Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Faizler çıldırdı - Makro Ekonomi Haberleri

        Vadesi gelen eski borçları dolayısıyla yarın 3.9 milyar YTL’lik geri ödeme gerçekleştirecek Hazine’nin bugün yaptığı 581 gün vadeli iskontolu tahvil ihalesinde yıllık basit faiz yüzde 22.88’e, bileşik faiz de yüzde 21.54’e yükseldi. İhale sonrası ikinci el piyasada faiz oranları yüzde 22.54'e tırmandı. Düne göre yüzde 5 artış kaydeden faiz oranları 21 ay geriye gitti. Hazine tahvili faizleri en son Ekim 2006'de yüzde 22 seviyesini görmüştü. Bankacılar, faizlerdeki artışın en büyük nedeni olarak siyasi gerilimi gösterirken, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha fazla artırması için piyasaların baskı yaptığı da diğer bir neden olarak gösteriliyor. Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık faiz artırımından yana olduğu, ancak piyasaların bu oranı yetersiz bulduğu vurgulan

        3.8 MİLYAR BORÇLANDI

        Hazine iskontolu ihale ve beş yıl vadeli değişken faizli tahvil ihracına yönelik diğer ihalede toplam net 3.8 milyar YTL’lik borçlanmaya gitti. Böylece Hazine, yarın yapacağı yüklü geri ödemenin finansmanını, yüksek faizle de olsa sağlamış oldu.

        Hazine’nin 581 gün vadeli YTL cinsi iskontolu devlet tahvili ihracına yönelik bugün gerçekleştirdiği ihaleye yüzde 20.95-22.53 yıllık bileşik faiz aralığında nominal 1 milyar 746.7 milyon YTL’lik teklif geldi. Hazine, bunun nominal 1 milyar 259.4 milyon YTL’lik bölümünü karşıladı. Yıllık basit faiz oranının yüzde 22.88 olduğu ihalede, bunun bileşiği ise yüzde 21.54’e geldi. Hazine, ihalede oluşan faiz üzerinden rekobetçi olmayan teklif (ROT) satışları kapsamında kamu kurumlarına 100 milyon, piyasa yapıcılarına da 694.8 milyon YTL’lik ihraç gerçekleştirdi; bu ihaledeki toplam borçlanma 1 milyar 717.2 milyon YTL’ye geldi.

        Hazine’nin yine bugün yaptığı 5 yıl vadeli YTL cinsi değişken kuponlu tahvil ihalesinde ise yüzde 8.84-9.18 aralığındaki faiz talebiyle nominal 1 milyar 943.5 milyon YTL’lik teklif alındı. Bu tekliflerin nominal 1 milyar 124.2 milyon YTL’lik bölümünü karşılayan Hazine, yüzde 8.95 dönem faiziyle net 1 milyar 151.5 milyon YTL’lik borçlanmaya gitti. Bu ihalede ROT satışları kapsamında piyasa yapıcılarına yapılan 892.5 milyon YTL’lik ihraçla birlikte toplam borçlanma 2 milyar 44 milyon dolar oldu.

        Bugün yapılan iki ihaledeki toplam borçlanma da 3 milyar 761.2 milyon dolara ulaştı. Böylece Hazine, faizin yükselmesi pahasına, yarınki geri ödemeyi finanse etmeye yaklaşık olarak yetecek tutarda borçlanmayı başardı.

        -HAZİNE YARIN 3.9 MİLYAR GERİ ÖDEYECEK

        Hazine, bugünkü iki ihalede sattığı tahvillerin parasını tahsil edeceği yarın, vadesi gelen eski borçları dolayısıyla 3 miyar 949 milyon YTL’lik geri ödeme gerçekleştirecek. Tamamı piyasaya yapılacak bu geri ödemenin tümü YTL cinsi borçlanmalara ait bulunuyor. Daha önce 4 Haziran’da 1 milyar 842 milyon YTL tutarında geri ödeme gerçekleştiren Hazine, yarınki ile birlikte 5 milyar 791 milyon YTL’lik Haziran ayı itfa programını tamamlamış olacak.

        BORSADA KAYIP YÜZDE 2

        Çin'in mevduat munzam karşılık oranlarının artırılmasıyla yüzde 7.7 düşen borsa dünya borsalarını da olumsuz etkiledi. Dün FED Başkanı Ben Bernanke'nin büyüme ile ilgili olumlu açıklamaları da piyasaları kurtaramadı. Avrupa borsalarındaki düşüşün de etkisiyle İMKB'de kayıplar yüzde 2'ye ulaştı. Dünya piyasalarındaki olumsuz gelişmelerin yanı sıra iç piyasadaki siyasi riskler İMKB'deki hızlı düşüşte etkili oldu. Ancak döviz cephesinde yatay seyir bugünde devam ediyor. Dolar 1.2450 YTL, euro 1.9320 YTL seviyesinde yatay bir seyir izliyor. Uzmanlar, yüksek faizin dövizdeki yükselişi engellediğini belirtiyor.

        PİYASALARLA İLGİLİ DİĞER HABERLER

        ÇİN BORSASI'NDA DEPREM

        FED BAŞKANI BERNANKE'DEN İLGİNÇ AÇIKLAMALAR

        BAŞBAKAN KONUŞTU DOLAR FIRLADI

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa