Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Hekime sözlü şiddette ilk ceza: 1 yıl 9 ay hapis

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        Mahkeme, rapor vermeyen hekime sözlü şiddette bulunan ve “Pişman değilim” diyen sanığı 1 yıl 9 ay hapse mahkûm etti.“Tekrar yapabilir” diyerek hükmü de ertelemedi.

        İzmit'te yaşayan Nurdoğan Bucak adlı bir vatandaş, sağlık merkezine başvurarak 3 çocuk için sağlık raporu almak istedi. Görevli hekim, Bucak’ın kendi çocuğuna rapor verdi. Ancak diğer 2 çocuğun velisi olmadığı için bunun mümkün olmadığını belirtti.

        Hekime hakaret etmeye başlayan Bucak, “Ş... çocuğu, bir imza atacaksın” dedi. Hekimin, “Git işine” demesi üzerine hakaretin dozu daha da arttı ve tehdit başladı; “Aptal seni. Evini biliyorum, sana gösteririm, yaşatmayacağım seni” dedi. Hekim, Sağlık Bakanlığı’nın şiddete karşı kurduğu ‘Beyazkod’ sistemine başvurdu.

        İl Sağlık Müdürlüğü avukatları, Bucak hakkında suç duyurusunda bulundu ve dava açıldı.

        "PİŞMAN DEĞİLİM"

        Hâkim karşısına çıkan Bucak “Pişman mısın?” sorusuna “Hayır, değilim” yanıtını verdi. Mahkeme, sanığı "tehdit ve hakaret"ten 1 yıl 9 ay hapse çarptırdı. Hâkim, sanığın davranışları, pişman olmaması, suç eğiliminin bulunması ve ileride bir daha işlemeyeceğine dair kanaatin oluşmaması nedeniyle cezayı ertelemedi. Kararla birlikte, Türkiye’de ilk kez hekime sözlü şiddet hapisle cezalandırılmış oldu. Bakanlık yetkilileri, kararın caydırıcılık açısından örnek olmasını beklediklerini söyledi.

        EN ÇOK HEKİMLER ŞİDDET GÖRÜYOR

        Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012-2015 yılları arasında 31 bin 767 şiddet vakası yaşandı. Şiddete maruz kalanların 18 bini hekimlerden, 13 bin 767’si diğer sağ- lık çalışanlarından oluştu. Saldırıların, 14 bin 250’si fiziksel, 17 bin 517’si ise sözlü şiddet olarak kayıtlara geçti. 2013’te şiddet zirve yaptı; 10 bin 681 olay yaşandı. 10 yılda 4 doktor bu olaylarda hayatını kaybetti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa