Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Euro Bölgesi'nde resesyon sinyali! - Makro Ekonomi Haberleri

        Coeure, Japonya'da yayımlanan Nikkei gazetesine verdiği demeçte, banka kredileri sıkıntısı ve Euro Bölgesi'nin bazı ülkelerindeki borç sorunu yüzünden hükümetlerin bütçe kesintilerine gitmesinin büyümenin önünde engel teşkil ettiğini ifade etti.

        Yüksek petrol fiyatlarının ve bazı ülkelerde katma değer vergisinin artmasının ECB'nin enflasyon görünümünü yükseltmesine yol açtığını belirten Coeure, ''belli bir yere kadar bu etkilerin geçici olduğunu, yüksek enerji fiyatlarının enflasyonda kalıcı etkisi olmayacağını'' kaydetti.

        Uzun vadede yüksek petrol fiyatlarına bağlı olarak artacak enflasyonun ücretlerde yükselişe, bunun da ikincil etkilere ya da ücret fiyat helezonuna yol açacağına işaret eden Coeure, ''Bu ikincil etkilerin sınırlı kalacağına inanmak için geçerli sebepler var'' ifadesini kullandı.

        ECB'nin 6 üyeli Yürütme Kurulu'nda yer alan Fransız Coeure, aynı zamanda ECB'nin para politikasına karar veren 23 üyeli Yönetim Konseyi'nde görev yapıyor.

        ECB Başkanı Mario Draghi, geçen hafta ECB'nin Frankfurt'ta yaptığı faiz toplantısının ardından yaptığı açıklamada, enflasyonun, son zamanlarda artan enerji fiyatları ve açıklanan dolaylı vergilerdeki artıştan kaynaklı muhtemelen bu yıl yüzde 2'nin üzerinde kalacağını belirtmişti.

        Emtia için vadeli fiyatlar temelinde gelecek yılın başında enflasyonun yüzde 2'nin altına düşmesini beklediklerini kaydeden Draghi, bu yıl enflasyon oranının yüzde 2,1 ile yüzde 2,7 ve gelecek yıl ise yüzde 0,9 ile yüzde 2,3 aralığında olacağını öngördüklerini söylemişti.

        Avrupa istatistik kurumu Eurostat, Euro Bölgesi'nde şubat ayında yıllık enflasyonu yüzde 2,7 olarak açıklamıştı.

        Geçen yıl son çeyrekte yüzde 0,3 daralan Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl ise yüzde 0,5 daralma ile yüzde 0,3 büyüme arasında bir değişim beklendiği kaydedilmişti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa