Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nden ikinci toplantı - Para Haberleri

        Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) ikinci toplantısını dün gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, toplantıya ilişkin Twitter'dan açıklamalarda bulundu.

        Albayrak, "Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin (FİKKO) ikinci toplantısını gerçekleştirdik. Küresel finansal piyasalardaki gelişmelere karşı hazırlıklarımızı, yaşadığımız dalgalanmaların bankacılık sistemi ve reel sektöre olan etkilerine karşı adımlarımızı detaylı olarak ele aldık." dedi.

        Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin ikinci toplantısına Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili Bakan Yardımcısı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Türkiye Bankalar Birliği başkanları ile Borsa İstanbul Genel Müdürünün katıldığı belirtildi. Açıklamada toplantıda ele alınan konular şöyle sıralandı:

        Küresel finansal piyasalardaki gelişmeler ile bunların ülkemiz finansal ve reel sektörüne etkileri ve bu çerçevede alınmakta olan tedbirler,

        Ekonomik dengelenme sürecinin özellikle işgücü piyasasına etkisi ve bu kapsamda istihdama yönelik tedbirler,

        Reel sektör firmalarının finansmana erişimi ve kur risklerinin yönetilmesi,

        Yurt içi türev piyasaların geliştirilmesi ve derinleştirilmesi,

        Yeni Ekonomi Programı’nda ilan edilen ülkemiz finansal mimarisinin yenilenmesi,

        Bankaların sermaye ve likidite yeterlilikleri başta olmak üzere mali bünye değerlendirme çalışmaları,

        Politika yapım sürecinin desteklenmesi amacıyla finansal verilerin kalitesinin artırılması,

        İhracatı destekleyici teşvik mekanizmaları.

        SIKI DURUŞA DEVAM EDİLECEK

        Toplantıda üye kurumlar tarafından yürütülen çalışmaların ayrıntılı bir şekilde ele alındığı, uygulanabilecek ilave tedbirler ve düzenleme önerilerinin değerlendirildiği kaydedildi. "Özellikle, para ve maliye politikalarındaki sıkı duruşa devam edileceği ve Yeni Ekonomi Programı (YEP) eylemlerinin bu çerçevede gerçekleştirileceği vurgulanmıştır" denildi.

        REKLAM

        İLK TOPLANTI KASIMDAYDI

        Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, ilk toplantısını Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başkanlığında 1 Kasım'da yapmıştı. İlk toplantıdan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) attığı adımlara karşı önlemler ele alınmıştı.

        Bakan Albayrak toplantı sonrasında yaptığı açıklamada “FİKKO’nun, finansal sistemin koordinasyonunda daha aktif bir rol üstlenebilmesi adına, çalışma usul ve esasları, toplantı sıklığı ve oluşturulacak alt gruplar ele alınmıştır. Avrupa ve ABD Merkez Bankalarının attığı sıkılaştırıcı para politikası adımları ve uluslararası piyasalarda yaşanabilecek dalgalanmalar ve bunlara karşı kur, likidite ve döviz rezervlerine ilişkin alınabilecek tedbirler ele alınmıştır. Ayrıca, bankaların sermaye ve likidite yeterliliklerine ilişkin yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgi alınmıştır. Küresel ve yerel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların reel sektöre olan etkileri görüşülmüş, bunun finansal sektöre yansımaları da göz önünde bulundurularak, istihdam ve vergi gelirlerinin sürdürülebilmesini sağlamak amacıyla alınması gereken tedbirler tüm yönleriyle değerlendirilmiştir. Son olarak, ülkemiz sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve derinleştirilmesi adına atılabilecek adımlar ele alınmıştır.” değerlendirmesini yapmıştı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa