Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Devler ligindeyiz, Devler liginde 2 Türk şirket - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünyanın en büyük ilk 100 savunma sanayi kuruluşları listesine Aselsan'ın ardından bu yıl ilk kez TUSAŞ da girdi. Defense News dergisi tarafından yayınlanan listede Aselsan 4 basamak yükselerek 80. sıradan 76. sıraya yerleşirken, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ de (TUSAŞ) 83. sırada yer aldı.

        Türk savunma sanayinin son yıllardaki büyük atılımı, Amerika Birleşik Devletleri merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından da tescillendi. Savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden Aselsan, dünyanın en büyük savunma sanayii kuruluşları listesinde yükselmeye devam ederken, TUSAŞ da ilk 100 şirket arasındaki yerini aldı.

        Defense News dergisi tarafından yayınlanan listeye (Defense News Top 100) göre 6 yıldır ilk 100 savunma sanayi şirketi içinde yer alan Aselsan, önceki yıl 86. sırada, geçen yıl 80. sırada yer almıştı. Son yıllarda geliştirdiği ürünler ve yurt dışına yaptığı ihracatlarla dünya şirketi olma yolunda hızla ilerleyen Aselsan, bu yıl 76. sıraya yükseldi.

        Havacılık alanında geliştirdiği özgün çözümler ve F-16 savaş uçağı üretimiyle adını duyuran TUSAŞ da çok sayıda ABD, Rus ve Japon firmasını geride bırakarak bu yıl ilk kez listeye girdi. Uçak, uydu sistemleri ve insansız hava araçları gibi entegre havacılık ve uzay sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon ve üretim süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumunda olan TUSAŞ, son yıllarda yapılan stratejik yatırımlar sayesinde küresel pazarda da saygınlığını artırdı. TUSAŞ, dünyanın en önemli savunma sanayi kuruluşlarının yer aldığı listede 83. sırada yer aldı.

        ASELSAN GENEL MÜDÜR ERGENEMAN

        ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, yaptığı açıklamada, Defense News dergisinin listesinde her yıl biraz daha yükseldiklerini belirterek, hedeflerinin savunma sanayi alanında dünyadaki ilk 50 firma arasına girmek olduğunu söyledi. Bu hedefi ilk belirledikleri yıllarda listedeki 50. firmanın cirosunun 1 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Ergeneman, ''Şu anda bu ciro 2 milyar dolara çıkmış durumda. Her yıl da firmalar artıyor. Biz hedefimizden şaşmıyoruz. 2023 yılında bu hedefi yakalayacağımıza inanıyoruz. Aselsan her yıl yaklaşık yüzde 15 büyüyor. Geçen yıl yaklaşık 1,5 milyar liralık ciromuz vardı. Bu yıl ciromuzu yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

        TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ DÖRTKAŞLI

        TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ise bu yıl ilk kez listeye girdiklerini ifade ederek, bunun gurur verici olduğunu söyledi.

        TUSAŞ olarak son 5-6 yıl içinde cirolarını 10 kat artırarak 850 milyon dolara çıkardıklarını anlatan Dörtkaşlı, ''Bu artış önümüzdeki yıllarda da sürecek ve dolayısıyla listenin üst sıralarına yükselmeye devam edeceğiz'' dedi.

        Defense News dergisi tarafından her yıl bir önceki yılın savunma satışları baz alınarak yayınlanmakta olan ''Defense News Top 100'', dünyanın en prestijli savunma sanayii listesi olarak kabul ediliyor.

        LİSTENİN İLK SIRASINDA AMERİKAN LOSKHEED MARTİN FİRMASI YER ALDI

        Bu yılki listede birinciliği Amerikan Lockheed Martin firması alırken, onu yine ABD'li Boeing izlerken, ardından İngiliz BAE Systems geldi.

        Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bir kuruluşu olan Aselsan, Askeri Haberleşme Sistemleri, Radar ve Elektronik Harp Sistemleri, Elektro-Optik Sistemleri, Seyrüsefer ve Aviyonik Sistemleri, Savunma ve Silah Sistemleri, Komuta-Kontrol-Haberleşme-Bilgisayar-İstihbarat-Keşif ve Gözetleme (C4ISR) Sistemleri, Deniz Savaş Sistemleri, Profesyonel Haberleşme Sistemleri, Akıllı Ulaşım Sistemleri tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, sistem entegrasyonu, modernizasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanlarında teknoloji merkezi olarak çalışıyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa