Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Dünya Endonezya'daki deprem: Tsunami erken uyarı sistemleri çalışmıyordu

        #resim#517957#- Getty Images

        Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda geçen Cuma günü yaşanan deprem ve tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısı 844'ü bulurken, Endonezyalı yetkililer BBC'ye yaptıkları açıklamada felaketten önce tsunami erken uyarı şamandıralarının hiç birinin çalışmadığını doğruladılar.

        Endonezya Acil Durumlara Müdahale Kurumu'nun Sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, tsunami erken uyarı şamandıralarının artık çalışmadığını söylemekle birlikte, bunların gerekli olduğunu vurguladı. Sözcü 21 yüzer tsunami tespit cihazının ya zarar gördüğünü ya da çalındığını belirtti.

        Bu arada felaketteki can kaybı sayısı hızla artıyor.

        En az 844 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken yardım ekiplerinin, uzak bölgelere ulaşmasıyla birlikte bu sayının hızla artmasından endişe ediliyor.

        Yetkililer 7,5 büyüklüğündeki depremin başta düşünülenden çok daha geniş bir bölgeyi etkilediğini söylüyor.

        Deprem sonrası oluşan tsunami dalgalarının yüksekliğinin de 6 metreyi aştığını belitildi.

        #resim#517960#- Reuters

        Endonezya'da bir kişi enkazdan sağ çıkarılırken

        Palu kentinde enkaz kaldırmak için iş makinesi ve kepçe bekleyen arama ve kurtarma ekipleri enkazları elleriyle kazıyor.

        Yetkililer, enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları ağır iş makineleri ve eğitimli kurtarma görevlisi çağrısında bulundu.

        Cesetlerden çevreye hastalık yayılmasından endişe eden yetkililer, hayatlarını kaybedenlerin toplu mezarlara gömülmesi için çalışmalara başladı.

        #resim#517963#- EPA

        Uluslararası yardım kabul edilecek

        Bu arada Endonezya Yatırım Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun uluslararası yardım almayı kabul ettiğini duyurdu.

        Tayland ve Avustralya gibi ülkeler de Endonezya'ya yardım teklif etmişti.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter'dan yaptığı açıklamada Endonezya'ya başsağlığı diledi ve "Türkiye, Endonezya'nın yaralarının sarılması için her türlü yardımı sağlamaya hazırdır" yazdı.

        #resim#517966#- Reuters

        Endonezya'da bugün ağlayan kişilerin fotoğraflarının kapağını kaplamadığı bir gazete görmek imkansız. Doğal felaketlerle bilinen ülke bir kez daha Doğa Ana'nın öfkesiyle boğuşuyor.

        Bu ülkenin coğrafyası yardım ulaştırılmasını zorlaştırırken, gazeteciler olarak arabayla 18 saat uzaklıktaki Makassar'da bekliyoruz. Kilometrelerce ötede, depremin vurduğu Palu'da salgınların engellenmesi için ölüler toplu mezarlarda defnediliyor.

        BBC'ye konuşan görgü tanığı Anti, yaşadığı mahallenin nasıl bir anda kaybolduğunu anlatıyor. "Su gelip evi sildi" diyor. Kocası ve çocuğuyla anne ve babasının evine sığındıysa da şimdi ailesinden 12 kişi kayıp. Gelmelerini bekliyor.

        İnsanlar sessiz, pankartlar taşıyorlar

        Cumhurbaşkanı Widodo tsunami ve deprem bölgesini ziyaret ederken Sulawesi'de yardım operasyonlarına odaklanılacağını açıkladı. Çocuklar için yardım kuruluşu Save The Children da göz açıp kapayana kadar ailesini kaybeden çocuklara yardımcı olmaya çalışıyor.

        Verilen sözlere rağmen halkın üzüntüsü çok açık bir şekilde belli. Gittiğimiz yerlerde insanlar sessiz, yolda kişiler, "Palu için dua edelim" yazılı pankartlar tutuyor.

        Depremlerle sarsılmaya devam eden Palu, normalde son derece güler yüzlü olan Endonezyalıların aklında.

        Pasaportumu kontrol eden polise "Başınız sağolsun, çok üzüldüm" diyorum. Gülümsüyor damgasını basarken; ama iç çektiğinde aklının hemşehrilerinde olduğu; canının yandığı açık.

        Kızılhaç: Durum çok daha kötüleşebilir

        Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün tahminlerine göre deprem ve tsunaminden yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi etkilenmiş olabilir.

        Örgütten yapılan açıklamada, "Şu anda bir trajedi var. Ancak durum çok daha kötüleşebilir" denildi.

        #resim#517969#- BBC

        Fay hattındaki Endonezya sık sık depremlerin meydana geldiği bir ülke.

        Temmuz ve Ağustos aylarında yine Endonezya'nın Lombok adasında meydana gelen bir dizi depremde 500 kişi hayatını kaybetmişti.

        2004 yılında da Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen depremin tetiklediği tsunami nedeniyle Hint Okyanusu şeridi boyunca 226 bin kişi yaşamını yitirmişti.

        Bu tsunami felaketinde hayatını kaybedenlerin 120 bini Endonezya'daydı.

        #resim#517972#- EPA

        Tsunami sonrası yıkılan bir köprü

        #resim#517975#- EPA

        Depremzedeler birbirlerini teselli ediyor

        • Endonezya'da deprem ve tsunami
        • Endonezya'da deprem sonrası tsunami uyarısı
        • Fotoğraflarla: 10 yıl önce ve şimdi Tsunami felaketi
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa