Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Piyasadan likidite çekeceğiz" - Para Haberleri

        Sıkılaştırıcı politikalara devam edeceklerini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Önlemlerle önümüzdeki günlerde piyasadan önemli miktarda likidite çekeceğiz” diye konuştu.

        Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önümüzdeki günlerde piyasalardan likidite çekileceğini açıkladı. Londra’da yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Yılmaz, cari açığı azaltma hedefi kapsamında aldıkları tedbirlerin bir kısmının 21 Ocak’ta uygulamaya girdiğini ve bankacılık sisteminden önemli miktarda likidite çektiklerini söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu:

        “Bir kısmı önümüzdeki günlerde uygulamaya girecek ve yine piyasadan önemli miktarda likidite çekeceğiz. Enflasyon raporunda belirttiğimiz gibi, o tarih itibarıyla, toplam kredi stokunun yüzde 5’i kadar likiditeyi çekmiş olacağız. Şu anda elimizde bulunan veriler, kredi piyasasındaki etkilerin yavaş yavaş ortaya çıktığını gösteriyor. Ancak birkaç ay daha bilgi toplamamız lazım ki resmi net görebilelim.”

        Londra’da yatırımcılara yaptığı sunumda ise Yılmaz, Merkez Bankası ve diğer kurumların uyguladığı ve uygulayacağı politikaların net etkisinin sıkılaştırıcı yönde olacağını, düşük küresel büyüme ve gelişmiş ülkelerde uzun sürecek nicel gevşeme öngören senaryonun gerçekleşmesi halinde düşük faiz ve yüksek zorunlu karşılık uygulamasının uzun süre devam edebileceğini söyledi.

        "SIKILAŞTIRMA TETİKLENEBİLİR"

        Yılmaz, baz senaryonun politika faizi ve zorunlu karşılık oranlarını değiştirmek suretiyle kademeli bir sıkılaştırma öngördüğü ve böyle bir sıkılaştırmanın sadece kredi büyümesini ve iç talebi yavaşlatmayı hedeflemesi gerektiği değil aynı zamanda finansal istikrara yönelik endişeleri de azaltması gerektiği belirtildi. Yılmaz, küresel ekonominin beklentilerden hızlı iyileşmesi ve küresel enflasyonun artması halinde gelişmiş ülkelerde para politikalarında sıkılaştırmanın tetikleneceğini ve bu durumda para politikasında da sıkılaştırma gerektirebileceğini söyledi.

        "DAHA FAZLA SIKABİLİRİZ"

        Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Londra’da yatırımcılara yaptığı sunumda “daha fazla sıkabiliriz” sinyali verdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa