Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Barack Obama'dan 24 Nisan'da "soykırım" ifadesini kullanmasını beklemediğini söyledi

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'la ortak basın toplantısı düzenledi.

        Ermeni soykırımı konusuna ilişkin sorulan soruya yanıt veren Erdoğan, “Sayın Obama'dan böyle bir şeyi duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemem. Bu konuyu zaman zaman görüşmüşüzdür." dedi.

        Avustralya Başbakanı Tony Abbott'la ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu ise, "Obama'nın da Türkiye'yi rencide edecek açıklamada bulunmayacağını ümit ediyorum." dedi.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları;

        Biz Irak'a Kürt, Sünni, Şii, Arap nazarıyla bakmıyoruz. Terörü lanetlemeden önce kim tarafından yapıldığına, örgütün isminin ne olduğuna bakmadık. Nasıl yardımcı oluruz onu konuştuk. DEAŞ terörüne karşı tavrımızı ortaya koyuyoruz. DEAŞ'ın ilerlemesinin Irak'ta kısmen durduğunu görüyoruz. Halkın geri kazanılmasının ve DEAŞ işgalindeki yerlerin kurtarılmasının DEAŞ'ın bertaraf edilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Farklılıkları istismar ederek, gerilimleri kışkırtarak mevzi kazanmanın gayreti içindedir.

        "PARA VE SİLAH KAYNAKLARI NEREDEN?"

        DEAŞ ümmetimizi parçalamanın gayreti içinde olan önemli bir virüstür. Başkaları aynı yolu izlemektedir ve bunlar DEAŞ'ı kullanmaktadır. Silah kaynakları nereden bunu değerlendirmek lazım. Para kaynakları nereden? Bunun üzerinde durulması lazım. Bu örgütün içinde yer alanlar burayı benimsedikleri için yer almıyorlar. Türkiye Irak'ın ve Iraklı kardeşlerinin yanında oldu ve buna devam edecek.

        "FELAKETTİR"

        Akdeniz'de Ege'de göçmenleri, sığınmacıları taşırken bu gemilerin batırılmasına zemin hazırlayan açıklamalar geliyor Avrupa'dan. AB üyesi ülkeler bu açıklamayı yapıyorsa bu felakettir. Öyle ya da böyle bu insanlar ülkelerinden kaçarak Avrupa ülkelerine sığınmaya çalışıyorlarsa bunların kaçtıkları gemilerin batırılması ve onların ölüme terk edilmesi yaklaşımı benimseniyor. Önce bunun tedbirini alsınlar.

        "KINIYORUM VE LANETLİYORUM"

        Batı'nın göçmen sorununa yaklaşım tarzını kınıyorum ve lanetliyorum. Böyle yaklaşım tarzı olamaz.

        "IRAK'TAN DOĞALGAZ ALMAK İSTERİZ"

        Biz Irak doğalgazından satın almak isteriz. Bizim birinci derecede doğalgaz tedarikindeki kaynağımız Rusya’dır, ikinci derecede İran, üçüncü derecede Azebaycan’dır. Irak’la ilgili çalışmalarda devam etmektedir.

        IRAK’TA IŞİD İLE MÜCADELE

        Hava harekatının yanında kara harekatının yapılması lazım. Tek başına hava harekatı başarılı olmaz. Terör örgütü tanklarla toplarla yürüyor. Bunun bedelini Irak halkı ağır ödüyor ve buna üzülüyoruz. 750 TIR Irak’a insani yardım gönderdik ve buna devam edeceğiz. 300 bin Iraklı bizim kamplarımızda yaşıyor.

        MUSUL’ A KARA HAKEKATI

        Masum’un ziyareti en üst düzeyde ziyaret olması bakımından aramızdaki ilişkiyi taçlandıran görüşme olmuştur.Görüşmemizde Musul konusu değil genel olarak DEAŞ’ın yaptıklarını masaya yatırdık. Bakan arkadaşlarımız bu konuları ele aldılar. Yemen’deki hava harekatına yönelik yeni bilgi yok. Sadece bildiğim hava harekatının durdurulduğu istikametindedir.

        1915 OLAYLARI

        Sayın Obama'dan böyle bir şeyi duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemem. Altı yıllık başkanlığı dönemi var. Benim de 12 yıllık başbakanlık, 7 aylık da cumhurbaşkanlığı dönemin var. Bu konuyu zaman zaman görüşmüşüzdür. Bu işin siyasetçiler eliyle değil, tarihçilere bırakılması, Ermenilerle yakından ilişkisi olmayanların siyasi polimik olarak kullanmasını kınamışızdır. Birçok girişimlerimiz olmuştur. AB çok gerimizden geliyor. Arşivlerin açılması diyorlar. Ben 12 yıldır arşivlerin açılması gerektiğini söylüyorum. Biz arşivlerimizi açmaya hazırız, Ermenistan'ın varsa arşivini açsın, hatta üçüncü ülkeler de arşivini açsın. Kendileri sadece kuru tatminle uğraşıyor. Ülkemde 100 bine yakın Ermeni var, onlara rahatsız etmeye hakkı var mı?

        "KENDİLERİ ÇALIP KENDİLERİ OYNAYACAKLAR"

        Kimse barışı aramanın gayreti içinde değil. 24’ünde de Ermenistan’da bir araya gelecekler kendileri çalıp oynayacaklar, Türkiye’ye hakaret edecekler. Bizim 24’ünde Çanakkale’de gündemimizde Ermenistan yok. 24 Nisan Çanakkale 100. yıl kutlamalarını dünya onlara misilleme yapıyormuş havasında konuşuyor. Ne konuşurlarsa konuşunlar 24 Nisan’da Türkiye’ye gelenler ne yapıldığını görecekler.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa