Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor? Hangi gün başlayacak?

        Ramazan ayının yaklaşık üç haftası geride kalırken , Şeker Bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı için geri sayım başlamış oldu. Peki Günahların affolduğu ve büyük bir sevab nimetine kavuşma niyetiyle kutlanan Ramazan Bayramı ne zaman ve hangi gün başlayacak?

        RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN, HANGİ GÜN KUTLANACAK?

        Halk ağzında 'Şeker Bayramı' olarak nitelendirilen Ramazan Bayramı, arefe günü ile 4 Temmuz Pazartesi günü (Yarım gün tatil) başlayacak. 5 Temmuz Salı, 6 Temmuz Çarşamba, 7 Temmuz Perşembe günü ise 1-2-3'üncü günler kutlanacak. Normal şartlarda 3 gün kutlanacak olan bayram tatili, Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar sonucu 9 güne çıkartıldı. Bu şekilde bayram tatili 2 Temmuz Cumartesi günü başlayıp, 10 Temmuz Pazar günü sonlanacak.

        RAMAZAN BAYRAMINEDEN KUTLANIR?

        Ramazan Bayramı'nın ve Bayram Namazının önemiile ilgili birçok Hadis-i şerif bulunmaktadır:

        Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca Allahü teâlâ meleklere, “İşini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir?” diye sorar. Melekler de, “Ücretini almaktır” derler. Allahü teâlâ da, “Siz şahit olun ki, Ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak, kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım, bugün benden isteyin, izzet ve celâlim hakkı için istediklerinizi veririm” buyurur [Beyheki].

        Peygamber efendimiz, Ramazanın son günü Allahü teâlâ, oruç tutanları affeder buyurunca, Eshab-ı kiram, Ya Resulallah, o gün Kadir gecesi mi? diye sual etti. Peygamber efendimiz, Bilmez misiniz ki, iş yapana, işi bitirince ücreti verilir buyurdu [Beyheki].

        Hazret-i Ali, Bugün, orucu kabul edilmiş, çalışmasının mükâfatını görmüş ve günahları affedilmiş olanların bayramıdır buyurdu.

        Hadis-i şerifte de, Allahü teâlâ, Ramazanda dört sınıf insan hariç, herkesin günahlarını affeder. Bunlar, içki içmeye devam eden, ana babasına âsi olan, sıla-i rahmi terk eden, mümin olmaktan ümidini kesendir buyuruldu [Gunye].

        Eğer bunlar tevbe ederse, Allahü teâlâ günahlarını affeder. Ramazandaki sevablar bilinseydi, her günün Ramazan olması istenirdi. Hadis-i şerifte, Ramazandaki özel sevablar bilinmiş olsaydı, bütün yılın Ramazan olması istenirdi buyuruldu [Ebu Nasr].

        BAYRAM GÜNLERİ NASIL GEÇİRİLMELİDİR?

        Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir’e, Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir buyurdu [Buhari].

        Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Kimseye darılmamalı, dargınlık olduysa, üç günden fazla sürmemeli, bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır.

        Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Din kardeşiyle üç günden çok küs durmak caiz değildir. Üç gün sonra, onunla karşılaşırsa, ona selam verip hatırını sormalıdır. O kimse selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur [Ebu Davud].

        Ameller pazartesi ve perşembe günü Hak teâlâya arz olunur. Hak teâlâ da, şirk koşmayan herkesi affeder. Ancak bu mağfiretten birbirine kin tutan istifade edemez. Cenab-ı Hak, “Onlar barışıncaya kadar amellerini bana getirmeyin” buyurur [İ.Malik].

        Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah’ın kulları kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helal değildir [Buhari].

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa