Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Elektrikli traktörü mart ayında denemeyi planlıyoruz" - İş-Yaşam Haberleri

        Bugünden itibaren kapılarını Fuarİzmir'de açan 14. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarının açılış programından önce stantları ziyaret eden Bakan Pakdemirli, ilk kez fuarda kullanıcıların beğenisine sunulan bir yabancı firmanın iki bahçe traktörü ile Kayhan Ertuğrul Makina'nın balya makinasının tanıtımlarına katıldı.

        Bakan Pakdemirli, 16 bakan ve bakan yardımcısının katılımıyla gerçekleşen fuarda tarım zirvesinin de yapılacağını söyledi.

        Tarımın makinasız yapılamadığını kaydeden Pakdemirli, şöyle konuştu:

        "Önümüzdeki günlerde inşallah Türkiye olarak biz de prototipi üzerinde çalıştığımız bir elektrikli traktörümüz var, onu da inşallah medyamıza sizlere sunuyor olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza inşallah denettirmeyi düşünüyoruz. Herhalde mart ayına yetiştirebilirsek, bu traktörü deniyor olacağız. Mekanizasyon çok önemli, mekanizasyon olmadan tarımda başarı sağlamak mümkün değil. Tarımın geleceği için bu mekanizasyonları tamamlamamız gerekiyor."

        REKLAM

        “TARIMSAL DESTEK 14.5 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI"

        İzmir'de 14. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı başladı. Fuarın açılışanda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal desteğin yüzde 700 artışla 1,8 milyardan 14,5 milyar liraya çıktığını, ihracatın ise

        17 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

        Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olan 14. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 7-10 Şubat tarihleri arasında Türk tarımını dünya tarımı ile Fuar İzmir’de buluşturuyor. Fuarın açılışına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuşmasına yabancı katılımcılara seslenerek başladı. Pakdemirli, “Burası Türkiye; toprağın ana, dağların ata bilindiği diyar. Medeniyetlerin doğduğu ve doyduğu bereketli topraklar. Yağmurun rahmet, suyun aziz bilindiği coğrafya. Şu anda yaklaşık 12 bin yıllık bir coğrafyanın üzerindesiniz. Bu coğrafya, dünyamızın tahıl ambarı olup, geleceğin mutfağı olacaktır. Bu toprağa çekirdek düşse boy verir, kazma vursak su fışkırır. Biz vatanımıza ‘cennet’ deriz, başkaları ‘Türkiye’ der” ifadelerini kullandı.

        “TARIMI OLMAYAN ÜLKE MUTFAĞI OLMAYAN EVE BENZER"

        Dünyanın çok hızlı değiştiğini, dolayısıyla Türkiye’nin de değiştiğini kaydeden Pakdemirli, insanların her şeyin en iyisine sahip olma merakının ise değişmediğini ifade etti. Pakdemirli, “Dünya ekonomisini belirleyen en önemli faktör tüketenlerin ihtiyaç ve beklentileri. Ülkelerin değişen dünyada rol kapabilmeleri kaçınılmaz. Bütün ülkelerde beslenme, gıda ve sağlık ilk önem sırada. Tarım, hayvancılık ve gıda sektörünün öneminin arttığı yüzyıldayız. Bir devlet için savunma ve yerli silah sanayii ne kadar önemliyse tarım da o kadar önemlidir. Yakın gelecekte dünyayı doyuran ülke dünyanın lideri olacaktır. Tarımı olmayan ülke mutfağı olmayan eve benzer. Düzenlenen fuarımızla inşallah ticari ilişkileri güçlendirmiş, yeni bir kapı aralamış olacağız. Firmalar, rakiplerini tanıma ve takip fırsatı kazanacak, marka birliklerini artırmış olacak. Fuarın, yerli ziyaretçilerin yanı sıra yabancı ziyaretçilere ulaşma fırsatı vermesi memnuniyet verici. Bu fuar, uluslararası platformda tanıtım ve ihracat bağlantı kurma noktasında fırsat sağlayacak” diye konuştu.

        REKLAM

        “TARIMSAL HASILADA AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ"

        Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa’da 1., dünyada 7. sırada olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Tarımsal toprak varlığı olarak dünyada 17. sıradayız. Küçükbaş hayvan ve süt sığırı varlığı Avrupa Birliğinde 1., büyükbaşta Fransa’dan sonra 2. sıradayız. Her zaman daha ileriyi hedeflemiş bir millet olarak bugün bulunduğumuz yeri beğenmeyeceğiz, daha da ileriye gideceğiz” ifadelerini kullandı.

        “TARIMSAL DESTEK 14,5 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI"

        Tarımsal desteğin yüzde 700 artışla 1,8 milyardan 14,5 milyar liraya çıktığını kaydeden Pakdemirli, şöyle devam etti:

        “Buna bağlı olarak bitkisel üretim yüzde 22 artışla 120 milyon, süt üretimi yüzde 146 artışla 20.7 milyon ton, kırmızı et üretimi yüzde 67 artışla 1 milyon tondan 126 bin tona, tavuk üretimi 2,1 milyon tona, yumurta üretimi yüzde 66 artışla 19.3 milyar adede ulaştı. Bitkisel hayvansal üretim miktarını artırmak için 2019’da destek miktarını yüzde 11 artırarak 16.1 milyar liraya çıkardık. Su ürünleri yetiştiriciliği üretiminde en hızlı büyüyen 3. ülkeyiz. 2023’te su ürünleri yetiştiriciliği üretiminde 600 bin tona ulaşmayı hedefliyoruz.”

        “TARIMSAL İHRACAT 17 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

        Tarımsal ihracatın da 17 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Bakan Pakdemirli, “Tarımsal gayri safi yurt içi hasıla 190 milyar liraya artış gösterdi. Fındıkta yüzde 56, kirazda yüzde 26, incirde yüzde 27, kayısıda yüzde 19 gibi bu ürünlerde dünya lideriyiz. 21 trilyon dolarlık ihracat hacmine sahip bir bölgede bulunuyoruz. Yerli tohum, endemik zenginliğin korunması ve katma değerin ülkede kalması adına önemli. Çalışmalarımızla yerli tohumla üretimi 150 bin tondan 1 milyon 50 bin tona çıkardık. 2002-2017 arasında sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74’e çıktı” diye konuştu.

        “ORMAN VARLIĞIMIZ 1,5 MİLYON HEKTAR ARTIŞ GÖSTERDİ"

        Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Orman varlığımız 1,5 milyon hektar artış gösterdi. 2023’e kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Erozyonla mücadelede en başarılı ülkeyiz. 2023’te erozyon nedeniyle kayıpları 130 milyon tona indirmeyi hedefliyoruz. Sulama başarının anahtarıdır. 16 yılda baraj sayısı 276’dan 563’e, hidroelektrik santrali 105’ten 547’ye, içme suyu tesisi 31’den 236’ya çıktı. 6,5 milyon hektar sulanan alan mevcut. 2 milyon hektarı da sulamaya açmayı hedefliyoruz. Böylelikle tarıma ekstra 15 milyar lira gelir artışı sağlamış olacağız.”

        “YATIRIMCILARA KOLAYLIK"

        Pakdemirli, “Türkiye yabancı yatırımcılar için büyük fırsatlara sahiptir. Tarım, gıda, hayvancılık üretimi için her türlü imkana sahip olduğu gibi 50’den fazla ülkeye ulaşan tek ülke konumundadır. Yatırımcılara gereken tüm kolaylıkları göstereceğimizden şüpheniz olmasın” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa