Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 2 milyar dolarlık yatırım geliyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Üst Yöneticisi (CEO) ve Başkan Yardımcısı Lars Thunell, Avro Bölgesi ile ilgili endişelerin ve küresel belirsizliklerin arttığı bir ortamda Türkiye'de büyük çaplı yatırımlara hazırlandıklarını belirterek, ''Türk ekonomisi küresel ekonomik krize karşı dirençli olduğunu ispatladı'' dedi.

        Thunell, ''Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına olan yakınlığı, güçlü bir bankacılık sistemine ve gelişmiş bir özel sektöre sahip olması gibi birçok avantajları var. Ayrıca, Türk ekonomisi küresel ekonomik krize dirençli olduğunu ispatladı'' diye konuştu.

        Türkiye'ye inandıklarını ve yatırımlarına devam edeceklerini belirten Thunell, ''IFC, Ülke İşbirliği Stratejisi çerçevesinde, 2012-2015 yılları arasında Türkiye'ye yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. Türkiye, IFC'nin yapılması planlanan yatırım portföyü içerisinde halihazırda 2. sırada, tamamlanmış yatırımlar portföyünde ise 4. sırada yer alıyor'' bilgisini verdi.

        Bu yılki yatırım planlarına da değinen Thunell, ''Türkiye için bu yıl oldukça güçlü bir yatırım programını uyguladık. Türkiye'ye kendi adımıza, 2012 mali yılı sonu itibariyle yaklaşık 500 milyon dolar seviyesinde bir yatırım yapmış olacağız. Bunun yaklaşık 100 milyon dolarlık dilimini tamamladık'' diye konuştu.

        Türkiye'nin, ekonomisini güçlendirecek reformları gerçekleştirdiğini vurgulayan Thunell, ''Bu istikamette devam etmek için iş ortamını güçlendirmek ve özellikle küçük ve orta ölçekli şirketleri desteklemek gerekiyor, çalışanların koşullarını, mesleki becerilerini ve eğitimlerini güçlendirmek gerekli. Özellikle gençler ve kadınlar için daha iyi koşullarda işlerin yaratılması en önemli sosyal ve ekonomik zorluklardan birisi. Bu talebi karşılamanın yolunun özel sektörün gelişiminden geçtiğine inanıyoruz'' değerlendirmesini yaptı.

        15 TÜRK ŞİRKETİNE 350 MİLYON DOLAR

        Türk şirketlerinin bölgesel büyümelerini sağlamalarına ayrıca önem atfettiklerini belirten Thunell, Türk şirketlerinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine büyük bir ilgisi bulunduğunu söyledi.

        Önceliklerin birinin, Türkiye'de şirketlerin bölgesel gelişimini desteklemek olduğunu anlatan Thunell, ''IFC, 2008 ve 2011 yılları arasında, 15 Türk şirketinin bölgesel gelişimini artırmak için 350 milyon dolar yatırım yaptı'' dedi.

        Türkiye'de ağırlıklı olarak cinsiyet eşitsizlikleriyle mücadele, enerji verimliliğinin artırılması ve az gelişmiş bölgelerin kalkındırılması gibi alanlarda fonlama yaptıklarını dile getiren Thunell, ''Ayrıca Türkiye'nin kurumsal tahvil piyasasını geliştirmek için yenilikçi ve yaratıcı ürünler sunmaya devam ediyoruz'' dedi.

        ''REKABETİN ARTIRILMASI GEREKLİ"

        Türkiye'nin ekonomik büyüme performansını sürdürülebilir kılması için rekabetini artırması gerektiğini belirten Thunell, ''Rekabetin artırılmasının Türkiye'ye son derece büyük faydaları olacaktır. Türkiye, halihazırda Küresel Rekabet Anketi'nde, Rusya ve Brezilya'nın yakınlarında, 61. sırada yer alıyor. Fakat Türkiye'nin yeri halihazırda 27. sırada olan Çin'in ve 51. sırada olan Hindistan'ın gerisinde'' bilgisini verdi.

        Türkiye'nin rekabet gücünü ilköğretimdeki eğitim kalitesini yükselterek, istihdam verimliliğini sağlayarak, kamu kurumlarındaki şeffaflık ve verimliliği güçlendirerek artırabileceğinin altını çizen Thunell, ''Rekabeti artırmanın yollarından bir diğeri ise altyapıyı geliştirmektir'' dedi.

        OLİMPİYAT OYUNLARI İÇİN ALTYAPI FİNANSMANI

        Uluslararası Finans Kuruluşu'nun İstanbul'un 2020 Olimpiyatlarına adaylığı çerçevesinde ihtiyaç duyacağı altyapı projelerinin finansmanında yer alabileceğini de vurgulayan Thunell, şunları kaydetti:

        ''Türkiye'nin altyapısı IFC'nin en önemli öncelikleri arasında. Modern ve iyi yönetilen bir altyapı, Türkiye'nin ekonomik gelişiminin devamı ve Olimpiyat oyunları gibi etkinliklere ev sahibi olabilmesi açısından kilit öneme sahip. IFC enerji üretimi, dağıtımı, ulaşım, karayolu, havaalanları, limanlar ve şehir altyapısı, toplu taşıma ve atık su yönetimi gibi alanlarda özel sektör projelerinin finansmanına odaklanmıştır. Bu alanlarda önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde İstanbul'un (Olimpiyat oyunları gibi) büyük etkinliklere ev sahibi olmasını sağlayacak, büyük yatırımlar yapacağız.''

        ''İSTANBUL'DAN 50 ÜLKEYİ YÖNETİYORUZ"

        Thunell, IFC'nin bölgesel yönetim merkezini (IOC) 2010 yılında İstanbul'a açmış olmasının, İstanbul'u bir finans merkezi olarak gördüklerinin en belirgin göstergesi olduğunu belirterek, ''Bu, IFC'nin merkezini genişletme stratejisi açısından çığır açan bir gelişmeydi'' dedi.

        Şimdi, İstanbul'daki yönetim merkezimizde toplam 200 çalışanla, Doğu ve Güney Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde 50 ülkeye hizmet verdiklerine dikkati çeken Thunell, İstanbul ofisini açarken, IFC'yi, hizmet verdikleri kişi ve kurumlara, onların çalıştıkları pazarlara yakınlaştırmayı amaçladıklarını vurguladı.

        Thunell, ''İstanbul ofisimizi açmamız, hükümetin İstanbul'u bölgesel bir finans merkezine çevirmek konusundaki planı ile de son derece uyumlu'' diye konuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa