Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Esenler Belediye Başkanı Göksu'dan Gürsel Tekin'in iddialarına yanıt

        Göksu, "Burası 8.7 milyon metrekare. Bu 8.7 milyon metrekarenin 4,5 milyon metrekaresi direkt donatıya terk ediliyor. İmarlı alan 4 milyon metrekare. 4 milyon metrekarenin yüzde 40'ı yapılaşacak. 7 milyon metrekaresi sadece donatıya terk ediliyor. Bu Türkiye'de, hatta dünyada ilk olacak" dedi.

        "ÖRNEK ŞEHİR OLACAK"

        Bölgeye rezidanslar ve AVM'ler yapılacağı iddialarını da yalanlayan ve projenin haritasını gösteren Göksu, "Buyurun, rezidans nerede? AVM nerede? Burası her şeyiyle örnek bir şehir olacak. Dünyada kullanılan hangi parametreler varsa, burada hayata geçecek. Tasarımıyla, kültürel dokusuyla, donatısıyla örnek bir şehir olacak" diye konuştu.

        "SIKIŞIK ESENLER'E NEFES ALDIRACAĞIZ"

        Esenler'in 18,5 milyon metrekare yüzölçümüne sahip bir ilçe olduğunu hatırlatan Tevfik Göksu, "Bu ilçenin 500 bin nüfusunun yaşadığı yer sadece 7.4 milyon metrekare. İstanbul'da ortalama 1 kilometrekarede 13 ile 14 bin kişi yaşarken, Esenler'de 70 bin kişi yaşıyor. Çok sıkışık. Yani İstanbul ortalamasının 6 katı daha fazla" dedi.

        Esenler'i kendi içerisinde dönüştürmenin çok mümkün olmadığını söyleyen Göksu, "Bizim imar mevzuatımıza göre en yüksek emsali 3 diye hesaplıyoruz. Esenler'in şu anda fiili emsali 5,6. Esenler'de nefes alacak hiçbir alan yok. Bize arazi lazımdı. Burası aslında Hazine'ye ait bir alan. TSK tahsisli bir alandı. Sonra sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan iken buraya geldiğinde ve ilk kentsel dönüşümü başlattığında, çözüm odaklı bunu kendisine ilettiğimizde, o zaman 'Tamam' demişti. Yoğun uğraş sonunda, Esenler sınırları içinde kalan bu bölgenin belediyemize devriyle ilgili gerekli protokoller yapıldı" dedi.

        "HEM KONUT OLACAK HEM PARK"

        Tahsis edilen araziyi harita üzerinde gösteren Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, yapılacakları şöyle anlattı:

        "Ne yapacağız burayı? Burada yapacağımız 3 tane işlem var. Bir, burada görmüş olduğunuz ve nefes alınamaz olan bu şehrin riskli yapılarını ve imar kısıtlılığından dolayı hiçbir işlem yapamayan vatandaşların konutlarını buraya transfer edeceğiz. İkincisi, bu gördüğünüz alanda dünyanın en büyük kentsel dönüşümle üretilmiş şehir parkı ve dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak kullanılacak. Hem konut olacak hem park olacak."

        TRANSFER EDİLENİN YERİNE PARK

        Esenler'in mevcut yapılarından yeni araziye transfer edileceklerin yerine yeni inşaatlar yapılmasına izin vermeyeceklerini belirten Göksu, "Transfer ettiğimiz yerlere hiçbir şey yapmıyoruz. Geri kalan yerler tamamıyla park olacak. Eğer okulsa okul olacak, hastaneyse hastane olacak. Hiçbir inşaat yapılmayacak" diye konuştu.

        Esenler'de mevcut yapıların bir çoğunun olası bir depremde yıkılma ihtimali olduğunu vurgulayan Göksu, "Bu konutların transferini, yenilenmesini gerçekleştireceğiz" dedi.

        "90 BİN KONUT YAPILMAYACAK"

        90 bin konut yapılacağı bilgisinin de çarpıtıldığını dile getiren Göksu, "Hep onu speküle ediyorlar. 90 bin konut buraya yapılacak konut değil, 90 bin konut yenilenmesi gereken konut. Bir kısmını yerinde yenileyeceğiz, bir kısmını transfer edeceğiz" şeklinde konuştu.

        "KONUTLARI TRANSFER EDECEĞİZ"

        Esenler'deki mevcut yapıların birçoğunun planda yeşil alan görünen araziler üzerine yapıldığını ve bu nedenle burada oturan vatandaşların tek çivi çakamadığını anlatan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, "Düşünün, oturduğunuz yer yeşil alan. 40 yıl geçmiş binanızı yapmanızın üzerinden ve hiçbir şey yapamıyorsunuz. Çivi dahi çakamıyorlar. Bir deprem olursa, ilk yerle bir olacak konutlar. Sayısı kaç biliyor musunuz? 40 bin konut. Ne yapıyoruz? Bunları transfer ediyoruz" dedi.

        "ESENLER NEFES ALACAK"

        Tahsis edilen arazinin İstanbul'un rezerv alanı olduğunu söyleyen Göksu, "Sadece Esenler'in değil, İstanbul'un rezerv alanıdır. Burası İstanbul için büyük bir kazanım. Burası İstanbul'un ranta açılacak merkezi değil, burası İstanbul'un akciğeri olacak. Eski Esenler, projeyle birlikte alanları açılmış, nefes almış Esenler'e geliyor" dedi.

        Proje için uluslararası yarışma düzenleyeceklerini de belirten Göksu, projenin hayata geçmesinin en az 10 yıl süreceğini söyledi.

        "REZERV ALAN OLACAK"

        Projenin hayata geçmesiyle birlikte İstanbul'a yeni akslar, yeni bulvarlar kazandırılacağını söyleyen Göksu, "İstanbul'da Büyükşehir Belediyemizin açacağı yeni akslar var. Bu aksları açarken konut lazım olacak, değil mi? Bu konutlar tahsis edilen araziye taşınacak. Burası İstanbul'un ortak kullanacağı rezerv alanıdır. İstanbul için kullanılacak bir alandır. Burada ne rezidans, ne AVM gündemde var. Ne de konuşulan bir konudur. Böyle bir şeye izin vermeyiz. Burası zaten kanunla belirlenen rezerv alan. Rezerv alan demek, risk karşısında transfer edilecek konutların rezerv edileceği alan" diye konuştu.

        Arazinin Esenler'e devredilmesine yönelik eleştirilere de yanıt veren Göksu, "İlçe sınırlarımda da, onun için. Buranın bir başka ilçeye tahsis edilmesi için kanun gerekir" dedi.

        "İSTANBUL'UN AKCİĞERİ OLACAK"

        8.7 milyon metrekarenin 4,5 milyon metrekaresinin direkt donatıya terk edileceğini söyleyen Göksu, "İmarlı alan 4 milyon metrekare. 4 milyon metrekarenin yüzde 40'ı yapılaşacak. 7 milyon metrekaresi sadece donatıya terk ediliyor. Bu Türkiye'de, hatta dünyada ilk olacak. Bu toprağın her bir zerresi Esenler halkının ve İstanbul halkınındır. Burası İstanbul'un rant merkezi değil, İstanbul'un akciğeri olacaktır" diye konuştu.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAKINDAN İLGİLENİYOR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projeyle yakından ilgilendiğini anlatan Tevfik Göksu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul sevdasını hepiniz bilirsiniz. Her bir sürecinde 'Ne yaptın, ne ettin?', her bir karşılaşmamızda soruyor ki, zaten şuranın Esenler'e kazandırılmasında en büyük emek sahiplerinden bir tanesidir" dedi.

        "BÜYÜKŞEHİR HAKEMLİĞİNDE BU İŞİ GÖTÜRÜYORUZ"

        Projenin son şeklini de halkoylamasına sunacaklarını vurgulayan Göksu, "Esenler'de bugüne kadar bir tane AVM'ye ruhsat vermedik. Esenler'de bir tane AVM yok. Buranın hepsi sokak çarşıları olacak. Tamamıyla Büyükşehir ile beraber çalışıyoruz. Bütün planlar İBB tarafından yapılıyor. Biz Büyükşehir'in hakemliğinde bu işi götürüyoruz" şeklinde konuştu.

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa