Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Promosyonlar bayilerin kar marjını eritti - Makro Ekonomi Haberleri

        Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, petrol fiyatında yaşanan büyük artışların yalnızca akaryakıt sektörüne değil tüm ekonomiye ciddi zarar verdiğini belirterek, hükümete akaryakıt üzerindeki yüksek oranlı vergileri indirmesi çağrısında bulundu. Alkan, hükümete “İhracatçıyı, üreticiyi, tüketiciyi, kısacası tüm Türkiye’yi bu kadar olumsuz etkileyen yüksek akaryakıt fiyatlarını makul bir seviyeye indirmek için, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan vergilerden gerekli fedakarlığı yapınız" diye seslendi.

        HER İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDA VERGİ BİZDEN ALINIYOR

        Alkan, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, 1998 yılında varili ortalama 12,73 dolar olan petrolün 135 dolara çıktığına işaret etti. Sektörün maktu gelir ile çalıştığını, artışların sektöre zarar verdiğini kaydeden Alkan, genel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilere de değinerek, vergi indirimine gidilmesini istedi. Kabine üyelerine, “Bu nedenle uğrayacağınız vergi kaybı, bu yüksek vergilerin olumsuz etkileri gidererek size kazanç olarak fazlasıyla geri dönecektir" diyen Alkan, İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projesi için akaryakıt ÖTV’sine 1-1,5 YKr zam yapılmasına da tepki gösterdi. “Alkan, “Türkiye’de en kolay vergi toplanan sektör akaryakıt sektörü diye her ihtiyaç duyulduğunda akaryakıt ürünlerine zam yapılması acıdır" diye konuştu.

        PROMOSYONLAR BAYİNİN KAR MARJINI ERİTTİ

        Akaryakıt dağıtımcılarının düzenlediği promosyonların bayilere zarar verdiğini de ifade eden Alkan, “Piyasada acımasızca sürdürülen promosyonlar, zaten oransal olarak düşen bayilerin karının iyice erimesine neden olmuş, bugün bayiler yüzde 3-4 brüt kar marjıyla çalışmak zorunda bırakılmıştır" dedi. Akaryakıtta kaçakçılıkla yeterli mücadele edilmediğini belirten Alkan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) da, kendi hatası nedeniyle geciken lisanslar için bayilere haksız yere ceza vermekle suçladı. Alkan, “Sade ve sadece süresi içinde dağıtıcı ve bayilere vermedikleri lisans adı altındaki kağıt parçaları nedeniyle 2 milyar YTL’ye yakın para cezaları salınarak tüm dikkat buraya çekilmiş, tüm uğraş bunun için verilmiş ve iddia ile söylüyorum; kaçak akaryakıt denetimi tamamen ilham edilerek, akaryakıt fiyatlarındaki liderliğimizin devamı sağlanmıştır. Yani, bizler kendimizi savunmakla uğraşırken, akaryakıt kaçakçıları altın devirlerini yaşamışlardır" diye konuştu. Alkan, cezalarla ilgili mevzuat değişikliğine gidilmezse bayilerin kapanacağı ve sektörde kaos yaşanacağını da öne sürdü.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa