Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Fiber ağ bağlantısında Avrupa'da ilk 20'ye girdik - Teknoloji Haberleri

        Fibre to the Home (Fiber Ağ Bağlantılı Ev-FTTH) Council Europe'un sıralamasına göre, Avrupa'da 2010 yılının son 6 ayında yüzde 18'lik artışla FTTH abone sayısı yaklaşık 3,9 milyona ulaştı. Rusya fiber kullanıcıları dahil edildiğinde FTTH abone sayısı 8,1 milyonu buldu.

        FTTH Council Europe tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketiciler ve kurumların fiber tabanlı ve ultra yüksek hızlı ağ erişimlerini hızlandırmayı hedefleyen, 150'den fazla üye şirketten oluşan FTTH Council Europe'nin sıralamasında ilk 5'i oluşturan Avrupa ülkeleri, bu alanda rekabetlerine devam ederken yerlerini korumayı başardı. Zirvedeki Litvanya'yı İsveç, Norveç, Slovenya ve Slovakya izledi.

        Avrupa'da son 6 ayda yüzde 18'lik artışla FTTH abone sayısı yaklaşık 3,9 milyona, Rusya fiber kullanıcıları dahil edildiğinde FTTH abone sayısı 8,1 milyona ulaştı.

        Portekiz ve Litvanya sıralamadaki konumunu geliştirmeye devam ediyor. Litvanya'daki FTTH aboneleri, kamuya ait operatör Lattelecom'un etkisiyle 3'e katlanırken, bu operatörün fiber altyapısı şu anda ülkedeki hanelerin üçte birinden fazlasına hizmet veriyor. Portekiz'de 3 operatör, kamuya ait telekom şirketi Portugal Telecom, alternatif operatör Sonaecom ve kablo şirketi ZON Multimedia, FTTH abonelerinin sayısını artırmak için çalışırken, Portugal Telecom'un fiber ağı şu anda 1 milyondan fazla eve hizmet götürüyor.

        Türkiye, sıralamaya ''en dinamik pazarlardan biri'' olarak 2010'un ikinci yarısında katıldı. Superonline, 2009 sonunda FTTH servislerini başlatırken, ilk yılında yaklaşık 200 bin civarında abone sayısına erişti. Operatör, 2011 yılının sonuna kadar FTTH ağına dahil etmek üzere yaklaşık 1 milyon konuta erişmeyi amaçlıyor.

        Açıklamada görüşlerine yer verilen FTTH Council Europe Başkanı Chris Holden, evlere fiber bağlantısının, güçlü bir uluslararası olgu haline geldiğine işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

        ''Türkiye, 2010 yılının ikinci yarısında katıldığı FTTH Avrupa sıralamasında 18. ülke oldu. Gelişen pazarlar, dinamik olma özellikleriyle bu sıralamaya sık sık Kuzey ve Batı Avrupa'nın doygun pazarlarının da üstünde yüksek konumlardan girebiliyor. Ayrıca, Almanya, İspanya ve İngiltere gibi büyük ekonomiler de fiber ortamında hızlanma ve riskleri geride bırakma gibi gelişmelere ihtiyaç duyuyor.''

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa