Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Kapadokya'yı 8 ayda 150 bin turist kuşbakışı izledi - Turizm Haberleri

        Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, ocak-ağustos döneminde 150 bin turist, sıcak hava balonlarıyla bölgenin doğal güzelliklerini gökyüzünden keşfetti.

        Yılda ortama 300 gün uçuş yapılabilmesi özelliğiyle dünyada sıcak hava balonculuğunun merkezi haline gelen Kapadokya'da, her sabah güneşin doğuşuyla havalanan balonlar, 45 dakika ile 1 buçuk saat arasında değişen sürelerde gökyüzünde süzülüyor.

        Bölgenin doğal güzelliklerini kuşbakışı izleme imkanı sunan balon turları, daha çok yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Dünyanın dört bir tarafından gelen turistler, sabahın ilk ışıklarıyla havalandıkları balonlarla peribacalarını gökyüzünden izlemenin keyfini yaşıyor.

        Kapadokya turizmi için önemli bir sektör haline gelen balon turları, ekonomiye de ciddi katkı sağlıyor. Her gün ortalama 100-150 balonun havalandığı bölgede, yılın 8 aylık döneminde yaklaşık 150 bin turist balon turlarını tercih etti.

        "UÇMANIN KEYFİNİ KAPADOKYA'DA YAŞAYIN"

        Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, yaptığı açıklamada, bölgede 1990’lı yılların başından beri profesyonel anlamda yapılan sıcak hava balonculuğu hizmetinin bölgedeki 25 firma tarafından verildiğini kaydetti.

        Hava koşullarının uygunluğu nedeniyle Kapadokya’nın, dünyada sıcak hava balonculuğu bakımından alternatifi olmayan en önemli turizm merkezi haline geldiğini anlatan Dinler, "Birçok ülkede balon festivalleri yapılıyor ve 30-40 balon kalkış yapabiliyor. Ancak Kapadokya’da normal bir günde havada 100-150 balon uçuyor. Dolayısıyla burada her gün festival var." dedi.

        Dinler, uluslararası turizm fuarlarında Kapadokya’nın yanısıra balonculukla ilgili tanıtım çalışmaları da yapıldığını ve bu fuarlarda yoğun ilgiyle karşılaşıldığını söyledi.

        Balon turlarına katılan turistlerin yüzde 95’inin yabancılardan oluştuğunu aktaran Dinler, "Kapadokya sıcak hava balonculuğunun başkenti konumunda. Bu keyif bir yerde yaşanacaksa bu mutlaka Kapadokya olmalıdır. Bu yüzden uçmanın keyfini Kapadokya’da yaşayın diyoruz." diye konuştu.

        8 AYDA 20 MİLYON EURO GELİR ELDE EDİLDİ

        Balon turlarına ilginin her geçen yıl arttığını ve turların ciddi bir sektör haline geldiğini vurgulayan Dinler, "Bu yılın ocak-ağustos diliminde 150 bin kişi balonla uçtu. Bu da yaklaşık 20 milyon euroluk bir ekonomi yaratmış oldu. Bu rakam Kapadokya için ciddi bir ekonomi, önümüzde daha 4 ay var, yıl sonuna kadar bu rakam daha da artacak. Bölgenin doğal güzelliklerini havadan izlemek isteyenler, balon turları için kişi başı 150-200 euro ödüyor. Bu da Türk ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

        Kapadokya'nın daha önce yer altı ve yer üstü doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir bölge olduğuna, son dönemde sıcak hava balonculuğunun ön plana çıktığına işaret eden Dinler, şunları kaydetti:

        "1980’li yılların başında amatör sıcak hava balonculuğu bölgede başladı. 1990’lı yılların başından itibaren de profesyonel olarak firmaların kurulmasıyla bugün 25 ticari firmayla hizmet veren konuma ulaştı. Kapadokya sıcak hava balonculuğu için önemli bir bölge. Geniş bir doğal alanı izleme imkanı bulunuyor. Hava koşullarının uygunluğu nedeniyle yılda ortalama 300 gün uçuş yapılabiliyor. Önceden peribacalarını görmeye gelen turistler varken bugün balona binmek için geliyorlar.

        Balonların belli bir rotası yok, rüzgarla hareket eden dünyanın en güvenli hava aracı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte vadilerde ve peribacalarının bulunduğu alanlarda gezinti yapabiliyorlar. Turistlere eşsiz bir deneyim sunuluyor. Peribacalarının üzerinde muhteşem bir doğa üzerinde uçuluyor."

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa