Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Küresel ısınma yeni sektörler yarattı - Makro Ekonomi Haberleri

        İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI HER PAZARTESİ HABERTURK.COM'DA

        ÇOK KAZANDIRACAK FRANCHİSE FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN

        İçinde bulunduğumuz yüzyılın en temel sorunu olan küresel ısınma kendi ekonomisini yaratmaya başladı. Su kaynaklarının hızla azaldığı ve tasarrufun öne çıktığı dünyamızda artık ‘susuz temizlik’ diye bir sektör var. Su kullanmadan temizlik olur mu? demeyin… Sektörün dünya genelindeki büyüklüğü milyar dolarlar ile ifade ediliyor. Türkiye’de ise henüz iki- üç yıllık bir mazisi var. Ancak; arabaları, çamaşırları, halıları ve hatta insan vücudunu su kullanmadan temizleyen bu sektör, geleceği gören girişimciler sayesinde Türkiye’de de yılda 50 milyon YTL’yi buldu.

        Susuz temizlik sektöründe en hızlı büyüyen alanların başında araçların su kullanmadan yıkanması geliyor. Plastik aksam, cam ve kaporta yüzeyleri için 3 farklı organik ilaç ile araç çizilmeden temizleniyor ve içeriğindeki özel maddeler sayesinde, boyanın korunması ve parlaklığının artması dahi sağlanıyor. Tabi ilk akla gelen soru: ‘Hala su varken neden aracımı susuz yıkayalım?’ Bu sistemi İstanbul’da kullanan girişimci Mehmet Öney, işte bu nedenle fark yaratıp motorize bir ekiple hizmet veriyor. Bir telefon ile özel dizayn edilmiş motosikletli ekip, ‘susuz yıkama’ tekniğiyle arabanızı olduğu yerde, çevreyi kirletmeden tertemiz yıkıyor. Bedeli ise 15 YTL. Sektöre henüz iki ay önce giren ve günde 50’ye yakın aracı bu yöntemle temizleyen Öney, yaptığı iş ile ilgili şu bilgiyi veriyor: “Firmamızın ismi Dial, merkezimiz İzmir’de. Yaptığımız iş, gelen telefonlar doğrultusunda, özel dizayn edilmiş motorlarımız adrese göndererek, aracı yerinden kıpırdatmadan temizlemeyi hedefliyor. Klasik oto yıkamalardan en önemli farkı kapınızda "susuz" olarak aracın temizleniyor olmasıdı. Özel maddeler sayesinde, cam yüzeye uyguladığımız bileşimle yağmur suyu kaydırma, kaportaya uyguladığımız ilaçla da boya koruması sağlıyoruz. Aracın iç-dış temizlik ücretini de normal otolar için 15 YTL olarak belirledik. Küresel ısınmanın çok ciddi tehdidi altında olduğumuz şu günlerde bir damla suyun bile hesabını yapmamız gerekirken, en azından arabalarımızı temizlemek için su sarfiyatı yapmamayı, herkesin de bu konuda biraz daha duyarlı olmasını umut ediyoruz” İstanbul genelinde bayilikler vermeye başladıklarını da söyleyen Önay, kendilerine kısa sürede bir çok teklifin geldiğini ifade ediyor.

        SU VE DETERJAN TARİH OLUYOR

        Öte yandan dev firmalar da ‘susuz temizlik’ sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Samsung'un Air Wash sistemiyle susuz ve deterjansız yıkama yapabilen çamaşır makinesi Türkiye’de de satışa çıktı. Air Wash sistemi, sıcak hava püskürterek kötü kokuları yok ediyor, kırışıklıkları açıyor ve Silver Nano teknolojisiyle yüzde yüze yakın sterilizasyon sağlıyor. Gözle görülmeyen bakterileri temizleyerek, çamaşırları ütüye hazır hale getiren Air Wash sistemi, kumaşta oluşturduğu "anti bakteriyel katman" sayesinde yaklaşık bir ay yeniden bakteri üremesini engelliyor.

        TEKSTİL SEKTÖRÜNDE DE ÖNEMLİ YATIRIMLAR VAR

        Türk tekstil sektörü de özellikle nano teknoloji yatırımları ile susuz temizlik sektörüne adım atıyor. Bu alanda, suya gerek bırakmayan antibakteriyel köpük, mantar önleyici çorap, diyabetik çorap, migren bandı ve antibakteriyel iç çamaşırları da bulunuyor. Bu ürünleri yerli sermaye ile üreten ve pazara sunan Işık Grup, ayrıca vücut temizliği için de bir çok ürün geliştirmiş durumda. Bunlar arasında; durulamaya gerek olmayan köpük, cilt köpüğü, duş köpüğü, migren bandı, saç köpüğü yer alıyor. Bayilik konusuna çok önem veren Işık Grup, tüm yurt genelinde girişimci ortaklar arıyor.

        metincan@haberturk.com

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa