Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Bağımsızların yemin etmesi gerekir"

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Prof. Özbudun’un olası tartışma başlıklarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

        KABİNE ÜYELERİ: Anayasa’nın 114. maddesine bakıldığında siyasi partilerin seçim hükümetine (geçici Bakanlar Kurulu) bildireceği isimleri belirleme işi Başbakan’ın yetkisinde görülüyor. Başbakan’ın, siyasi nezaket icabı üye verecek parti ile mutabakat halinde olması normaldir. Ama bu ifadeye göre asıl yetki Başbakan’dadır. Zaten normal dönemlerde de kabine listesini Başbakan belirliyor.

        YEMİN ŞARTI: Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu aranmaz. Meclis’te güvenoyu için yoklama yapılmaz, burası açık. Ancak yemin konusunda Anayasa bir öngörüde bulunmamış yani bir uygulaması yok. Geçici Bakanlar Kurulu üyeleri de milletvekili dokunulmazlığı ve sorumsuzluğundan yararlanacak. Bu nedenle yemin etmeleri gerekir.

        CUMHURBAŞKANI: Cumhurbaşkanı’nın kabinedeki isimlerle ilgili “Beğenmedim, değiştirilsin” demesi Anayasa’nın ruhuna uygun olmaz. Ama Cumhurbaşkanı teknik olarak diyebilir. İtiraz etmesine mani bir durum yok. Normal dönemlerde “Falanca zatın bakanlığına karşıyım” diyebiliyorsa burada da diyebilir. Çünkü bakan atamasında nihai merci Cumhurbaşkanlığı’dır.

        ANAYASA: (Anayasa’nın öngörmediği bir durumla karşılaşılırsa ne olur?) Vallahi öylesi bir durum ile umarım karşılaşmayız. Çünkü bu bir Anayasa krizidir. HDP, “Bildireceğim isimlerle ilgili kararı ben veririm”, Başbakan da “Hayır ben bildireceğim” derse ne olur? HDP’nin bildireceği isimlere Başbakan’ın bir itirazı olmazsa bir problem olmaz. Ama ben “Falancayı falancayı istemiyorum” ya da “3’ünü de istemiyorum” derse bu kez HDP de üye vermekten vazgeçer. O zaman Meclis içindeki veya dışındaki bağımsızlardan seçilir kabine üyeleri. Çok karmaşık bir durum.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa