Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Taksi şoförü sendikalı olacak

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye'deki tüm taksi şoförlerini temsil etmesi için Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma-İş Sendikası’nda Taksi Şoförleri Temsilciliği kuruldu. Yıllardan bu yana temsiliyetleri bulunmayan taksi şoförleri, temsilcilik aracılığıyla sendikal haklarını arama yolunu açtı.

        Özellikle işverenleriyle aralarında birçok sorun bulunduğunu belirten taksi şoförleri, kurdukları sendika temsilciliğiyle sorunlarına daha kolay çare bulacaklarına inanıyor.

        Öz Taşıma-İş Sendikası Taksi Şoförleri Temsilciliği İstanbul Temsilcisi Orhan Demirci, yaklaşık dört aydır sendikanın kurulması için uğraştıklarını belirterek çalışmalarının olumlu sonuçlandığını söyledi.

        Demirci, bugüne kadar İstanbul’da ve Türkiye genelinde taksi şoförlerinin temsil haklarının bulunmadığını anlatarak, şöyle konuştu:

        “2005’e kadar 507 sayılı yasa kapsamında taksi şoförleri odalara bağlı esnaf statüsündeydi. 2005’te çıkarılan 5362 sayılı yasayla esnaflıktan çıkarıldı. Böylece Türkiye’de taksi şoförleri resmi temsil haklarını kaybetti. Bizi resmi olarak temsil edecek hiçbir makam kalmadı. Bu nedenle biz de bir mücadeleye giriştik. Hak-İş’le görüşmeler yaptık ve Öz Taşıma-İş Sendikası’ndan temsilcilik aldık. Şu anda İstanbul’daki taksi şoförlerinin temsil haklarını kullanmaya çalışıyoruz. Taksi şoförlerinin bir sorunları olduğunda gidebilecekleri bir yer yokken, artık bu sorunlarını Hak-İş içerisinde dile getirebileceği bir temsilciliğimiz var.”

        Sendikal çalışmalarıyla taksi şoförlerinin birçok sorununu aşmayı hedeflediklerini vurgulayan Demirci, meslektaşlarından sendikaya destek vermelerini beklediklerini dile getirdi.

        Demirci, meslektaşlarının, “yüksek yevmiye”, “sigorta” ve “haftalık ve yıllık izin sorunları” gibi birçok sorununun bulunduğunu ifade ederek, bu sorunları çözmek için taksi şoförlerinin hep birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi. T

        TAKSİCİLERE ‘ÜYE OLUN’ DAVETİ

        Taksi şoförü Salih Koç da birtakım derneklerinin bulunduğunu, ancak bunların resmi olarak temsil haklarının bulunmadığını anlattı.

        Taksi şoförlerinin esnaflıktan çıkarıldığı andan itibaren bir sendikaya ihtiyaçlarının bulunduğunu vurgulayan Koç, “Sendikanın kurulması beni çok sevindirdi. Bütün taksi şoförlerinin üye olması gerekir ki sorunlarımız çözüme kavuşsun. Eksik olan haklarımız var. Şu anda yevmiyelerimiz yüksek alınıyor, çoğu arkadaşımız sigortasını kendisi ödüyor, güvenlik gibi çok sayıda sorunumuz var. Bu sorunlarımızı resmi kurumlara iletecek hiçbir temsilcimiz yok. Ben de derhal üye olacağım. Tüm arkadaşların da buna destek olması lazım” ifadesini kullandı.

        DAHA ADİL OLACAK

        İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur ise taksi şoförlerinin esnaflıktan çıkarılmalarıyla birlikte, başta sigortaları olmak üzere birçok sorunun ortaya çıktığını dile getirdi.

        Daha sonra hükümetin ve İTEO’nun çalışmaları sonucunda taksi şoförlerinin sigortalarının yaptırılması için bazı teşviklerin devreye alındığını belirten Uğur, herkesin haklarını bilmesinin daha doğru olacağını söyledi.

        Uğur, hem plaka sahiplerinin hem de taksi şoförlerinin temsil edilebileceği mercilerin bulunmasını olumlu karşıladıklarını ifade ederek, bu durumun daha adaletli olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa