokul birinci sınıfı dışarıda okumuş. Hiçbiri SBS’ye ve TEOG’a girmemiş. Böyle bir tuhaflığı yöneticilerin görmemesi kabul edilebilir mi? 2000- 2014 arasında çan eğrisi yok, herkes çok iyi öğrenci. Bir sınavda tam veya tama yakın soruyu doğru cevaplayan öğrenci sayısı 419, diğerinde 700 küsur. 2014’te 2, 2016’da 6 kişiye düşüyor. ÖSYM’deki değişiklikten sonra sorular çalınamadı. Ama vazgeçmeyip en iyi öğrencileri bu kez mülakatta elemişler.

        KULELİ OTEL OLMAZ: (Kapatılan askeri liselerin binalarının ticari işletme olacağı iddiaları) Hükümetimizin gündeminde şu anda böyle bir şey yok. Belki daha farklı bir amaçla kullanılabilir. Her olayı bir ranta bağlayarak değersizleştirmek doğru değil.

        MEZUN TEĞMENE YILDIZ YOK: Bu yıl teğmen çıkacak çocuklara yıldız takamıyoruz. Eldeki tüm veriler bunların büyük bölümünün bu yapıdan (FETÖ) olduğunu gösteriyor. Sivil hayatta kendilerine bir yol çizmek durumunda olacaklar. Asteğmenlikten tezkere bırakmayı bu sene çok daha yoğun uygulayabiliriz, teğmen ihtiyacını karşılayabilmek için. Sözleşmeli teğmenleri sivil kaynaktan temin edeceğiz.

        YETECEK PİLOTUMUZ VAR: (Tutuklamalar sonrası Hava Kuvvetleri’nde pilot kalmadığı iddiası) Çok zaruri durumlarda yetecek sayıda pilotumuz var. Emekli olup da dönmek isteyenlerle ilgili çalışma yürütüyor Hava Kuvvetleri.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa