Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam EYT son durum 2019! Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için eken emeklilik yasası çıkacak mı? - İş-Yaşam Haberleri

        EYT ile ilgili son gelişmeler neler? Bu soru yaz aylarından itibaren siyaset kulislerinde gündeme gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar tarafından soruluyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani kıs adıyla (EYT) için muhalefet partilerinin çıkarmak istediği erken emeklilik yasası ile ilgili hükümet kanadındanson açıklama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tangeldi. Bakan Selçuk gazetecilerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Selçuk'a yöneltilen sorulardan biri de hükümetin EYT ile ilgili bir çalışmasının olup olmadığına ilişkindi. Bakan Selçuk'un erken emeklilik yasası ve EYT'lilerle ilgili son açıklaması haberimizde.

        EYT İÇİN BAKAN SELÇUK'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

        Bakan Selçuk, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Cumhurbaşkanımız da açıkladı, gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında" diye konuştu.

        REKLAM

        CHP EYTİÇİN NE DİYOR?

        CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, partisinin Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile 2018 yılının son günlerinde Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, emeklilikte yaşa takılanlar ile asgari ücrete yönelik açıklama ve eleştirilerde bulundu.

        Emeklilikte yaşa takılanların, hak etmedikleri bir şeyi değil, ödedikleri pirimin karşılığını almak istediklerine işaret eden Karabat, emeklilikte yaşa takılanlara emeklilik hakkı tanınması halinde bütçeye yansıyacak tutarın 2019 yılı bütçesinin yüzde 2’sine tekabül edeceğini öne sürdü. Karabat, partisi açısından bu maliyetin tercih edilebilir olduğunu da bildirdi.

        "Türkiye’de çok genç yaşta emekli olunuyor." iddiasının gerçeği yansıtmadığını savunan Karabat, "Türkiye’de emeklilerin yüzde 71’i 56 yaş üzerinde. Türkiye’de genç emekli diye bir şey yok." diye konuştu.

        REKLAM

        Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının 2019 yılında çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Gürer, iktidarın emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını 2019 yılında çözüme ulaştırması gerektiğini ifade etti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya dair geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada; "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur." demişti.

        Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

        Haberi Hazırlayan: Helin Genç
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa