Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yazlık ya da ev alacaksanız şimdi alın - Makro Ekonomi Haberleri

        Yabancılara mülk satışına izin veren yasa dün Meclis’ten geçti. İki ay önce yasa iptal edildiktensonra büyük şehirlerde ve yazlık bölgelerde ev fiyatlarında önemli düşüşler yaşanmıştı. Uzmanlar, yabancılara mülk satışının yeniden başlamasıyla fiyatların artacağını öngörüyor. Ev ya da yazlık almak isteyenlerin şimdi alması öneriliyor.

        Yabancılara imarlı alanların ancak yüzde 10’una kadar arazi satılabileceğini öngören yasa Meclis’te tartışma yarattı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, muhalefetin eleştirilerini yanıtlarken, Almanya’da Türklerin 220 bin konut sahibi olduğunu, Türkiye’de yabancılara satılan toplam mülk sayısınınsa 65 bin olduğunu söyledi.

        1 metrekare yer satılmadı

        Özak, "GAP’ta Yunanlılara 1 metrekare satılmadı. Türkiye’de 72 İsrailli’nin toplam 100 taşınmazı var. Fener Rum Patrikhanesi’nin çevresinde mülk alan yabancı yoktur" dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise Cumhuriyetin kuruluşundan 2002’ye kadar toplam 11 milyon 961 bin metrekarelik alanın yabancılara satıldığını, 2002-2007 yılları arasında 25 milyon metrekarenin üzerinde yer satıldığını söyledi. AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya da, Almanya’da yaşanan Türkler’in 216 bin mülk aldığını ve toplam değerinin 33.6 milyar Euro olduğunu belirterek, "Neredeyse Almanya’yı satın almışız" dedi. Yasa şu düzenlemeleri öngörüyor:

        Hassas alanlar

        Yabancılar, sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ile flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlarda ve stratejik yerlerde kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından taşınmaz edinemeyecekler. Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri Milli Savunma Bakanlığı’nca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığı’nca geciktirilmeden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Bakanlığa verilecek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa