Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Regaip Kandili 23 Nisan'da

        Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesinin içinde bulunduğu üç aylara 20 Nisan 2015 Pazartesi girildi.

        Hicri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç aylar, 19 Temmuz Pazar günü sonlanacak.Üç ayların müjdecisi Regaip Kandili ise yarın kutlanacak.

        Mirac Kandili 15 Mayıs Cuma, Berat Kandili ise 1 Haziran Pazartesi günü idrak edilecek.

        Ramazan ayı ise 18 Haziran Perşembe günü başlayacak. Ramazan Bayramı da 17, 18 ve 19 Temmuz tarihlerinde olacak.

        MEHMET GÖRMEZ: YARIN MUHASEBE VAKTİ

        Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Regaib Gecesi'nin, zamanın ve mekanın şahitlik yapacağı adalet ve hesap günü geldiğinde hesap verilebilecek maziye imza atmak, sonraki nesillere hayırla yad edilecek iyi bir gelecek ve yaşanabilir güzel bir dünya bırakmak için muhasebe vakti olduğunu belirtti.

        Görmez, ''Her türlü ırkçılığın ve ayrımcılığın önüne geçelim. Barış, huzur ve mutluluk içinde yaşayabilmek için hak, hukuk, adalet, merhamet, erdem ve faziletleri hayatımıza hakim kılalım. Affedici olalım, affetmeyi öğretelim, tevazu gösterelim, birbirimize sahip çıkalım ve iyiliği yeryüzüne egemen kılalım'' çağrısında bulundu.

        Yarın idrak edilecek Regaip Kandili dolayısıyla mesaj yayımlayan Görmez, her yıl manevi bir yenilenme mevsimi olarak gelen mübarek üç aylara bir kez daha kavuşmaktan sevinç, huzur ve mutluluk duyduğunu belirtti.

        Perşembeyi cumaya bağlayan gecenin, Recep, Şaban ve Ramazan aylarının habercisi olan Regaib Gecesi olduğunu anımsatan Görmez, müminler için bütün gün ve ayların, Allah'ı hoşnut etmek ve rızasını kazanmak amacıyla ve ubudiyet bilinciyle geçirildiğini kaydetti.

        Görmez, ''Bununla birlikte üç aylar olarak bilinen kutlu zaman dilimi, manevi coşkuyu daha yoğun yaşayacağımız, günahlarla sarsılan ruh dünyamızı ve kalbimizi yeniden imar edeceğimiz, nefis muhasebesi yapacağımız, ibadet ve taate, tövbe ve istiğfara, hayır ve hasenata, iyilik ve güzelliklere daha fazla yöneleceğimiz rahmet, mağfiret ve arınma mevsimidir. Ramazan ile taçlanan bu manevi mevsim 'Allah'ın emrine saygı ve Allah'ın yarattıklarına şefkat göstermek' şeklinde formüle edilebilecek olan İslam'ın rahmet mesajlarının mümin dimağlarda ve gönüllerde diri tutulmasına, toplumsal hayatta da daha fazla hissedilmesine vesile olmaktadır'' ifadesini kullandı.

        'Masum canlar katlediliyor''

        Regaib'in mübarek bir gece olduğunu ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

        ''Arzularına gem vuramayan, isteklerini dizginleyemeyen, hırslarını terbiye edemeyen, güç, servet ve şehvet tutkusunun önüne bir türlü geçemeyen günümüz insanı için Regaib Gecesi, tüm yapıp etmelerinde ne kadar Allah'ın rızasını aradığını sorgulaması açısından büyük bir fırsattır.

        Üzülerek ifade edelim ki, bütün insanlığın ortak yurdu ve evi olan dünyamız, bugün, küresel ölçekte büyük acılar yaşamakta, büyük bir darboğazdan, sığ görüşlülük girdabından ve ahlaki bir kriz döneminden geçmektedir. Koca Akdeniz, dünyada kendisine küçücük bir yer yurt arayan göçmen ve mültecilerin mezarlığına dönüşmüş durumdadır. Daha birkaç gün önce bini aşkın insan, dalgalar arasında can vererek hayatlarını kaybettiler. Batı dünyası, İslamofobik dalgalarla hızla çok kültürlülükten uzaklaşmakta, Müslüman kimliği ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Tarihte selam ve eman yurdu olarak bilinen İslam coğrafyası, bugün, artık savaş, şiddet ve vahşetle anılmaktadır. Bağdat'tan Şam'a, Kahire'den Yemen'e nice İslam diyarı kan ve gözyaşına bulanmıştır. Mezhepçilik, meşrepçilik, hizipçilik, ırkçılık, ideolojik ayrımcılığın zifiri karanlığında iç çatışmalar yaşanmakta, masum canlar katledilmektedir.

        -"Her türlü ırkçılığın ve ayrımcılığın önüne geçelim"

        Her şeye rağmen bir umut adası olmaya devam eden Türkiye'de milletçe yaşanılan sorunları aşabilmek için kin ve nefret yerine adalet ve merhameti, düşmanlık ve husumet yerine dostluk ve kardeşliği, ayrılık ve gayrılık yerine birlik ve beraberliği güçlendirmenin hayati derecede öneme sahip olduğunu belirten Görmez, bunun için affetmeyi, özür dilemeyi, hataları unutmayı, kötülüğü iyilikle savmayı, iyiliğin anahtarı kötülüğün kilidi olmayı, nefislerden başlayarak toplumun tüm kesimlerinde daha fazla yaygınlaştırmaya ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

        Görmez, mesajında şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Regaib Kandili münasebetiyle eğer bugün kalbimin dili olsaydı, nefesim yetip de sesimi tüm yeryüzüne duyurabilseydim bütün insanlara şöyle seslenmek isterdim. Kalplerdeki kin ve nefret duygularını, hırs ve intikam arzularını parçalamak atomu parçacıklara ayırmaktan daha mı fazla çaba gerektiriyor. Yüreklerde sevgi, muhabbet ve şefkat üretmek, kocaman fabrikalar kurup silah üretmekten, gökdelenler inşa etmekten, devletler, şirketler kurup yönetmekten, bilişim teknolojileriyle hayal ötesi buluşlara imza atmaktan daha mı masraflı ve zahmetli?

        Eğer bugün sesimi aynı dine, aynı kitaba, aynı peygambere inandığım Müslüman kardeşlerime duyurabilseydim onlara şöyle seslenmek isterdim. Mezhebini, meşrebini, ırkını, ideolojisini rahmet dini İslam'ın önüne geçirme tuğyanına kapılmak, bu uğurda birbirine düşman olmak, masumların kanını akıtmak, İslam beldelerini istibdat ve savaşlarla tarumar etmek, mazlumiyet ve mağduriyetler oluşturmak, İslam'ın yüce hakikatlerini güç devşirmeye ve çıkar sağlamaya matuf bir araca dönüştürmek, hedefine ulaşmak için her yolu mübah saymak yüce dinimizin, kerim kitabımızın ve Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa'nın örnek hayatının neresinde vardır?

        İşte Regaib gecesi, zamanın ve mekanın hakkımızda şahitlik yapacağı adalet ve hesap günü geldiğinde, hesabını verebileceğimiz bir maziye imza atmak, bizden sonraki nesillere hayırla yad edileceğimiz iyi bir gelecek ve yaşanabilir güzel bir dünya bırakmak için muhasebe vaktidir.''

        Herkesin gücü yettiğince kötülükleri bertaraf etmesi gerektiğini ifade eden Görmez, ''Her türlü ırkçılığın ve ayrımcılığın önüne geçelim. Barış, huzur ve mutluluk içinde yaşayabilmek için hak, hukuk, adalet, merhamet, erdem ve faziletleri hayatımıza hakim kılalım. Affedici olalım, affetmeyi öğretelim, tevazu gösterelim, birbirimize sahip çıkalım ve iyiliği yeryüzüne egemen kılalım" çağrısı yaptı.

        Görmez, üç ayların gelişiyle gönülleri itminana kavuşturan rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin, ülkeden başlayarak dalga dalga tüm insanlığı kuşatması, hidayet, barış ve huzura vesile olması, mübarek gün, gece ve aylarda yapılacak ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını diledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa