Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Galatasaray'ın kaderini etkileyecek 5 gün - Para Haberleri

        BARIŞ ERKAYA - HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Galatasaray'da Efsane Başkan Özhan Canaydın'ın vefatının şoku hazmedilmeye çalışılırken, bir yandan da çağrı süreciyle ilgili hareketli saatler yaşanıyor. QVT, Galatasaray'ın yüzde 17.7 hissesine sahip olan QVT Fund'un Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) Galatasaray'da birleşmenin durdurulması için yapılan başvuruya cevap geldiğini açıkladı. QVT'nin iddiasına göre SPK, 19 Mart 2010 tarihli toplantısında birleşmenin durdurulmasına gerek olmadığı kararını verdi. İddialara göre SPK buna karşılık, Galatasaray'ın 28 Mart 2008'de yayımlanan SPK tebliğine uyum konusunda uyarılmasına karar verdi. QVT'nin SPK kararında Ortaklıklar Finansman Dairesi Başkanı Bircan Akpınar'ın imzası yer aldı.

        Borç, dağıtılacak kâr payının % 50'sini aşamaz

        QVT'nin iddialarına göre SPK'nın 28 Mart 2008 tarihli tebliğinin 7'nci maddesinde halka açık spor şirketlerinin, kulüplere kredi benzeri fon kullandırabileceği belirtiliyor. Fakat aynı tebliğe göre ilişkili şirketlere kullandırılan fonların toplam tutarının, dağıtılacak kâr paylarının yüzde 50 fazlasını aşamayacağı hükme bağlanıyor. Aşması durumunda ise SPK, bu durumun düzeltilmesi için tebliğin yayımlanmasından itibaren iki yıl süre veriyor. QVT SPK'nın, geçen hafta perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda bu sürenin 28 Mart 2010'da dolduğundan hareketle Galatasaray'ı uyarma kararı aldığını iddia etti. Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer almayan fakat dış basında yer alan bazı haberlere göre QVT, bugün Galatasaray'a bir mektup göndererek SPK'nın kararını tebliğ ettiğiniiddia etti.Galatasaray'ın en son gerçekleştirdiği kâr dağıtımı 3 Haziran 2009'da ödemeleri tamamlanan 14.1 milyon liralık kâr payıydı. Bu tarihten sonra herhangi bir kâr dağıtım kararı alınmadı. Galatasaray, geçtiğimiz haftalarda Denizbank liderliğindeki bankalar konsorsiyumuyla çağrı ve birleşmenin finansmanında kullanılmak üzere 70 milyon dolarlık (108 milyon lira) kredi sözleşmesi imzalamıştı. Bu gelişmelerin ardından borcun ne kadar azaltılacağı ve alınan kredinin ne kadarlık bir bölümünün kullanılacağı konusunda Galatasaray'dan yapılacak açıklamalar bekleniyor.

        Hangi adımlar izlenecek?

        Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş'den (Sportif), ödenmemiş borçlarının planını açıklamasını ve çağrı finansmanında varlıkların uygunsuz kullanımını düzeltmesini istediğini iddia eden QVT, SPK'nın verdiği yanıtta, Sportif A.Ş. tarafından, çoğunluk hissedarı Futbol A.Ş'ye verilen 343 milyon lirayı almak için hangi adımları izlediği ve izleyeceğini açıklamasını talep ettiğini kaydetti. Kurulun konuya ilişkin önceki bir kararında borcun, 28 Mart 2010 tarihi itibariyle tebliğde belirtilen şekilde azaltılmış olmasını istediğini hatırlatan QVT'nin gönderdiği mektupta SPK'nın, Sportif'e çağrı finansmanında şirket sözleşmelerine uygun davranması gerektiğini bildirdiğine de yer verildi.

        Konuyla ilgili ulaşmaya çalıştığımız QVT'nin yasal temsilcisi Avukat İsmail Esin,"yorum yapmak istemediğinibildirdi.

        QVT: Çağrı, yanıt gelene kadar durdurulmalı

        QVT CEO'su Dan Gold, "SPK'nın Galatasaray Sportif'e Futbol'a verdiği kredilerin tamamen geri ödenmesini nasıl güvenceye alındığını açıklaması ve çağrının Şirket'in varlıkları ile finanse edilmemesinin sağlanması talimatı vererek çağrının korkunç ikietabını düzeltmek için adımlar atmasından memnuniyet duyduk. Ancak, SPK'nın çağrıyı resmen durdurmamasından hayal kırıklığına uğradık. Sportif'in çağrı öncesinde veya birleşme sonuçlandırılmadan önce bu direktiflere resmen ve dürüst bir şekilde uyması gerektiği açık. Dolayısıyla SPK'nın direktiflerine Sportif'in yanıtlarını beklemek için çağrı durdurulmalı" dedi.

        SPK'NIN 28 MART 2008 TARİHLİ TEBLİĞİ

        Faaliyet Konusu Sportif Faaliyetler veya Söz Konusu Faaliyetlerden Elde Edilen Gelirlerin Yönetilmesi Olan

        Halka Açık veya Açılacak Ortaklıkların Uyması Gereken Kriterler

        1. Şirketlerin (faaliyet konusu futbol ve futboldan elde edilen gelirler olan ve halka açık veya açılacak anonim şirketler) faaliyetlerinin vergi mevzuatı karşısındaki durumuna (muafiyet, istisna vb.) ve konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’ndan veya ilgili vergi otoritesinden alınacak görüşe izahname ve sirkülerde yer verilir.

        2. Şirkete kulüp/şirket tarafından devredilen veya kiralanan haklara (futbol takımı, isim hakkı gelirleri, yayın gelirleri vb.) ilişkin sözleşme bilgilerine halka açılma sırasında yayımlanacak izahnamede yer verilir. Söz konusu hususlara ilişkin Türkiye Futbol Federasyonu'ndan alınacak onay yazısı Kurula sunulur.

        3. Tribün gelirlerinin şirkete devredilmesi durumunda, teberrulu bilet satışı yapılması gibi uygulamalarda elde edilen gerçek hâsılatın takibini sağlayacak muhasebe ve kayıt düzeninin kurulması zorunludur.

        4. Aktifinde futbolcu sözleşmesi veya bonservisi bulunan şirketlerin, futbolcuların sigortalanması konusunda izlediği politikayı izahname, sirkülerler ve mali tablo dipnotları ile kamuya açıklamaları zorunludur.

        5. Şirketlerin kar dağıtım politikalarına halka açılma sırasında izahname ve sirkülerlerde, halka açılma sonrasında ise Kurumsal Yönetim Uyum Raporlarında ayrıntılı olarak yer verilmesi zorunludur. Kamuya açıklanan kar dağıtım politikaları genel kurul toplantılarında ortakların onayına sunulur.

        6. Şirketlerin, sahip oldukları varlıklar ve haklar üzerinde, Şirket sermayesinin %51'inden fazlasına ve/veya yönetim ve denetim imtiyazını haiz hisse senetlerine sahip olmaları nedeniyle şirket yönetiminde kontrolü elinde bulunduran gerçek ve tüzel kişiler ile Şirket ve kulübün yönetim ve denetim kurulu üyelerinin, kulüp ve kulüp ile doğrudan veya dolaylı ilişkisi bulunan üçüncü şahısların (hep birlikte “İlişkili Taraflar” olarak anılacaktır) borcunu teminen temlik, kefalet, ipotek ve ayni hak tesis edememesini sağlamak üzere, ilk genel kurulda ana sözleşmeye hüküm eklenmesi zorunludur.

        7. Şirketler, sadece futbol takımının geliştirilmesi ve faaliyetlerinin finansmanı için kullanılmak üzere, İlişkili Taraflara kendi kaynaklarından veya kullanmış oldukları yabancı kaynaklardan fon kullandırabilir. Ancak bu fonlara ilişkin olarak aşağıdaki esaslara uyulması zorunludur:

        a. İlişkili Taraflara kullandırılabilecek fonların azami tutarı, şirketin kar dağıtım politikasına ve/veya İlişkili Tarafların şirket sermayesindeki pay oranına bağlı olarak belirlenir ve yönetim kurulu tarafından alınacak bir taahhüt kararı ile ilk halka açılmalar sırasında izahname ve sirkülerlerle kamuya duyurulur.

        b. Payları bir borsada işlem gören şirketler ise yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde fon kullandırmaya ilişkin olarak alacakları yönetim kurulu kararını, özel durum açıklaması ile kamuya duyurmaları ve yapılacak ilk genel kurulun onayına sunmaları zorunludur. Yönetim kurulu kararının, bu ilke kararının SPK Haftalık Bülteninde yayımlandığı tarihten itibaren 1 ay içinde alınması ve kamuya duyurulması gerekmektedir.

        c. Hesap dönemi içerisinde kullandırılan fonların, takip eden hesap dönemi içerisinde alınacak kar dağıtım kararı ile kar payına mahsup edilmesi zorunludur.

        d. İlişkili Taraflara kullandırılacak fonların toplam tutarı, bir önceki hesap dönemi karından söz konusu İlişkili

        Tarafların tamamına dağıtılmasına karar verilen kar payının % 50 fazlasını aşamaz.

        e. Hesap dönemi içerisinde İlişkili Taraflara kullandırılan fonlara, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 15’inci maddesinin son fıkrası kapsamına girmeyecek şekilde belirlenecek ve mali tablo dipnotları ile ayrıntılı olarak kamuya açıklanacak bir faiz oranı üzerinden faiz uygulanması zorunludur.

        8. Şirketler bu ilke kararının 7. maddesinin (d) bendi hükmüne, ilke kararının SPK Haftalık Bülteninde yayımlandığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde uyum sağlamak zorundadırlar.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa