Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Trafikteki 80 bin ‘yürüyen bombaya’ dikkat! - Otomobil Haberleri

        Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, Türkiye’de karayollarında yanıcı ve patlayıcı taşıyan 100 bin dolayında tanker bulunduğunu, bunların yalnızca 20 bininin standartlara uygun olduğunun tahmin edildiğini açıkladı. 80 bin ‘çakma tanker’ ise karayollarında patlamaya hazır bomba gibi dolaşıyor. Ankara’yı alarma geçiren bomba yüklü araçla ilgili tartışmalar, dikkatlerin bir kez daha 1 Ocak 2011’de uygulamaya girecek olan ‘Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkındaki Yönetmeliğe’ çevrilmesine neden oldu. Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü yetkilileri, yönetmelik kapsamında tehlikeli maddelerin paketlenmesinden yüklenmesine, taşınmasından depolanmasına kadar bir dizi konuda yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede paketlemeden depolamaya, boşaltmadan taşımaya kadar tüm sistemin ve alt yapının yenileneceğini belirten yetkililer, “Bu amaçla 7-8 milyar dolarlık bir yatırımın yapılması gerekiyor. Paketleme ve depolama tesisleri oluşturulacak. Taşıma araçları da değiştirilecek” dedi.

        20 bini TSE standardı

        Türkiye’de akaryakıt, LPG dahil yanıcı ve patlayıcı madde taşıyan 100 bin dolayında tanker bulunduğuna işaret eden yetkililer, “Bunlardan sadece 20 bininin TSE standardında olduğu tahmin ediliyor. Yönetmelik uygulamaya girdiğinde bu tankerlerin değişmesi ve yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu. Yetkililer, 20 bin tankerin ‘Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkındaki Yönetmeliğe’ uygun olup olmadığı sorusunu, “Bu tankerlerin de değişmesi gerekebilir. Biz, bu konuyla ilgili sertifikasyona yetkili kurumları belirleyeceğiz. Onlar, tankerin

        üretim ve montaj koşullarını dikkate alarak bir karar verecek. Tabii, sertifikasyon kuruluşlarının vereceği rapor doğrultusunda bu tankerlerden de bir bölümünün değişmesi söz konusu olabilir” diyerek yanıtladı.

        Olcay AYDİLEK - GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa