Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Abdurrahman Yıldırım, Piyasaların önünde 2 engel kaldı - Para Haberleri
        • 1

          Abdurrahman YILDIRIM / HT EKONOMİ
          Dün sonuçlanan yerel seçimler ekonomi ve piyasalar açısından bir belirsizliği sonlandırdı. Sandıktan çıkan sonuçlar piyasaların beklediği, istediği ve fiyatladığı gibi çıktı. İktidar gücünü korudu. Yerel seçimden sonucundan kaynaklanacak bir siyasi istikrarsızlık veya belirsizlik kapısı açılmayacak.

        • 2

          Buna benzer bir beklentidir ki, Türkiye piyasalarına 25 Mart sonrasında alım dalgası getirdi. Borsa son 4 günde yüzde 7.8 prim yaptı. Faizler yarım puan kadar geriledi, sepet kurdaki gerileme yüzde 1.5 düzeyinde gerçekleşti. Çok sert geçen bir seçim kampanyasında piyasaların bu iyimserliğinin nedeni de, bir ölçüde yüksek siyasi tansiyonun varlığı ise bir ölçüde de seçim sonrasına yönelik umuttu.

        • 3

          Anketlerde iktidar partisinin yüksek oy alacağını ortaya koyunca bu siyasi istikrarın devamı gibi algılandı. Sandıktan da beklenen düzeyde bir oy oranı çıktı. Buna karşılık seçim sonrasında yine gerçeklerle başbaşayız.

        • 4

          - Birinci gerçeğimiz yerel seçimle bir belirsizliği atladık. Ancak ikincisi, hatta üçüncüsü sırada. Çünkü bu seçimler üçlü seçim maratonunun ilk durağıydı.

        • 5

          - İkinci durak cumhurbaşkanlığı seçimi, üçüncüsü de 2015 Haziran'ındaki genel seçimler. Şimdi soru cumhurbaşkanı kim olacak, buna bağlı olarak iktidar partisinde üç dönem kuralı kalkacak mı kalkmayacak mı?

        • 6

          - Bunun yanında genel seçimler cumhurbaşkanlığı seçimi ile birleştirilecek mi? Seçim zamanında yapılırsa, o tarihe kadar ekonomi için yeni bir sayfa açılamayacak, yeni bir hikaye yazılamayacak demektir. Buna siyasi takvim izin vermez. Yeni hikaye ortaya koyamadıktan sonra da, küresel rüzgarlara daha açık hale geliriz. Tıpkı son bir yılda olduğu gibi.

        • 7

          Bu durumu dikkate alan iktidarın siyasi koşullar da lehineyse seçimi öne çekmesi beklenir. Seçimler öne çekilirse ve Cumhurbaşkanlığı ile birleştirilirse çifte seçim ortamında stres ve tansiyon daha yükselebilir, ama belirsizlik süreci de kısalır. Bunu bekleyip göreceğiz.

        • 8

          17 Aralık sonrası yükselen tansiyonun düşeceğine dair bir işaret ve gelişme de yok. Aksine seçim beklentisinden dolayı ertelenen hesaplaşmaların gündeme gelmesi bekleniyor.

        • 9

          Burada tansiyonunun yükselmesi elbette ekonomiyi de, piyasaları da etkileme potansiyeline sahip. İki seçim, yüksek tansiyonlu gidiş, dış konjonktür ve Türkiye'nin hikayesini kaybetmesinden dolayı ekonomi ve piyasalar için belirsizlik bitmiş değil, önünü görememe durumu devam ediyor.

        • 10

          Piyasalar da belirsizliği ve yüksek tansiyonu sevmez, ya da negatif fiyatlar. Seçim sonuçları ilk başta iyi karşılanabilir. Bu anlamda sis içindeki üç virajlı bir yolun ilk virajını kazasız atlattık, şimdi sıra ikincisine geldi.

          SONUÇ: "En tehlikeli an yolların değiştiği andır." Strindberg

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa