Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Lastik devi, Rusya'ya Sabancı ile girecek - Makro Ekonomi Haberleri

        İki ortağın İzmit'te bulunan Brisa fabrikası, önümüzdeki yıl yapılacak yeni bir yatırımla en üst kapasiteye ulaşacak. Bridgestone ile Sabancı, bu yüzden devreye almayı planladıkları ikinci fabrikaya yer arıyor. Her iki taraf, maliyetleri yüksek bulduğu için yeni yatırımı Türkiye'de düşünmüyor. Öne çıkan ülke ise Rusya, çünkü bu büyük pazarda yılda 2,8 milyon araç satılıyor. Ayrıca Orta Asya ülkelerine de açılmak daha kolay. Daha önce distribütörleri kanalıyla bu ülkede yatırım planları yapan, ancak başarılı olamayan Japon dev, şimdi bu şansını Sabancı Holding'le yeniden deneyecek. Yatırım gerçekleştiğinde, Lassa markalı lastikler Rusya ve Orta Asya yollarında da boy gösterecek.

        Brisa Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Gökhan Cüceloğlu, şirket yönetimi olarak yeni bir fabrikayı çok istediklerini ve bugüne kadar birkaç kez dile getirildiğini söyledi. Demir çelik fiyatlarının artması nedeniyle yeni bir lastik fabrikası kurma maliyetlerinin yükseldiğini, kurulacak yeni bir fabrikanın kârlı olması için en az 4 milyon kapasiteye ulaşması gerektiğini, tesis kurma bedelinin de 300 milyon dolardan aşağı olmayacağını dile getirdi. Yeni fabrikanın Türkiye'de olmasının zor olduğunu belirten Cüceloğlu, ibrenin Rusya'dan yana olduğunu vurgulayarak, "Japon ortaklarımız devlerin bu yeni gözdesine girmek istiyor. Çünkü potansiyeli iştah kabartıyor. Rusya pazarı dışında sürekli büyüyen Türk cumhuriyetleri var. Bu ülkelere de ihracat söz konusu." dedi.

        Bridgestone'un Rusya pazarı için kendilerine ihtiyacı olduğunu kaydeden Cüceloğlu, aralarındaki güvene de vurgu yapıyor. Bridgestone'un toplam 49 fabrikası var. En büyük lastik üreticisi. Ve dünyada sadece Türkiye'de Sabancı Holding'le yatırım ortaklıkları bulunuyor. "Ortaklıktan çok mutlular." diyen Brisa'nın pazarlama ve iş geliştirme direktörü, Türkiye'nin kültürünün Rusya ve Türk cumhuriyetleriyle uyuşabildiğini ve bu durumun Sabancı'nın en büyük avantajı olduğunu söyledi. Bridgestone fabrikaları arasında Brisa'nın yüksek maliyetlere ragmen en kârlı operasyonlardan biri olduğunu aktarırken de, dönemsel olarak yapılan yatırımların en hızlı biçimde kâra dönüştüğünü sözlerine ekledi.

        Yılda 10,5 milyon adet lastik üreten ve bunun yüzde 55'ini dünyanın 50 farklı ülkesine ihraç eden Brisa'nın yeni hedefi Lassa'yla uluslararası bir otomotiv markasına resmî tedarikçi olmak. Bugüne kadar Türkiye'de başta Toyota olmak üzere birçok modelin fabrika çıkışı lastik tedarikçisi olduklarını belirten Cüceloğlu, bundan sonraki adımı Avrupa'da bir fabrikaya tedarikçi olmak için atacaklarını kaydetti. Küresel piyasalarda algıyı kolaylaştırmak için 34 yıllık logolarını 2 ay önce değiştirdiklerini ifade etti. Bu hedefin en geç 5 yıl içerisinde gerçekleşebileceğine inanan Cüceloğlu, "Avrupa'da direkt tüketiciye ulaşmak da önemli. Ancak, Fransa ya da Almanya'da bir fabrikaya Lassa olarak doğrudan ürün vermek hem prestijli hem de garantili bir iş." şeklinde konuştu.

        Yeni lastik, grevi bekleyecek

        Brisa'nın yaklaşık 3 yılda geliştirdiği yeni performans lastiği Impetus Revo, Lastik-İş'in fabrikalarda başlattığı grev yüzünden pazara planlanandan bir ay sonra, temmuzda girecek. Türkiye'de üretilen ilk yüksek performans lastiği olan Impetus Revo, küçük sınıf otomobillerden orta ve üst orta sınıf otomobillere kadar geniş bir yelpazeye hitap ediyor. 14 inç ile 17 inç arasında farklı ebatlarda üretilecek Impetus Revo, 140 ila 360 YTL arasında değişen 'tavsiye edilen birim fiyatı'yla pazara giriş yapacak. Gökhan Cüceloğlu, yeni ürünlerinden oldukça ümitli: "Lassa Impetus Revo'nun ilerleyen dönemde iç pazardaki Lassa satışlarının üçte birini oluşturmasını hedefliyoruz. Lassa'nın yurtdışı hedefleri doğrultusunda 2008-2010 yılları arasında ise 2 milyon adet Impetus Revo ihraç edeceğiz."

        ZAMAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa