Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bakanlık yeni uyandı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Rusya'nın sebze-meyve ithalatında Türkiye'ye koyduğu yasağın ardından, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sebze-meyvelerin ihracata uygun olması için çiftçilere, üretilen ürün, üretim yeri ve kullanılan ilaçların her aşamada takibiyle ilgili bildirimde bulunma zorunluluğu getiriyor.

        Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya Federasyonu'nun, Türkiye'den ithal edilen meyve-sebzede 7 Haziran tarihinden itibaren ithalatı durdurma kararı almasıyla ilgili olarak, A.A muhabirine yaptıkları açıklamalarda, yasağın kaldırılması için Tarım Bakanlığının yanı sıra Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile yoğun bir çalışma içinde olduklarını söylediler.

        Yetkililer, yaş sebze-meyvede Rusya pazarının yeniden kazanılması için ellerinden geleni yaptıklarını, fakat şu ana kadar Rusya'dan herhangi bir yanıt gelmediğini vurguladılar.

        Türkiye'nin, üretilen tüm tarımsal ürünlerde AB mevzuatının titizlikle takip edildiğini ve uluslararası limitler içinde hareket edildiğini vurgulayan yetkililer, fakat Rusya'nın uluslararası limitlerin en az 10'da birini istediğini, bazı ürünlerde bu oranların 100'de bire kadar çıktığını belirttiler.

        Sebze ve meyve ihracatında önemli bir pazar olan Rusya'nın kriterlerini yerine getirmek için üreticilerin, ihracatçıların ve Tarım Bakanlığı il teşkilatlarının nasıl hareket edeceğinin yeniden gözden geçirildiğini anlatan yetkililer, şu bilgileri verdiler:

        ''Sebze ve meyve üretiminde Malatya, Bursa, Hatay, Aydın, İzmir, Mersin, Antalya, Manisa gibi illerde başlattığımız pilot uygulamayı tüm ülke geneline yayma yönünde çalışmalarımız var. Meyve sebzede ilaç kullanımı ve bunun takibiyle ilgili, 'Taze Sebze Meyve Üretiminde Bitki Koruma Ürünü Kalıntısının Önlenmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı görüşe açtık. Yeni uygulamada üretici ürünü ektikten sonra her aşamayı kaydedecek. Ürün üzerindeki yaptığı tüm faaliyetleri, yaptığı tüm ilaçlamaları, ne zaman hasat yaptığını kayıt altına alacak ve belli aralıklarla bize deklare edecek. İhracatçı ve tüccar da ürünü aldıktan sonra depoda neler yapmışsa onların tümünü kayıt altına alacak. Bu hususlara uymayanlara cezai müeyyide uygulanacak, bu gerekirse ürün imhasına kadar gidecek.''

        -''RUSYA'NIN İSTEDİĞİ ÖZEL BİR DURUM''-

        Bütün yapılan çalışmalara rağmen Rusya'nın isteklerinin uluslararası kriterlerin çok üzerinde olduğunu vurgulayan Tarım Bakanlığı yetkilileri, şunları söylediler:

        ''Şunun herkes tarafından bilinmesini istiyoruz; Rusya, neredeyse organik ürün istiyor. Bunu sağlamak için neredeyse özel üretim yapmak gerekir. Buna rağmen, alınan önlemlerle bunu sağlayabiliyoruz. Ancak Rusya, ithal ettiği ürünlerdeki analiz sonuçlarını hemen bildirmiyor. Bize 4-5 aylık listeler gönderiyor. Tarım ürünlerinin analizi için alınan örneklerin bu kadar süre saklanması bir sorun. Geri dönüp biz buna bakamıyoruz. AB, ithal ettiği üründe sorun çıkınca bunu anında bize bildiriyor ve bizim dönüp o ürüne bakmamız mümkün oluyor. Ama Rusya, analiz sonuçlarını 4-5 aylık listeler halinde gönderdiği için geri dönüp bakmak zor oluyor. Zirai ilaç kalıntısı konusunda geçen yıldan beri çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu sorun özellikle ihracatta büyük oranda önlendi. Çiftçilere, kullandıkları ilaçları ve gübreyi kayıt zorunluluğu getirdik. Bunu Türkiye çapında yaygınlaştıracağız. Ürün analizlerine büyük önem veriyoruz. Bütün bunları anlatmak için Rus yetkilileri davet ettik. (Eğer siz gelemezseniz biz gelelim, laboratuvarlarınıza bakalım. Ya da siz gelin bizim laboratuvarlarımıza bakın) diyoruz. Yanıt bekliyoruz.''

        -RUSYA'YA İLK 5 AYDA 298 MİLYON DOLARLIK SEBZE-MEYVE GÖNDERİLDİ-

        Türkiye'de 30 milyon ton sebze, 14 milyon ton meyve olmak üzere yılda yaklaşık 44 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapıldığı tahmin ediliyor. Yüksek miktardaki üretime karşın, bunun ancak yüzde 4'ü ithal edilebiliyor.

        Meyve-sebzede geçen yıl yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık 510 milyon tonu Rusya'ya, 600 milyon doları da Avrupa'ya yapılmıştı.

        Rusya'ya bu yılın ilk 5 ayında yapılan sebze-meyve ihracatı ise 298 milyon doları buldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa