Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş: Yüzde 50'den fazla sempati aldık

        Demirtaş, Tepekule Kongre Merkezi'de basın temsilcileriyle yaptığı toplantıda Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiğini söyledi.

        Türk, Kürt, asker, sivil, polis hiç kimsenin ölmemesi gerektiğini, önce ölümlerin durdurulmasını istediklerini kaydedenDemirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Yarın değil, şu saatte İzmir'den çağrı yapmak istiyorum, ölümlerin derhal durması lazım. PKK'nın 'amasız, ancaksız' silahlı, bombalı şiddet eylemlerini, şehirlerde, dağlarda durdurması lazım. Bizim açımızdan bunun alternatifi yoktur. 'Aması, ancağı' yoktur. HDP'nin demokratik siyaseti açısından mazereti yoktur. AKP'nin yaptığı, işlediği suçların hesapları asker, polisi öldürülerek sorulamaz. Onların tamamı bu ülkenin çocuklarıdır, bizim çocuklarımızdır, biz böyle görüyoruz. AKP de işlediği bütün suçları örtmek için Kürt çocuklarını şehirlerde, dağlarda öldürümez. Buna da izin vermeyeceğiz. AKP bir savaş başlatarak bütün şehirlere cenaze göndererek üzerindeki sıkışmışlığı şiddet yoluyla topluma ihraç edemez, buna izin vermeyeceğiz. "

        ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

        Erken seçimin artık partiler arası bir tercih olmadığı görüşünü dile getirenDemirtaş, Türkiye'nin ciddi bir iç savaş tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.

        Demirtaş, yeni bir seçimde barıştan yana olanların kazanacağını, AK Parti'nin ise daha önceki seçimlerde aldığı oy oranlarına erişemeyeceğini öne sürdü.

        Bazı belediye başkanlarının özerklik açıklamalarına ilişkin gazetecilerin sorusunu da yanıtlayanDemirtaş, HDP'nin söz konusu belediyelerin hiçbiri ile resmi, organik ilişkisi olmadığını bildirdi.

        Silahla, şiddetle demokratik özerklik istemediklerini ancak katı merkezi yönetiminin de Türkiye'ye uymadığını savunanDemirtaş, "Özerklik ilanı dediğimiz şey mahallelerde, beldelerde halkın isyan noktasıdır. 'Devleti tanımıyoruz' açıklaması değildir" diye konuştu.

        Demirtaş, AK Parti ile koalisyon yapmama kararına karşın geçici seçim hükümetinde yer alma kararını da değerlendirerek, konuşmasına şöyle tamamladı:

        "Şu andaki seçim hükümeti bir AKP hükümeti değildir. Kurulacak AKP hükümetine girmiyoruz. Bu halkın iradesinin ne kadar hükümete yansıyacağı anayasa tarafından belirlenmiş bir seçim hükümetidir ve bizim hakkımızdır. Bize oy veren 6 milyon insanın 3 bakanlık hakkı vardır. Seçim adaleti, güvenliği açısından bizim bu hükümette olmamız lazım. Savaş kararı almak isteyenlere karşı barışı savunabilmek için bizler hükümette yer almazsak AKP seçim programını bize dayatacak. Diğer partilerin tercihine saygı duyuyoruz."

        "YÜZDE 13 OY ALDIK AMA..."

        Tepekule Kongre Merkezi'nde kahvaltıda medya temsilcileri ile bir araya gelen Selahattin Demirtaş, "Türkiye kritik süreçten geçiyor. Yaşım 42 kendimi bildim bileli kritik süreçten geçiyor. En son benzer durumu 100 yıl önce 1. Dünya Savaşı'nda yaşamıştık. Belki koşullar hedefler biraz değişik olsa da çalkantılı dönemi yaşıyoruz. Türkiye toplumu çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı bir toplum. Faşizan ziyaretler her birimizin kaybetmesine yol açtı. Canlarımızı kaybettik, ekonomiyi kaybettik, birbirimize toplum olarak güvenimizi ve inancımızı kaybettik. Bunun toparlanması gerekiyordu. Biz HDP'yi 20 den fazla siyasi örgüt bir araya gelerek kurduğumuzda bu paradigmayı temel esas olarak aldık.

        Türkiye'nin demokrasi siyasetinin kurucu unsuru olarak hareket etmek istedik. Türk, Kürt, Ermeni, Çerkez olarak ifade edilen ama sayıları kaç olursa olsun, bütünlük Türkiye yurttaşları olarak anılıyor" ifadelerini kullandı.Tek dil ve tek kimlik dayatmadıklarını belirten Demirtaş, "Daha demokratik bir ulus olması lazım. ilk etapta bize bu ülkede birlikte yaşayamazsınız mesajı verenlere hayır dedik.

        Partinin programında seçim bildirgesinde çoğulculuğu yansıttık ve ortaya koyduk. Türkiye toplumunun buna ihtiyacı olduğunu seçimde gösterdik. Tekçiliği bize dayatan AK Parti hükümetine karşı zafer elde ettik. Tek parti ve tek adam tarafından yönetilemez dedik. Yüzde 13 oy aldık ama yüzde 50'den fazla sempati aldık. Bu büyük bir zaferdir. Yanı başımızda yaşananları görüyorsunuz. Aynı şehirde farklı kimlikte insanlar yaşayamıyor. Irak ve Suriye'de bunu rahatlıkla görebiliyoruz. 'İslam devleti' diyorlar ama İslam'la alakası yok. Suriye'de bunu yapmaya çalışıyorlar. Yemen'de bunu yapıyorlar. Kelle keserek, insanları yüksek binadan atarak yapıyorlar. Kadınları pazarlayarak yapıyorlar.

        Ama netice itibariyle Türkiye'de hakim kılınmaya çalışan tekçilik anlayışı çıplak kılınıyor. Devletin elindeki zor güçleri bize karşı kullanıyorlar. İşte Suriye gibi olmayalım dediğimizde HDP gibi olalım diyoruz. İçinde adalet demokrasi barındırmayan şey barış olamaz. Devletler arası problemlere kadar, sendika ve işveren arasındaki sorunlara kadar problemleri çözmek için adalet ve demokrasi olması lazım" şeklinde konuştu.

        İHA-AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa