Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yunanistan piyasalarda yerini alacak mı? - Para Haberleri

        Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Charles Dallara, Yunanistan'ın bir kaç yıl içinde piyasalara geri dönebileceğini söyledi.

        Dallara, Yunan televizyon kanalı Mega'da katıldığı bir programda, Yunanistan'ın beklendiği gibi 2020'den önce piyasalara dönüp dönemeyeceğine ilişkin bir soruya, ülkenin mali konsolidasyon programını uygulaması halinde bir kaç yıl içinde piyasalara dönmesinin yüksek bir ihtimal olduğunu belirtti.

        Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirmesi ve özelleştirmeleri gerçekleştirmesi durumunda ülkenin uluslararası piyasalarda tekrar borçlanmaya başlayabileceğine işaret eden Dallara, ''Yunanistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık yarısına eşit miktarda borcu pazartesi akşam silinecek. Bu, Yunanistan'ın ilerlemesi için tarihi bir fırsat'' dedi.

        Ağır borç kriziyle mücadele eden Yunanistan, yüksek borcu nedeniyle 2010 yılından bu yana uluslararası piyasalarda uzun vadeli borçlanamıyor.

        Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu, (IMF) 130 milyar euro tutarındaki ikinci kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'dan halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 160'ını aşan kamu borcunun 2020 yılına kadar yüzde 120,5'e indirmesini istiyor.

        Yunanistan, perşembe akşamı ellerinde Yunan tahvili bulunan özel sektör kreditörlerinin yüzde 85,8'i ile tahvil takası konusunda anlaşmaya vardı.

        Anlaşmaya göre, ülkenin özel sektör kreditörleri, ellerindeki tahvilleri nominal değerleri üzerinden yüzde 53,5 kayıpla, daha uzun vadeli ve düşük faizli yenileriyle değiştirecek. Kreditörlerin reel kaybı yüzde 70 olacak.

        Yunan yasası altındaki 177 milyar euroluk tahvillerin takası 12 Mart pazartesi günü yapılacak.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa