Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Bolu Valisi'nden '10. Yıl Marşı yasağı' ve 'gaz' açıklaması

        Bolu Valisi Aydın Baruş, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz'in 10'uncu Yıl Marşı'nı yasakladığı iddiasına ilişkin, "10. Yıl Marşı ile ilgili iddiaları inceletiyoruz. Onun sonucunda soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilecek." dedi.

        Baruş, Karacasu beldesindeki etkinlikte gazetecilerin, marşın yasaklandığı iddiası üzerine aralarında CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'ın da bulunduğu grubun İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı eyleme polisin müdahalesine ilişkin sorularını yanıtladı.

        İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bulunduğu alanda istenmeyen bazı olaylar yaşandığını anlatan Baruş, şunları dile getirdi:

        "Emniyet güçlerinin toplanan gruba bir müdahalesi oldu. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki siz, şehrin bir tarafından bir gösteri yürüyüşü düzenlemek istediğiniz zaman usulüne uygun olarak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda belirtilen kurallar çerçevesinde valilikten izin almak durumundasınız. Tabii bu izin müessesesi, valilik izin verdiği takdirde toplantı düzenlenmesi şeklinde değil, valiliğe 48 saat önceden haber vermek şeklinde işliyor. Bunun sebebi de 48 saat önceden haber verilsin ki 'o toplantının huzur ve güvenlik içinde yapılması, vatandaşların emniyetini sağlama yönünde gerekli tedbirler alınsın' diye. Düzenlenen toplantı böyle bir toplantı değildi."

        Baruş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapılacağı konusunda kendilerine bilgi geldiğini, açıklamanın gerçekleştirilebileceği ortamın temin edildiğini belirterek, "Bir milletvekilimiz tarafından konuşmalar yapıldı. Daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğüne bir çelenk bırakılmak istendi. Biz son derece anlayışlı davranarak bu çelengi de birkaç arkadaşın Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bırakabileceğini ifade ettik." diye konuştu.

        "İNATTAN KAYNAKLANDI"

        Eylemi başka yöne çekmek isteyenlerin polisin kurduğu barikatı kaldırmak ve emniyet güçlerini zor durumda bırakmak üzere bazı tatsız hareketler yaptığını kaydeden Baruş, bunun üzerine polislerin grubu uyararak duruma müdahale ettiğini söyledi.

        Baruş, hiç kimsenin kanuni hakkını kullanırken mağdur duruma düşmesini istemediğine dikkati çekerek, "Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki istemediğimiz olaylar, bizim aldığımız tedbirlerden dolayı değil, birilerinin konulan kurallara, yasalara uymama inadından kaynaklandı." ifadelerini kullandı.

        "İDDİALAR İNCELENİYOR"

        İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz'in söylediği iddia edilen ifadelerin basında yer aldığını anımsatan Baruş, konuyu incelediklerini, sonuca göre gereken işlemlerin zaman kaybetmeden yapılacağını anlattı.

        Vali Aydın Baruş, "İnceleme sonucunda hüküm vermek durumunda olduğum için şimdiden kanaat belirtmem doğru olmaz. 10. Yıl Marşı ile ilgili iddiaları inceletiyoruz. Onun sonucunda soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilecek." değerlendirmesinde bulundu.

        30VEKİL VALİLİĞE YÜRÜDÜ

        Protesto gösterisinde gazdan etkilenen CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'a destek vermek için aralarında CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'ın da bulunduğu vekiller, Bolu Milli Eğitim Müdürülüğü'nün önünde basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 200 partilinin de destek verdiği açıklamada Muharrem İnce ve Gürsel Tekin konuşma yaptı.

        "O POLİS MEMURUNA SESLENİYORUM"

        CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Buradan milletvekili arkadaşımızın direk görüne gaz sıkan o polis memuruna sesleniyorum. Biz kindar değiliz biz içimizde nefret büyütmeyiz. Ancak seni yüreğimize kazıdık. Senin adını CHP'ye oy ver 12 milyon seçmenimiz bilecek" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise, "Bu yapılanların adı devlet değildir bu sistem bir gün yıkılacaktır" diye konuştu.

        Milletvekilleri daha sonra kol kola girerek Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Bolu Valiliği'ne kadar yürüdü.

        Valilik bahçesinde konuşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Değerli Bolulular, biz Cumhuriyeti savunmak için Atatürk'ü savunmak için milletin kazanımlarını savunmak için 10. Yıl Marşı'na sahip çıkmak için kimseden izin almak zorunda değiliz. Kimsenin böyle bir yasağını da tanımıyoruz. Ne Tanju Özcan ne Cumhuriyetin mensupları yalnız değildir. 30 Milletvekili bir ile gelmişse ilin Valisi eğer Devletin valisiyse milletin valisiyse gelir bize sorar, bir isteğiniz var mı diye. Ben ona Vali olamazsın demiyorum, adam olamasın diyorum" dedi.

        Milletvekilleri 10. Yıl Marşı'nı söyledikten sonra dağıldı.

        AA-DHA-CHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa