Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İLKSAN zorunlu üyeliği kaldırıyor

        İlköğretim öğretmenlerini zorunlu olarak sandığa üye yapan İLKSAN'da durumlar değişiyor. Üyeliklerinin isteğe bağlı halde olmasını kabul edilebilir görmeyen İLKSAN üyeleri, en son imzalanan toplu sözleşmeye göre, istemeleri halinde üyelikten tamamiyle ayrılabilecekler.

        İLKSAN NEDİR?

        İlksan, 1943 yılında 4357 sayılı Kanun ile sağlık ve sosyal yardımla ilgili meselelerde öğretmenleri birbirlerine yardım edici duruma getirmek amacıyla kurulmuştur.

        Sandığın kuruluşu ile birlikte 4357 sayılı yasanın 12. maddesiyle “öğretmenlerin mesken ihtiyaçlarını gidermek” amacıyla bir yapı sandığı da kurulmuştur. Bu yapı sandığı, 1958 yılında Türkiye Öğretmenler Bankasına devredilmiştir. İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı’nın (İLKSAN) kurulmasına ilişkin 14. madde ise 1943 yılından bu yana hiçbir değişikliğe uğramadan yürürlükte kalmıştır.

        Sandığın temel gelir kaynağını üyelerden Temsilciler Kurulunca tespit edilen miktarda her ay kesilen aidatlar oluşturmakta, bunun yanı sıra bağışlar ve Devlet bütçesinden yapılacak yardımlar, sandık gelirlerinin nemalandırılmasından elde edilen karlar, sandığın amaçlarını gerçekleştirmeye elverişli prevantoryum ve kaplıca gibi tesisler satın alarak veya yaptırılarak bunların kiralanmasından veya işletilmesinden elde edilecek kazançlar da sandığın diğer gelir kaynakları olarak sayılmaktadır.

        Sandığın işleyişini belirleyen Ana Statü yapma yetkisi, 1985‘te çıkarılan 3179 Sayılı Kanunla Milli Eğitim Bakanlığı‘na verilmiştir.

        22 Mart 1995 tarih 22235 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sandık Ana Statüsü tümüyle yenilenmiş, halen bu Ana Statü yürürlükte bulunmaktadır.

        Üyeye yapılan yardımlar;

        Evlenme Yardımı,

        Emekli Yardımı,

        Doğal Afet Yardımı,

        Maluliyet Yardımı,

        Ölüm Yardımı,

        Şehit Yardımı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa