Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Milli Uzay Ajansı derin çalışıp, uydu fırlatacak - Teknoloji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        Türk tipi NASA Ankara’nın Kazan İlçesi’nde kurulacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 3 ay içinde kurulacağını açıkladığı Uzay Ajansı ile Türkiye, uzay ve havacılık alanındaki çalışmaları tek elden yürütecek. NASA’nın Türkiye versiyonuna benzetilen Türk Uzay Ajansı; uydu fırlatma sistemleri, uzay istasyonları ve modern teknolojilerin geliştirilmesi konularında çalışacak. Ankara’da kurulacak Ajansın, “derin uzay” çalışmaları da yapması hedefleniyor.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün ardından Türkiye Uzay Ajansı’nı kurmak için kolları sıvadı. Hazirana kadar kurulması planlanan Uzay Ajansı için Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları ortak çalışma yapacak. Ajans bünyesindeki teknolojiler, terörle mücadeleden tarıma, madencilikten, doğal afetlere kadar pek çok alanda kullanılacak.

        Bakan Yıldırım: NASA kanunu incelendi Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ajansın kurulmasına yönelik kanun taslağını tamamladıklarını belirtirken, “Bu kanun taslağını önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Haziran ayında da ilgili kanun tasarısı Meclis’e gönderilmiş olacak. Düzenlemeyi yaparken, Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi NASA’nın, Japon, Alman ve Fransız uzay ajanslarının ilgili kuruluş kanunlarını inceleyerek, ülkemiz için en uygun olacak bir modeli belirledik” dedi.

        ‘GÖKTÜRK-1 UYDUSU YIL SONUNDA FIRLATILACAK’

        Yıldırım, bakanlığın Uydu Test Montaj ve Entegrasyon Merkezi’ni de kurduğunu anımsatırken, “Kazan’da bulunan bu merkezde uydularımızı test ediyoruz. Ülkemize metre altı görüntü alma kabiliyeti kazandıracak Göktürk-1 uydumuzun testleri burada devam ediyor. Yıl sonunda uzaya gönderilmesi hedefleniyor. Türksat 6-A olarak bilinen, milli haberleşme uydumuzun yapımı da büyük ölçüde bu merkezde gerçekleşecek” diye konuştu.

        RAMPA İÇİN DATÇA ÖNE ÇIKIYOR

        Ajansın en önemli görevlerinden biri fırlatma rampası kurulması olacak. Milli fırlatma rampası ile Türkiye, uydularını kendisi fırlatabilecek. TSK ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilecek proje için KKTC ve Datça gibi lokasyonlar üzerinde duruluyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa