Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Anka Kuşu, Mars'ın toprağını aldı - Teknoloji Haberleri

        NASA'nın Kızıl Gezegen'e gönderdiği Phoenix (Zümrüdü Anka Kuşu) adlı uzay aracı, günlerdir süren denemelerin ardından sonunda robot kolunun kepçesiyle aldığı Mars'ın arktik toprağını analiz edeceği bölüme koymayı başardı.

        Phoenix programının bilimsel ekibinden William Boynton, telekonferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında son derece mutlu bir yüz ifadesiyle yaptığı açıklamada, uzay aracının yedinci ve son denemesinden sonra yeterince toprağı TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyser-Termal ve Gelişkin Gaz Analizcisi) fırının girişindeki eleğe koyduğunu ve toprağın içeriye akmaya başladığını belirtti.

        Sorunun artık geride kaldığını, kısa süre sonra fırını kapayabileceklerini ve ardından da tahlile başlayabileceklerini umduklarını söyleyen Boynton, "Toprağın içeriğindeki su ve değişik minerallerin anlaşılacağı şekilde analiz işlemi, ilk dört gün aşamalı olarak ısının yükseltileceği 5 gün civarında sürecek" diye konuştu.

        NASA uzmanı, ısının etkisiyle minerallerde geçmişte kimyasal tepkimeye giren su ve karbondioksidin (CO2) açığa çıkacağını ve böylece Kızıl Gezegen'deki suyun varlığının ispatlanabileceğini söyledi.

        26 Mayıs sabaha karşı Mars'ın şimdiye dek keşfedilmemiş Kuzey Kutup bölgesine başarılı şekilde konan Phoenix, uzun süredir, toprak örneğini bin dereceye kadar ısıtabilecek sekiz TEGA fırınından birisine toprak numunesini koyabilmek için uğraşıyordu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa