Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılıkta büyüme hız kesecek - Para Haberleri

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, son krizde Türkiye'nin diğer ülkelerden en önemli farkının bankacılık maliyeti taşımaması olduğunu belirterek, bankacılık sektörünün de gelişmelerden bir ölçüde etkilendiğini ve 2008'in sonu ve 2009 başında ürkek davrandığını söyledi.

        Bilgin, 2009'un ikinci yarısı ve 2010 yılının Türkiye'deki bankaların tekrar sahaya indiği yıllar olduğunu ifade ederek, ''2010'un ilk 7 ayında kredimiz yüzde 16,4 oranında artmıştır'' dedi.

        Bilgin, BDDK'nın 10'uncu Kuruluş Yıldönümü Konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Türk bankacılık sektörünün son krizde dalgakıran vazifesi gördüğünü kaydetti ve Türkiye'nin diğer ülkelerden en büyük farkının bankacılık maliyeti taşımaması olduğuna vurgu yaptı.

        2009 sonu ve 2010 başı itibariyle bankacılık sektöründeki gelişmelere dikkati çeken Bilgin, geçen yıl rekor seviyeye çıkarak, yüzde 5,4'ü bulan kredilerde takibe dönüşüm oranının bugün yüzde 4,3'e gerilediğini, sermaye yeterlik rasyosunun da yüzde 16,3 düzeyinde bulunduğunu söyledi.

        Bankacılık sektörüyle ilgili beklentilerini anlatırken, kar marjlarının enflasyon dönemlerinde görece düşük olduğunu ve verimliliğin bankalar için büyük önem taşıdığını kaydeden Bilgin, ''2009 ve 2010 yıllarındaki özel gelişmelerden kaynaklanan karlılık oranlarını önümüzdeki dönemde yakalamak zor olacaktır'' dedi.

        Türkiye'deki bankacılık sisteminin yurt dışı açılımları için çok doğru bir zamanda bulunulduğunu belirten Bilgin, gelişmiş batı ülkelerinin ve batı bankalarının kendi iç işleriyle uğraştıkları bu dönemde, Türk bankacılık sisteminin özellikle komşu ülkelere yatırım yapabileceğini söyledi.

        Bu noktada özellikle bazı büyük bankalara büyük görevler düştüğünü ve çok cüzi rakamlarla çevre ülkelerde büyük işler yapılabileceğini ifade eden Bilgin, kurum olarak da bankalara her türlü kolaylığı sağlamaya ve yol göstermeye hazır olduklarını belirtti.

        Türk bankacılık sisteminde gelecekte 2 temel bankacılık alanının KOBİ bankacılığı ve konut kredileri olduğunu anlatan Bilgin, Türk finans sektörünün bir bütün olarak gelişmesinin de önem taşıdığına dikkati çekti.

        Finans sisteminin yüzde 80'ini bankacılığın oluşturduğunu, sistemde sadece bankacılığın hakim olmasını kendilerinin de istemediğini kaydeden Bilgin, bu riski dağıtmak gerektiğinin altını çizdi.

        Bilgin, gelecek dönemde sağlıklı sigortacılık, borsa, aracı kurumlar ve sermaye piyasalarının bankalara da hacim yaratacağına işaret etti.

        BDDK Başkanı, şu anda bankacılığın büyüklüğünün 900 milyar lira olduğuna işaret ederek, ''ortalama bir büyüme ile yıllık yüzde 15'ler düzeyinde bir büyümeyle 2015'de bankacılığımız çok rahat 1,5 trilyon lirayı yakalayabilir'' diye konuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa