Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi Başbakan Yıldırım'dan önemli açıklamalar - Savunma Sanayi Haberleri

        Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan detaylar şu şekilde;

        Türkiye olarak hem kendi güvenliğimiz hem de başkalarının güvenliğini korumanın önemli olduğunu hep söylüyorum. Kendi güvenliğimiz için, inancımız için hürriyet istediğimiz için başkaları için de istiyoruz. Sınırlarımızın güvenliğini toprak bütünlüğümüzü can ve mal güvenliğimizi nasıl önemsiyorsak bütün ülkelerin güvenliğini önemsiyoruz.

        Bulgaristan'da, Bosna Hersek'te, Ahıstan'daki vatandaşlarımıza nasıl elimizi uzattıysak Suriyeli kardeşlerimize de kucak açıyoruz. Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre en fazla mülteci barındıran ülke Türkiye.

        REKLAM

        15 YILDA SAVUNMADA DIŞA BAĞIMLILIK AZALDI

        50 bin kadar Suriyeli mültecilerimiz, terörden arındırılmış bölgelere geri döndüler. Herhangi bir tehdit ülkemize içerden veya dışardan gelsin gereğini yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Güvenlik güçlerimizin teknolojik silahları, İHA'ları kullanması çok büyük başarı getiriyor. Türkiye bugün dünyada dostluğu talep edilen husumetinden de çekinilen itibarı yüksek bir ülkedir. 15 yıl önce savunmada dışa bağımlığımız yüzde 80'lerdeyken bu oran yüzde 40'ın altına düşmüştür.

        Binden fazla şirket küçük orta ölçekli işletmeler ve üniversitelerin katkılarıyla savunma sanayii alt yapısı oluşturulmuştur. Sektörün cirosu 10 yıl içerisinde 1 milyar liradan 20 milyar liraya ulaşmış durumda. Savunma ihracatımızı 1.8 milyardan 20 milyar seviyesine çıkarmış bulunuyoruz. AR-GE çalışan kişi sayısı 29 binden 133 bin seviyesine çıkmıştır. Gelecek 10 yıl içerisinde en az yüzde 2.5 mertebesine yükseleceğiz.

        SAVUNMADA ÇALIŞMALAR HIZ KESMİYOR

        Bu yıl tam 260 adet proje üzerinde çalışıyoruz. Bunların bütçesi 123 milyar liradır. Karada Altay Tankı, Milli Piyade Tüfeği gibi araçlarımızı yaptık. Tanksavarlar, güdümlü roketler artık yerli teknoloji ile üretilir hale geldi. Dost ve müttefik ülkelerin de taleplerini değerlendiriyoruz. Savunmada Hürkuş isimli uçağımız, ATAK helikopterimiz, ANKA gibi, İHA gibi savunma araçlarımız önemli araçlarımızdır. Savunma sistemlerinin yenilerini envantere katmak için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bölgesel havuzlu çıkarma gemilerimiz hala çalışma aşamasında.

        MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ'NE BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR

        Geçtiğimiz sene Milli Savunma Üniversitesi'ni kurduk. Geleceğin komutanları artık bu üniversitede yetişecek. 25 Mayıs'a kadar Milli Savunma Bakanlığı ve üniversitenin web sitelerinden başvuruda bulunabilecekler.

        Dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisiyiz. Milli gelirimiz 15 yılda 3 kat arttı. 3 bin 600 dolardan 11 bin doların üzerine ulaştı. Güçlü istikrar ve güven sayesinde 170 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım geldi. Şimdi yeni bir döneme giriyoruz. Bu dönemde işimiz daha fazla üretim, ihracat ve daha fazla refah. Türkiye kendi halkının barışı huzuru kardeşliği için her türlü desteği kayıtsız şartsız vermeye devam edecek.

        BAŞBAKAN YILDIRIM İLK MİLLİ HELİKOPTER 'ATAK'IN PİLOT KOLTUĞUNDA

        Konuşmasının ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile fuarı gezen Başbakan Yıldırım, ilk kez görücüye çıkan milli taarruz helikopteri Atak'ın kokpitine bindi. Yıldırım, gece görüşü olan ve bakılan yöne doğru silahı yönlendiren ASELSAN üretimi özel kaskı da taktı.

        SELÇUK BAYRAKTAR'DAN BİLGİ ALDI

        Başbakan Binali Yıldırım, Baykar Makine Teknik standına da uğrayıp yerli üretim insansız hava araçlarına inceledi. Yıldırım, Özdemir Bayraktar ve Selçuk Bayraktar'dan bilgi aldı.

        MİLLİ FÜZELER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

        Başbakan Yıldırım yine bu yıl ilk görücüye çıkan Gökdoğan ve Bozdoğan adlı milli hava füzelerinin temsili açılışını da yaptı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanaiyi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) geliştirdiği Türkiye'nin ilk milli hava füzeleri, Gökdoğan ve Bozdoğan da böylelikle görücüye çıkmış oldu.

        KARA KUVVETLERİ KOMUTANI DA EŞLİK ETTİ

        Başbakan Binali Yıldırım'a fuar ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak eşlik etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa