Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Erkekleri üzecek haber - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye'de son yıllarda cinsiyete göre kasko sigortası primi uygulamasından kadınlar karlı çıktı. 35-50 yaş arasındaki kadın sürücüler yüzde 25'lere varan oranlarla en yüksek indirimi alırken, genel kanının aksine kadınlara kıyasla yüzde 77 daha fazla kaza yapan genç erkekler ise en yüksek prime mahkum oldu. Özellikle Citroen C2 ya da Peugeot 206 kullanan, 30 yaşın altındaki erkekler sigortacıların poliçe yapmaktan en çok çekindiği grup.

        Sigorta şirketleri kasko poliçelerinde son yıllarda yaş ve cinsiyet parametrelerini daha fazla kullanmaya başladı. Yaş parametresinde 18 - 30 yaş arası sürücüler gençliğin verdiği hız tutkusu yüzünden en yüksek kasko primlerini öderken 31-35 yaş arası şoförler ise sigorta şirketlerinin en çok dikkat ettiği grup haline geldi. Sigorta şirketlerinin en güvenle yaklaştığı kesim ise 35 yaş ve üstü kullanıcılardan oluştu.

        Kasko poliçelerinin fiyatlandırılmasında kadın-erkek sürücü ayrımı yapan sigorta şirketlerinden biri Ergo İsviçre Sigorta. Genel Müdür Yardımcısı Enis Dalaşman, "Bayanlar ciddi derecede avantajlı" diyerek "150 bini aşkın veri üzerinden hasar frekanslarına baktığımızda bayan ve erkek sürücüler arasında net bir fark var. Genel söylemin tersine bayanlar kesinlikle trafikte daha iyi" yorumunu yaptı. Dalaşman, 35-50 yaş arasındaki bayan sürücülerin ise tüm gruplardan daha avantajlı indirimler kazandığını belirtti.

        Kadının primi genç olsa da düşük

        "18-35 yaş arasındaki gençlerin sigorta primi en üst seviyeye çıkıyor. Gençliğin verdiği tempo, gezme isteği ve çok kullanım kaza yapma riskini de artırıyor. 35-50 yaş arasında ise primler en düşük seviyeye iniyor" diye devam eden Dalaşman,aynı yaş kategorisinde kadınların ise erkeklere göre 15-25 arasında indirim kazandığını kaydetti. 18 yaşındaki bayan sürücünün erkeğe göre yüzde 15 prim avantajı olduğunu söyleyen Dalaşman, bu yaş grubundaki genç kızların erkeklerle aynı riskleri taşıdığına işaret etti.

        Az kullanılan araç avantajlı oldu

        Türkiye'de parametre zenginliğinin yeni yeni oluşmaya başladığını söyleyen Bolcakan, Batı'da yaş ve cinsiyet indirimlerinin yanında sigara kullanımından ikametgaha kadar pek çok kriter kullanıldığını ifade etti. Türkiye'de parametre zenginliğinin yeni yeni oluşmaya başladığını söyleyen Bolcakan, Batı'da yaş ve cinsiyet indirimlerinin yanında sigara kullanımından ikametgaha kadar pek çok kriter kullanıldığını dile getirdi.

        Kaskoda farklı kriterlerden birini ise Aviva Sigorta'nın geliştirdiğini söyleyen Bolcakan, kilometre parametresi bunlardan biri olarak belirtti. Az trafiğe çıkan araca yüzde 30'a varan indirimler sağlayan Aviva'nın, bu sayede bir kaç ayda müşteri sayısını katladığını dile getiren Aviva Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Bolcakan, 16 bin km altındaki araçlara sağladıkları avantajın büyük ilgi gördüğünü belirterek beyan usulüyle işleyen sistemin yurtdışındaki sigorta şirketleri tarafından uydu aracılığıyla takip edildiğini söyledi.

        Peugeot'cular kazaya yatkın

        Kaskoda yaş ve cinsiyetten sonra önemli olan parametrelerden biri ise bunlar yetersiz kaldığında araç tipi ve motor gücü. Renault, Volkwagen ve Fiat modelleri aile sahibi, sakin kullanıcılarla özdeşleşirken Peugeot ve Citroen modelleri genç kullanıcı profiliyle kaza riskine işaret ediyor. Spor modeller ise sigorta şirketlerinin en çok çekindiği grup.

        "Çok yüksek motor gücüne sahip araçlar performans farkından dolayı hız tutkusunu gösteriyor. Bu da kaza riskine işaret ediyor" diyen Ergo İsviçre Sigorta'nın Genel Müdür Yardımcısı Enis Dalaşman, Peugeot 206 ve Citroen C2 gibi şehir içi kullanıma dönük küçük kasalı ve seri araçların da tehlike sinyali verdiğini söyledi.

        En düşük sigorta primlerini ödeyen araçlar ise Fiat, Renault ve Volkwagen. Yedek parçaları ithal olmasına rağmen Volkswagen'in düşük prim ödemesinin sebebi genel kullanıcı profilinin aile sahibi, trafikte dikkatli ve sakin kişilerden oluşması. Peugeot 206 ve Citroen C2 ile aynı segmentte yer almasına rağmen Fiat Palio da daha düşük primlerle değerlendiriliyor. Genellikle orta gelir grubuna ait, aile sahibi kullanıcıların tercih ettiği Palio'lar yedek parçalarının ucuzluğu ve yaygınlığıyla indirim avantajı elde ediyor.

        Açık renk aracın kaskosu yüzde 5 - 10 indirimli

        Yeni alınan araçlar bir yılı kazasız geçirirlerse yüzde 30, 40, 50, 60'a varan indirimle ödüllendiriliyor. En az 5 yıllık ehliyetler sigorta piriminde yüzde 7'ye yakın indirim getiriyor. 30 yaşını aşan sürücü kaza riskini azaltarak indirim alıyor. Aracın ruhsat sahibi tek şoförse yüzde 5'lik indirim avantajı kazanıyor. Eğer ruhsat şirket adınaysa daha yüksek oluyor. Ancak tek bir sigorta şirketinden devam ederse hasarsızlıkla beraber yüzde 15 sadık müşteri indirimi geliyor. SSK veya Emekli Sandığı üyeleri yüzde 5 indirime sahip. Hırsız alarmlı araçlar tedbirliliklerinin karşılığını kasko şirketlerinden indirim olarak alıyor. Eğer aracın rengi sık rastlanan, tamir maliyeti düşük beyaz, bej veya gümüş renklerinde ise yüzde 5 indirim sağlıyor. Kırmızı gibi dikkat çekici renkler ise daha yüksek kasko primlerine maruz kalıyor. Renault, Volkswagen ve Fiat modelleri aile sahibi, sakin kullanıcılarla özdeşleşirken Peugeot ve Citroen modelleri genç kullanıcı profiliyle kaza riskine işaret ediyor. Spor modeller sigorta şirketlerinin en çok çekindiği grup. 18 - 30 yaş arası sürücüler en yüksek kasko primlerini ödüyor. 31-35 yaş arası şoförler sigorta şirketlerince belirsiz bir kitle olarak tanımlanıyor. Deneyimi kestirilemeyen bu grupta hala gençlik hevesiyle hız yapma tutkusu görülebiliyor. 35 yaş ve üstü kullanıcılar sigorta şirketlerinin en güvenle yaklaştığı kesim

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa