Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Bir ayda devirip normale döndüler - Turizm Haberleri

        Geçen hafta sonu 23 yıllık Zeynelabidin Bin Ali iktidarına son veren Yasemin Devrimi’nin günlük yaşam üzerindeki etkilerini araştırmak için Tunus’a gittik. Yarı Arap yarı Avrupalı bu ülkenin sokakları bizi oldukça şaşırttı.

        İlk gözümüze çarpan devrimin ardından ülkede herhangi bir içine kapanıklık havasının oluşmadığı oldu. Aksine Tunus halkı kendini sokaklara atmış. Devrim kıvılcımının çaktığı yer olan Burgiba Caddesi üzerindeki kafeler, mağazalar ağzına kadar dolu. Kendi deyimleriyle bu şekilde ‘23 yıldır hasret kaldıkları özgür yaşamın nimetlerinden’ faydalanıyorlar. ‘Yeni’ durumları halkın o kadar çok hoşuna gitmiş ki, her ağızlarını açtıklarında ‘Çünkü biz artık özgürüz’ cümlesini araya sıkıştırıyorlar. Özgürlük nedir bilmeden yaşadıkları 23 yıla inat...

        TÜRKİYE’Yİ MODEL OLARAK GÖRÜYORLAR

        Tunus’ta İçişleri Bakanlığı, Merkez Bankası ve Bin Ali’nin kurucusu olduğu Anayasal Birlik Partisi gibi şehrin birkaç kilit sayılabilecek binalarının hemen önlerinde ordu kuvvetleri nöbet tutuyorlar. Buralarda tank ve uçaksavar gibi askeri araçların bulunması ve etrafının dikenli tellerle çevrilmesi ilk görenler için şaşırtıcı olarak karşılansa da, zamanla bu duruma alışılıyor.

        Akşam saat 10’dan sabah 4’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Ancak bunlar sadece önlem amaçlı, gelecek hafta bu uygulamaların kaldırılacağı ifade ediliyor. Askerin burada bulunması halka herhangi bir rahatsızlık vermiyor. Halk ile görevliler arasındaki sıcak temas dikkat çekiyor. Halk, bakanlık binasının yanında bulunan bir kafede askerlerin nöbet tutmasına aldırış etmeden sohbet ediyor. Caddedeki kafede arkadaşlarıyla bir kahve molası veren avukatlık bürosunun sahibi olan Faiza Touatti, Tunus’ta bundan sonra din odaklı bir hükümet kurulmasının imkânsız olduğunu belirtirken, kendileri için model ülkenin Türkiye olduğunu ifade ediyor. Touati, “Önemli olan bunu başarmaktı. 2 aya kadar kendimizi toplarız, Nisan’dan sonra her şey yoluna girer” diyor.

        Abidin Bin Ali gitti halk alışverişe çıktı

        Zeynelabidin Bin Ali’nin kendi iktidarında damatları başta olmak üzere akrabaları dışındaki kimseye ‘büyük iş’ yaptırmadığı belirtiliyor. Bu nedenle her alanda uluslararası birçok ünlü markanın bu ülkede faaliyeti bulunmuyor. Ancak güç bela da olsa bu ülkeye girenler de yok değil. Bunlardan bir tanesi perakende devi Zara. Mağazanın satışları Yasemin Devrimi’nin ardından önemli ölçüde artmış. Tunus’un tarihi kapalıçarşısında ise insan yoğunluğu hareketlerin başladığı aralık ayından sonraki günlerine geri dönmüş. Adım atmanın zor hale geldiği çarşıdaki mağazalardaki kadın-erkek müşteriler kıyafet denemesi yapıyorlar.

        ‘KİME OY VERECEĞİZ’

        Alışverişin ardından bir kafede mola veren öğretmen arkadaşlar Saida, Zahra, Monsa ise, “Devrim olduğu için mutlu sayılırız, artık özgürüz. Ama tam olarak mutlu olamıyoruz. Çünkü şu an ne olacağı belli değil. Şu an seçim olsa kime oy vereceğimizi bilmiyoruz” diye konuşuyorlar.

        MİSAFİRE ÖZGÜRLÜK HAVASI ATIYORLAR!

        Tunus’ta Bin Ali’nin ülkeyi terk etmesinin ardından insanlar her buldukları fırsatta içinde bulundukları özgürlük havasını haykırmak istiyorlar. Tıpkı bu fotoğrafta havaalanında Türk misafirlerini ‘Özgür ve Demokratik Tunus’a Hoşgeldiniz’ pankartıyla karşılayan Tunuslu gibi.

        KİTAPÇILAR YASAK KİTAPLARA AÇILDI

        Devrimin ardından halkın bir zamanlar yasak olduğu için ülkeye sokulmayan kitaplara karşı aşırı ilgi gösterdiğini gözlüyoruz. Demokrasi sonucunda çoğunlukla Fransa’dan gelen ve raflarda kendilerine yer bulan yeni kitaplar gencinden yaşlısına çoğunluğun ilgisini çekiyor.

        ‘PARA’ TEMALI BİN ALİ KARİKATÜRLERİ

        Yasemin öncesinde Bin Ali’nin ismi telaffuz edildiğinde kendisini soruşturma odalarında bulduğunu, hatta bu yolun işkenceye kadar uzadığını öğreniyoruz. Şimdi ise sanatçılar tarafından Bin Ali ve eşinin ‘para’ temalı resmedildiği karikatürleri halk ilgiyle izliyor.

        TÜRKİYE DİZİLERİ EKRANLARI SÜSLÜYOR

        Tunus devletinin kurucusu olan Habib Burgiba’nın yeni Tunus’u yaratırken Atatürk Türkiyesi’nden etkilendiği söyleniyor. Bu nedenle Tunus’ta Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye adıyla sokak ve caddeler de var. Ülkedeki TV kanallarında Türk dizilerine rastlamak mümkün.

        ÜNSAL EREKE- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa