Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm "İstanbul'a 20 tane 5 yıldızlı otel gerek" - Turizm Haberleri

        Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Oğuzhan Yurteri, İstanbul'da 20 tane daha 5 yıldızlı otele ihtiyaç olduğunu bildirdi.

        Yurteri, Orta Asya'daki en büyük turizm yatırımcılarını ve işletmecilerini buluşturan Orta Asya ve Türkiye Otel Yatırımı Konferansı'nda (CATHIC) Dünya seyahat ve Turizm Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Jean Claude Baumgarten'in, Türkiye'nin yatırımlarını artırmak ve turizmi desteklemek için neler yaptığına ilişkin sorularını yanıtladı.

        Türkiye'nin turizmde 1980'lerden beri çok yol katettiğini, o tarihte Antalya'yı 3 bin kişi ziyaret ederken, geçen yılki ziyaretçi sayısının 10 milyonu aştığını belirten Yurteri, 1980'lerde Türkiye'ye gelen 1,2 milyon yabancı sayısının geçen yıl 28 milyona ulaştığını anlattı.

        Yurteri, bunun rastlantı sonucu olmadığını, o tarihten beri hükümetlerin turizm teşvik yasaları ve uzun vadeli kredi imkanları, proje bazında nakit desteklerle sektörde büyük hamle yapılmasını sağladıklarını ifade etti.

        Teşvik yasası çıktıktan sonra 450 alanın özel yatırımcılara turizm amaçlı tahsis edildiğini, bu süreçte 200 bin yatak kapasitesine ulaşıldığını ve 100 bin kişiye istihdam sağlandığını bildiren Yurteri, şöyle dedi:

        ''Biz hala kamu alanlarını yatırımcılara tahsis ediyoruz. Yaptıklarımızın arkasına dayanıp oturmuyoruz. Hep turizmi destekliyoruz, turizmin önemini biliyoruz. Teşvik yasasında 2003'te bazı değişiklikler yaptık ve 2007'de yol haritası çizdik. Bu DPT'nin hazırladığı stratejik bir plandır. Adım adım bu yolda ilerliyoruz. Sahil bölgelerindeki gelişme yüksek düzeye ulaştı. Şu anda iç kesimlere yöneldik. Alternatif turizm olanakları sağlamaya çalışıyoruz.''

        -TÜRKİYE'NİN YENİ TURİZM ODAKLARI-

        Yurteri, Türkiye'de kış turizmi, termal turizm olanakları bulunduğunu, yakın gelecekte Türkiye'nin sağlık turizminde çok gelişeceğini dile getirerek, şu bilgiyi verdi:

        ''Daha çok sağlık ve kongre turizmi gibi alternatif turizme odaklandık. Sağlık, kış turizmi en önemli hedeflerimiz. Yatırımcıların bu alana odaklanmalarını tavsiye ederim. Yakın gelecekte çalışmalarımızı bu yönde geliştiriyoruz. Kış, dağ sporları için yatırımcılara 48 yer tahsis ettik. Geleneksel termal kaynaklarımız var. Bunlar da geliştirilecek. Türkiye'ye yarım milyon ziyaretçi tedavi için geliyor. Türkiye'de geleneksel bazı SPA türü uygulamalar var. Sağlık turizminde uluslararası organizasyonlarla birlikte çalışan 40 tane akredite özel hastane var. Türkiye'de bin 300 yer altı kaynağı var. Termal kaynak açısından dünyada 7. sıradayız. Sağlık turizminde Avrupa'da bir numara olmak istiyoruz. 350 geleneksel kaplıcamız var. 44 farklı kaplıca alanı için planlarımız var. 500 bin yatak kapasitesine çıkarmaya çalışıyoruz. Hedef bu.''

        Oğuzhan Yurteri, otel yatırımı için bürokrasiyi ortadan kaldırdıklarını, ancak turizm geliştikçe birtakım itirazların da olduğunu, yatırımcıları pek çok yönden desteklemeye devam ettiklerini söyledi.

        -ANADOLU'DAKİ YATIRIMLARA VERİLEN DESTEKLER-

        Türkiye'nin iç kesimlerinde hızlı gelişen şehirlerde otel yapacak yatırımcılara yüzde 30'luk vergi indirimi sağlandığını, ekonomik olarak geri kalmış bazı bölgelerde bu oranın yüzde 50'ye çıktığını belirten Yurteri, ayrıca arsa tahsisi yaptıklarını ve yıllık bütün masraflar için teşvikler verdiklerini söyledi.

        Yurteri, yabancı yatırımcıları yerlilerden ayrı bir muameleye tabi tutmadıklarını, yasaların herkese aynı şekilde uygulandığını belirterek, şunları kaydetti:

        ''Yabancılar da yerliler gibi gelerek yararlanabilir. Ankara, İstanbul gibi şehirlere değil de Anadolu'daki gelişmekte olan şehirlere gitmelerini öneririm. Merkezi yönetim dışında yerel yönetimler bedava arsa verebilirler. Örneğin Kayseri Büyükşehir Belediyesine gitseniz size otel yapacağınız yer tahsis edecektir.''

        Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde kendi pozisyonunu korumaya çalıştığını ve bütün dünyada promosyonlarını sürdürdüğünü ifade eden Yurteri, Türkiye'nin yurt dışında 40 turizm ofisi bulunduğunu belirtti.

        Turizmin sektöründen kaynaklanan çevre sorunlarına ilişkin olarak da Yurteri, çevre kirliliğinin kalkınmanın ve gelişmenin ayrılmaz bir parçası olduğunu, bunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Bakanlık aleyhine açılmış pek çok dava bulunduğunu ve 300'ün üzerinde projenin mahkemelerde olduğunu anlatan Yurteri, ama bunların kendilerini yollarından çevirmediğini söyledi.

        -''320 MAVİ BAYRAKLI PLAJIMIZ VAR''-

        Yurteri, Türkiye'nin hala sahil şeridindeki turizmi geliştirdiklerini dile getirerek, ''320 mavi bayraklı plajımız var. Bu sayı Avrupa'dan fazla. 10'dan fazla mavi bayraklı yat limanı var. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi.

        Oğuzhan Yurteri, Çin'den Türkiye'ye beklenen turistlerle ilgili olarak da şunları söyledi:

        ''Çin'de sabırlı olma geleneği var. Kültür ve Turizm Bakanımız '2 milyon Çinlinin Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz' dedi. Hayır, gelmediler. Belki yakın gelecekte de gelmeyecekler. Sabırlı olmak gerekir. Turistler, ellerinde bavuluyla seyahate hazır beklemiyorlar. Onlara cazip hedefler göstermeniz gerekiyor.''

        -''HEDEF, 100 GOLF SAHASI AÇMAK''-

        Turizmde her yıl ziyaretçi sayısı artarken, gelirde azalma olduğuna da işaret eden Yurteri, buna karşı hükümetin özellikle büyük şehirlerde konferans ve konvansiyon turizmine büyük ağırlık verdiğini, büyük organizasyonların yapıldığını anlattı.

        Yurteri, şöyle devam etti:

        ''İstanbul'da 20 tane daha 5 yıldızlı otele ihtiyaç var. Ayrıca kıyı bölgelerine yönelik çeşitli planlar yapıyoruz. Antalya'daki 400 bin yatak sayısının 1,2 milyona çıkarılmasına ilişkin çeşitli planlar bulunuyor. Ama daha çok sağlık ve kongre turizmine doğru bir odak kayması var. Türkiye'deki aktif golf sahası 24. 2023 yılı itibariyle 100 golf sahası açmayı planlıyoruz.''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa