Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik Evcilleştirilmiş robotlar yeni nesil casuslar mı - Girişimcilik Haberleri
        .png
        .png

        Her geçen gün gelişen bilgisayar yazılımları, nesnelerin interneti, yapay zeka ve sensör teknolojilerinin kendilerine farklı alanlarda yer bulmasına neden oluyor. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, bundan yaklaşık 20 yıl önce pille çalışan bir peluş oyuncak ile başlayan 'tüketici robotları'nın serüveni de, söz konusu teknolojileri bünyesinde barındıran robotlar ile devam eder hale geldi.

        Öyle ki, 2015 yılında dünya çapında 1.2 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğü bulunan ev robotlarının piyasa değeri, 2018 yılına gelindiğinde yaklaşık 2 kat artarak 2.1 milyar dolara yükseldi. Araştırmalar, bu rakamın 2025 yılına kadar 4.4 milyar dolara çıkacağını gösteriyor. Peki ne oldu da, milenyumun başındaki pilli peluş oyuncaklar 20 yılda yerini milyarca dolarlık pazarı bulunan yapay zekalı 'evcil' robotlara bıraktı, gelin birlikte bakalım.

        REKLAM

        1 YILDA 27 MİLYON ADET SATILDI

        Her şey bundan 20 yıl önce oyuncak devi Hasbro'nun ürettiği Furby ile başladı.Baykuş benzeri bu peluş oyuncak o kadar ilgi gördü ki, satışa çıktığı ilk yıl dünya genelinde 27 milyon adet sattı. Bu oyuncağın benzerlerinden farkı ise o dönemde çok büyüktü. Çünkü, Furby önceden programlanan kelimeleri söyleyebildiği gibi, gözlerini açıp kapama gibi farklı birkaç hareketi de yapabiliyordu ki, butakvimler 1998 yılını gösterdiğinde peluş oyuncaklar için devrim niteliği taşıyordu.

        Furby'den 1 yıl sonra dünya Japon teknoloji devi Sony'nin ürettiği AIBO ile tanıştı. O dönem 2 bin dolara satılan bu sevimli robot köpek, sahibinin hareketlerine tepki verebilmesinin yanı sıra sınırlı bir alanda da hareket kabiliyetine sahipti. AIBO'nun güncel hali ise geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Robot köpek artık internete bağlanabildiği gibi, evin içinde daha rahat hareket etmesi için de birçok sensör ile donatılmış durumda. AIBO'nun en büyük özelliği ise yapay zeka teknolojisi sayesinde sahibi ile arasında bir bağ kurabilmesi ve sürekli öğrenebilme yeteneği. Bu sayede robot köpek kendi kişiliğini yaratabiliyor. 100 kişiyi tanıyabilen robot, hafızası sayesinde de çevresinde gelişen olayları hatırlayabiliyor.

        REKLAM

        SAHİBİ İLE İLETİŞİME GEÇİYOR

        Bir başka ev arkadaşı robot ise ABD merkezli girişimlerden Mayfield Robotics'in geliştirdiği Kuri. Bosch'un geçtiğimiz yıllarda satın aldığı şirketin ürettiği bu robot, tıpkı benzerleri gibi fonksiyonellikten çok ailenin bir üyesi olarak tasarlanmış durumda. Sensörleri, kameralardan oluşan gözleri, canlı internet bağlantısı ve hoparlörleri sayesinde sahibi ile sesli iletişim kurabilme özelliği Kuri'yi ev arkadaşı yapmak için eklenen teknolojilerden birkaçı. Kuri evin içinde kendi kendine hareket edebildiği gibi, müzik çalma, sesli kitap okuma gibi özelliklere de sahip.

        200 MİLYON DOLAR YATIRIM ALDI

        Evcilleştirilmiş robotların bilinen örneklerinden biri de Vector. Anki Robotics isimli bir girişim tarafından üretilen bu garip tasarımlı ama sevimli robot da, aynı benzerleri gibi kendi karakterine sahip bir ev arkadaşı olarak üretilmiş. Yeşil gözlü bu minik robot, çevresinde gelişen olayları algılayabiliyor ve etrafında ki nesneleri tanıyabiliyor. Kişiler ile iletişim de kurabilen Vector, sahibi ile arasında duygusal bağ yaratmak için tasarlandığı aktarılıyor. Eve sahibi gelince heyecanını belli edebilen evcil robot, internet bağlantısı sayesinde de hava durumu ve trafik tıkanıklığı gibi bilgileri aktarabiliyor. Anki'nin aldığı yatırımlar 200 milyon doları bulurken, bugüne kadar satılan Vector'ün sayısı da 1.5 milyon adedi geçmiş durumda.

        REKLAM

        GÜVENLİK RİSKİ YARATABİLİR

        Genel olarak evcil hayvanlara birer alternatif olarak üretilen 'evcilleştirilmiş' robotlar, şimdilik sahiplerine keyifli dakikalar yaşatmak ve ev sahiplerine arkadaş olmak için tasarlanmış durumda. Ne var ki, milyarlarca dolarlık bir pazar yaratan bu robotları satın alanlar için her şey yolunda gitmeyebilir. Uzmanlar, bu robotların internet bağlantısına sahip olmaları, ortam dinlemesi yapabilmeleri ve kameralarının kişisel gizlilik için birer tehdit oluşturabileceğini vurguluyor.

        Öyle ki, virüs koruma programlarının yüklü olduğu bilgisayarların bile korsan yazılımcıların kontrolüne geçebildiği bir zamanda, internete bağlı evcil robotların da hacklenmesi sürpriz olmayacaktır. Herkesin en korumasız halinin ev hali olduğu düşünüldüğünde de, yeni nesil ev arkadaşlarının sırlarımızı ifşa etmek için kullanılması söz konusu. Sonuç olarak, arkadaşımız sandığımız robotların, birer casusa dönüşmesi çok zor değil gibi görünüyor. Ne diyelim, her güzel şeyin bir bedeli var dimi!

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa