Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji "2015'de dünyada 25 milyar cihaz birbirine bağlanacak" - Teknoloji Haberleri

        Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, 3G hizmetinin sunulmaya başladığı 2009 Temmuz ayında 7.2 Mbps olan data hızının 43,2 Mbps'e ulaştığını bildirdi. Terzioğlu, ''Bu yıl 84 Mbps hıza ulaşacağız. Böylece bir filmi internetten indirmek 1 dakika zaman alacak. Önümüzdeki yıllarda 168 Mbps hıza ulaşacağız. En geç 2014'de bu hızda hizmet sunarız. Hızın sonu var mı bilmiyorum ama şu andaki standartlar 168'i tanımlayabiliyor'' dedi.

        Gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Terzioğlu, genel olarak GSM şebekesi üzerindeki trafiğin her geçen yıl daha da arttığına dikkati çekti. 2015 yılında 7,2 milyara çıkacak dünya nüfusunun 3 katından fazla olan 25 milyar cihazın birbirine bağlı olacağını, bu sayının 2020 yılında ise ikiye katlanarak 50 milyara ulaşacağını bildiren Terzioğlu, ''Önümüzdeki dönem buzdolabı, otomobil, elektrik ve su sayacında bile SIM kart bulunacak'' diye konuştu.

        TURKCELL 18 YILDA 19.6 MİLAYR LİRA YATIRIM YAPTI

        Artan abone sayısına paralel olarak şebekeyi sürekli yenilediklerini ifade eden Terzioğlu, sadece kapsama alanını genişletmek değil belli bir kalite seviyesinin üzerine çıkmak için yatırım yaptıklarını bildirdi.

        Turkcell'in 29 bin 500 baz istasyonu ile 2G'de Türkiye nüfusunun yüzde 99,13'ünü, 3G'de ise nüfusun yüzde 88'ini kapsadığını bildiren Terzioğlu, Turkcell'in kapsama alanı en geniş operatör olduğunu iddia etti. Terzioğlu, 3G'de kapsama alanı açısından Turkcell'e en yakın olan rakip operatörün kapsama alanı oranının yüzde 80 olduğuna işaret ederek, ''Kapsama alanı basit bir iş değil. Oranı yüzde 1 artırmak 750 bin nüfusu kapsama alanına almak demektir. Kapsamada liderliğimizi sürdürüyoruz'' ifadesini kullandı.

        Turkcell'in yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Terzioğlu, 18 yılda 19,6, 2011 yılında ise 1,6 milyar lira yatırım yaptıklarını, yatırımların devam edeceğini kaydetti.

        CEPTEN 1 FİLM 1 DAKİKADA DA İNDİRİLEBİLECEK

        Mobil şebeke üzerinden data aktarım hızında yaşanan gelişme hakkında da bilgi veren Terzioğlu, 3G hizmetlerinin sunulmaya başladığı 2009 Temmuz ayında 7,2 Mbps olan data hızının 43,2 Mbps'e ulaştığını bildirdi. Terzioğlu, ''Bu yıl 84 Mbps hıza ulaşacağız. Böylece bir filmi internetten indirmek 1 dakika zaman alacak. Önümüzdeki yıllarda 168 Mbps hıza ulaşacağız. En geç 2014'de bu hızda hizmet sunarız. Hızın sonu var mı bilmiyorum ama şu andaki standartlar 168'i tanımlayabiliyor'' diye konuştu.

        Terzioğlu, Turkcell sisteminin akıllı teknoloji ile yönetildiğine işaret ederek, ''30 bin istasyon ve 34 milyon abonemiz var. Böyle büyük bir şebekeyi klasik yöntemlerle yönetemeyiz. Ancak teknolojik sistemle yönetebiliriz. Yapay zeka ile daha sorun çıkmadan istem uyarı veriyor ve çözüm bulunuyor'' dedi.

        UKRAYNA VE BELARUS İSTANBUL'DAN İZLENECEK

        Türkiye'deki ve KKTC'deki Turkcell sisteminin İstanbul'daki Şebeke Kontrol Merkezi'nden gerçek zamanlı olarak takip edildiğini kaydeden Terzioğlu, bir noktada arıza meydana geldiğinde anında yerel birimlere ileten bir sistemin olduğunu söyledi. Terzioğlu, Turkcell'in hizmet verdiği Ukrayna ve Belarus'taki şebekenin de bu merkezden izlenmeye başlayacağını açıkladı.

        GSM altyapısı için yerli üretime destek verdiklerini anlatan Terzioğlu, Turkcell'in teşvikiyle yerli akü ve yerli radyolink üretiminin gerçekleştirildiği hatta, ihraç bile edildiğini ifade etti.

        Turkcell'in, Avrupa ve Asya'da bağlantı kesilme oranı en düşük 9 operatör arasında yer aldığını bildiren Terzioğlu, ''Kalite testi için Ay'a gidecek kadar yol yaptık. Bizim yolculuğumuz Ay'a gitmekten daha az maliyetli olabilir ama daha zordu'' ifadesini kullandı,

        VAN İÇİN TOPLANAN YARDIM 8 MİLYON LİRAYI AŞTI

        Terzioğlu, deprem sonrasında Van'da kalıcı konut yapımı için Turkcell'in 5 milyon lira koyarak başlattığı Türkiye Kumbarası kampanyasında vatandaşlardan gelen 3 milyon 130 bin lira ile toplanan yardım miktarının 8 milyon 130 bin liraya ulaştığını açıkladı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa