Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Spor kulüpleri için zaman daralıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Borçlarının ertelenmesini isteyen spor kulüpleri, 30 Haziran Pazartesi gününe kadar vergi dairelerine başvuracak. Maliye Bakanlığının, ''5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''da öngörülen düzenlemeye ilişkin tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

        Tebliğe göre, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye'de faaliyet gösteren spor kulüplerine, 6 Haziran 2008 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş bazı borçları için ''erteleme'' imkanı sağlanacak. Uygulama kapsamında, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip edilen amme alacakları ile sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları borçları ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve gecikme cezasından oluşan borçları ile eğitime katkı payı ve buna bağlı gecikme zamları yer alacak.

        Uygulamadan yararlanmak isteyen spor kulüpleri, 30 Haziran 2008 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine yazılı olarak tecil ve taksit talebinde bulunacak. Birden fazla vergi dairesine borcu bulunan mükelleflerin, her bir vergi dairesine ayrı ayrı yazılı başvurması gerekecek.

        Amme alacaklarının türü açısından ayırım yapılmaksızın kapsama giren tüm alacaklar tecil edilebilecek. Bu nedenle, spor kulüpleri, kapsama giren toplam borçları için talepte bulunabilecekleri gibi sadece istedikleri dönem ve alacak türleri açısından da talepte bulunabilecek. Ancak, tecil taleplerinin alacak aslı ile birlikte fer'ilerini(ikinci derece) de içermesi şartı aranılacak.

        YILLIK TECİL FAİZİ YÜZDE 4 OLACAK

        Tecil süresi, başvuru tarihinden itibaren azami 10 yıl olarak uygulanabilecek. Teminat aranılmayacak.

        Tecil faizi oranı, azami tecil süresine ilişkin uygulanan faiz oranının 1/6'sı olarak dikkate alınacak. Buna göre, ''azami tecil faizi''nde değişiklik yapılmadığı sürece, spor kulüplerine yönelik sözkonusu uygulama için yıllık tecil faizi oranı yüzde 4 olacak.

        Tecil talebinin kabul edilmesi halinde borca, tecil talep tarihinden, ödeme tarihine kadar olan süre için tecil faizi uygulanacak ve taksitlerle birlikte tahsil edilecek.

        Tecil talebinde bulunan spor kulüplerinin, borç asıllarına, vade tarihinden tecil talep tarihine kadar geçen süre için ''gecikme zammı'' hesaplanacak.

        DAHA ÖNCE TECİL TALEBİNDE BULUNANLAR

        Tebliğe göre, söz konusu yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği 6 Haziran 2008 tarihinden önce ilgili 6183 ve 5228 sayılı yasalara göre tecil yaptıran mükellefler bu uygulamadan yararlanmak istiyorlarsa, kalan taksit tutarları için ''bu madde kapsamında tecil talep etmeleri'' gerekecek.

        Talebi kabul edilen mükelleflerin, daha önce tecil şartlarına uygun ödedikleri taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılacak. Kalan borçları için verilecek tecil süresinin hesabında ilk tecil tarihi dikkate alınacak. Bu hükümden yararlanmak için başvuruda bulunmayan mükelleflerin kalan taksit tutarlarına ise, 6 Haziran 2008 tarihine kadar geçen süreler için geçerli olan oranlarda, bu tarihten itibaren de yüzde 4 tecil faizi uygulanacak.

        Uygulama yürürlüğe girmeden önce tecil talebinde bulunan ancak bu tarih itibariyle sonuçlandırılmamış tecil taleplerin istinaden tecil edilecek amme alacaklarına da tecil talep tarihinden anılan maddenin yürürlüğe girdiği 6 Haziran 2008 tarihine kadar geçen süre için geçerli olan oranda, bu tarihten itibaren de yüzde 4 oranında faiz uygulanacak.

        Bu durumdaki mükelleflerden, ayrıca tecil talebi aranılmayacak. Ancak, mevcut tecil talepleri tüm borçlarına ilişkin olmayan mükellefler, talepte bulunmadıkları diğer borçları için de bu madde kapsamında tecil talep edebilecekler.

        GELİR VERGİSİ VE KDV DE DÜZENLİ ÖDENECEK

        Tebliğe göre, borçları taksitlendirilen spor kulüplerinin, tecil ve taksitlendirme devam ettiği süre içinde, tecil müracaat tarihinden itibaren tahakkuk edecek gelir (stopaj) vergisi ve katma değer vergisi borçlarını düzenli olarak ödemeleri şartı getirildi.

        Spor kulüpleri, tecil ve taksitlendirmelere uygun ödemeler yapsalar dahi, ''bir takvim yılı içerisinde gelir (stopaj) vergisi ve katma değer vergisi borçlarını 3 defadan fazla vadesinde tam olarak ödememeleri'' ve ''3 defadan fazla olmamakla birlikte takvim yılı içinde süresinde ödenmeyen gelir (stopaj) ve katma değer vergisini, gecikme zammı, gecikme faizi ve bunlara ait vergi cezaları ile birlikte takvim yılı sonuna kadar ödememeleri'' halinde tecil ve taksitlendirmeler hükümsüz sayılacak.

        Tebliğde ayrıca, uygulama kapsamındaki tecillerde teminat aranılmayacağı hükme bağlandığından, ''teminatsız tecil edilen amme alacakları ile ilgili olarak tecil tarihinden önce tatbik edilmiş olan hacizlerin kaldırılması gerektiği'' kaydedildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa