Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Göçmenler Bulgaristan diye Edirne’de indiriliyor

        HT GAZETE/Arif BALKAN

        Suriye iç savaşı, Afrika’daki çatışma ortamı ve ekonomik nedenler, Akdeniz’de göçmen trafiğini katlarken, göçmen kaçakçıların kullandığı önemli kara güzergâhlarından olan sınır şehri Edirne’de hareketlilik göze çarpıyor.

        Bulgaristan, kara sınırına ördüğü duvarla yasadışı sınır geçişlerine engel olmaya çalışırken, sınır köylerinden merkeze bağlı Budakdoğanca da göçmen kaçakçılarının sık kullandığı rotalardan biri. Köye gün aşırı ‘umut otobüsleri’ geldiğini belirten muhtar Ayhan Kıyıcı, “Pek çoğu Bulgaristan’a getirildiklerini zannederek araçlardan iniyor.

        Ancak gerçeği öğrenmeleri çok zaman almıyor. Çoğunun dönecek parası olmadığı için Edirne’de kalıyor. Dilencilik yapıyorlar” diyor.

        ‘ETKİLİ MÜCADELE YOK’

        Geçen yıl sınırı geçmek isteyen 4 Suriyeli kaçağın hayatını kaybettiği köyde ve kent genelinde TBMM İnsan Hakları Komisyonu, göçmen hareketliliğine yönelik bir dizi incelemede bulunuyor. Ancak Edirne ve İpsala’daki insan kaçakçısı çetelere de yer verilen komisyon raporunda yasa dışı göçe karşı etkili bir mücadele gösterilemediği belirtiliyor.

        Komisyon raporunda emniyet ve jandarma bilgi arşivleme sisteminin farklı olması nedeniyle polisin yakaladığı bir kaçağın daha sonra jandarma tarafından 2 kez daha yakalabileceği ve bütünlük olmadığı anlatılıyor.

        Edirne Yabancılar Şube Müdürlüğü ile aynı binada bulunan Geri Gönderme Merkezi’nin kapasitesinin 656 olmasına rağmen çok daha üstünde yasadışı göçmen barındırıldığını ortaya koyan raporda “Geri Gönderim Merkezi’ne günlük 50-100 kişi gelmekte, bu rakamlar yaz aylarında daha da artmaktadır” deniliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa