Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç 2015 Kurban Bayramı ve bayram tatili ne zaman?

        2015 Kurban Bayramı için tatil planları yapanlar Google'da arama fırtınası yaratıyor. Peki 2015 Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Ne zaman başlayacak? İşte detaylar...

        2015 Kurban Bayramı ne zaman?

        Kurban Bayramı bu sene 24 Eylül 2015 Perşembe gününe denk geliyor. 23 Eylül Çarşamba Kurban Bayramı Arefesi ile birlikte yarım olmak üzere toplamda 4.5 gün tatil olacak. Kurban Bayramında da son iki gün Cumartesi ve Pazara denk geliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, okulların bayram sonrası açılması talebini Milli Eğitim bakanı Nabi Avcı ile görüştüğünü açıklamıştı. Peki okullar ne zaman açılacak? Okullar bayramdan sonra mı açılacak?

        Kurban ne demektir, hükmü nedir?

        Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

        Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

        Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

        Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.

        Cadde, sokak ve parklarda kesim yasağı

        Diyanet İşleri Başkanlığın'dan yapılan resmi açıklamada; Kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi gerektiği konusunda vatandaşlara bilgi verilecek.

        Kurbanlar, belediyelerden çalışma izni almış kesimhane ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde, "Kasaplık Belgesi" veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından "Kurs Bitirme Belgesi" alanlarca, köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise (cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla) usulüne uygun ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilecek.

        Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamayacak. Kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa