Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Darbeye karşı dumanlı müdahale; "Yolu ateşe verip kaçtık"

        Hüseyin ŞENTÜRK/ İSTANBUL

        Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da alıkonulduğu ve darbecilerin üs olarak kullandığı Akıncılar Askeri Havaalanı'nın yakınlarındaki Bitik Köyü'nde darbecilere karşı ayaklanan köylü, uçakların kalkışını engellemek için topladıkları lastik ve balya samanını ateşe verdi.

        Kazan İlçesi Bitik Köy muhtarı Hicabi Bitik Akıncı Üssü'nde o gece yaşananları Habertürk'e şöyle anlattı:

        "15 Temmuz gecesi saat 22.00 gibi uyumak için yattım. Akıncılar askeri havalimanı köye çok yakın olduğu için uçakların kalkış ve inişlerine alışkınız. Ama o gece her şey çok farklıydı. Savaş uçakları normalden daha fazla alçaktan geçip kalkış yapmaya başladı. Evin üzerinden geçtiklerinde patlama yaşanıyordu. Evimin duvarları sallananıp az daha camlar kırılacaktı. Uyuyamadım kalkıp televizyonu açtım. Haberleri izlerken askerlerin, İstanbul Boğaz Köprüsü'nü tanklar tarafından kapattığını, Ankara'da ise Türk savaş uçaklarının Cumhurbaşkanlığı Sarayını bombaladığını gördüm. Bitik Köyü olarak tüm halk bir anda herkes meydana çıkıp toplandık.

        Televizyonların, 'Uçaklar Ankara'yı bombalıyor' denmesi bizi çok üzdü. Ben ve köy halkı "Bizim toprağımızı, bizim verdiğimiz vergilerle alınmış savaş uçaklarıyla nasıl olurda bombalar" diye tepki verip uçakların iniş kalkışını engellemek için bir plan yaptık. Köy ve civardaki tüm eski araba lastiklerini toplayıp traktörlerle savaş uçaklarının iniş kalkış yaptığı pistin en yakınındaki yol gece karanlığında kimseye görünmeden döktük. Topladığımız bir lastiklerin üzerine daha fazla duman çıkarması için saman balyası bıraktık. Ardından ateşe verdik. Alev alan lastiklerden çıkan siyah duman gecenin karanlığıyla birleşip göz güzü görmez oldu.

        Ankara'yı bombardıma tutan uçukların bize de ateş açabileceğini düşünerek ateşin yanından koşarak ordan kaçtık. Her taraf duman oldu göz gözü görmez oldu. Biz bile dumandan etkilendik. Zaten saat 00.00'dan sonra uçakların kalkış ve iniş hareketliliği gözle görünür olarak azaldı. Yangın gündüz öğlene kadar sürdü. Sabah erken saatlerde gelen dost birlik olarak bildiğimiz uçaklar ise havalımanı pistini bombalayıp hasar verdi. Halk, devlet ülkesine sahip çıkmasaydı Türkiye'nin hali çok kötü olurdu."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa