Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar 2015 yılında ekonomik kriz çıkar mı? - Para Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Çin ekonomisiyle ilgili gelişmeler tüm dünyayı tedirgin ediyor. Çin Merkez Bankası'nın yaptığı devalüasyon global piyasalarda tam bir deprem etkisi yaratmış ve haftanın ilk işlem günü borsalar açısından "Kara Pazartesi"ne dönüşmüştü.

        Piyasalar ilk şokun etkisini çabuk atlatmayı başardı ve kayıplarının tamamını hafta tamamlanmadan geri aldı. Ancak Çin ile ilgili tehlike henüz geçmiş değil.

        Geçmiş yıllarda yaşanan krizlere bakıldığında da 2015 yılının ilginç bir istatistiğe denk geldiği görülüyor.

        Dün akşam BloombergHT yayınına katılan AZ Notus Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Sağman,7 yılda bir krizin yaşandığına denk gelen istatistikle ilgili şunları söyledi: "1980 yılında bu yana bakarsak, 1980'de petrol krizinin yaşandığını görüyoruz. 1987 yılının Ekim ayında Wall Street 1 günde yüzde 22.6 düşüşle çöktü. 7 yıl sonrasında yani 2001'de Nasdaq, Arjantin ve Türkiye krizi yaşandı. Yine 7 yıl sonrasında 2008'de ABD'de mortgage krizi oldu. Şimdi geldik 2015'e..."

        "SON ÇEYREK TEHLİKELİ"

        Çin ile ilgili endişelerin devam ettiğinin altını çizen Murat Sağman, Çin'in dünya ekonomisi için etkisinin çok büyük olduğuna dikkat çekti. Sağman, "Çin ekonomisinin büyüklüğü bugün ABD Merkez Bankası'na (Fed) faiz artırımlarını bile erteletebilecek büyüklükte. Doların çok kuvvetlenmesi ABD şirketlerine zarar veriyor. Bunu Fed Başkanı Yellen de geçmiş toplantılarda dile getirdi. 'Düşen bir enflasyonda Fed nasıl faiz artırır?' sorusu önemli. Fed bu kararı verirken istihdam ve enflasyona bakacak. Daha önce yapılan faiz artırımlarına bakıldığında enflasyonun yüzde 2,5-3, büyümenin de yüzde 4 olduğunu görüyoruz. Bugün büyümede benzer rakamlar yakalansa da enflasyonda seviyeler daha aşağıda. Son çeyrek tehlikeli" diye konuştu.

        New York Fed Başkanı William Dudley Çarşamba günü yaptığı açıklamalarda kısa vadeli piyasatepkileri konusunda uyarıda bulunsa da Eylül ayında faiz artışının artık "daha zor" göründüğünübelirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa