Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kalemtıraşı eline aldı - Makro Ekonomi Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, artan ithalatı dizginlemek ve Türkiye'de üretimi artırmak parolasıyla ilaçtan asansöre kadar pek çok farklı alt sektörü mercek altına aldı. Bu yöndeki arama toplantılarından biri, 2011'de toplam ithalatı 122 milyon dolara çıkan kalem sektörüne yönelik olarak geçtiğimiz hafta Ankara'da gerçekleştirildi. Türkiye'de kalem üretimi ve kalem üreticilerinin yaşadığı sıkıntıların tespitine yönelik toplantıya Adel Kalemcilik, Akar Kırtasiye, Pensan Kalem, Scrikss Kalem'in aralarında bulunduğu kalem üreticileri ve Tüm Kırtasiye Sanayicileri İthalatçıları İhracatçıları Toptancıları Birliği'nin (TÜKİD) temsilcileri katıldı.

        KAPASİTE, ÜÇE KATLANABİLİR

        Sanayi Genel Müdürlüğü'nce organize edilen ve sektör temsilcileri ile kalem üretimine ilişkin süreçler hakkında bilgi alışverişi yapılan toplantıda, üreticiler, bir kalemin üretiminde 45 civarında farklı proses bulunduğunu; mürekkep, bilya, ağaç, plastik hammadde gibi önemli ihtiyaçların yurtdışından temin edildiğini anlattı.

        Bakanlığın sektörle ilgili yol haritası olması için hazırlamayı planladığı rapora katkı sağlanabileceği ifade edilerek, sorunların çözülmesi söz konusu olursa, şu anda düşük olan kapasite kullanımının yükselmesi ve mevcut kapasitenin üçe katlanmasının mümkün olduğu sektör temsilcileri tarafından vurgulandı.

        ÜRETİMİ ARTIRACAK TEDBİRLER YOLDA

        Değerli TL, antidamping vergisinin delinmesi, enerji maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle Çin, Vietnam, Pakistan, Tayvan ve Hindistan gibi ülkelerle rekabet edilememesi gibi sorunlar Bakanlık yetkililerine aktarıldı. Toplantı sonunda, yetkililer, tespit edilen sıkıntılar ve sektörün mevcut durumunu sergileyici detaylı rapor tamamlandıktan sonra bu rapor doğrultusunda halihazırdaki üretim kapasitesini artırıcı tedbirlerin alınması yönünde adımlar atılacağını açıkladı.

        Enerjide indirim talebi, ağaçta sertifika sorunu

        Sektör sorunlarının dinlendiği toplantıda, üreticiler, enerji bedelinin toplam maliyetleri içinde önemli pay aldığını belirterek, ihracat yapan firmalara enerjide indirim sağlanmasının söz konusu olup olamayacağını sordu.

        Sektör temsilcileri, ürünlere ilişkin piyasa denetiminin de kendilerine ek maliyet getirdiğini savundu. Gross marketlerin algıları eleştirilirken, marketlerin, akredite laboratuvarında test edilmiş ürünleri yeniden teste tabi tuttuğu ve bunun maliyetini üreticiye yüklediği kaydedildi.

        Toplantıda kurşun kalem üretiminde hammadde sorunu yaşandığı da ortaya çıktı. Üretimde kullanılan ağaçların iç piyasadan temininde sıkıntı olduğu ifade edilerek, Türkiye'de FSC (Orman Koruma Konseyi) sertifikalı ürün bulunmadığı ve sektör için ormanların sertifikalandırılması gerektiği belirtildi. Yeterli hammadde olmadığı için ithalata bağlı olunduğu, bunun dünya ile rekabeti zorlaştırdığı aktarıldı.

        'Antidamping vergisini marketler deliyor' iddiası

        Toplantıda, taklit ürünlerin önemli bir sorun olduğuna vurgu yapan sektör temsilcileri, bu konuda tedbirlerin yetersiz kaldığını söyledi. Temsilciler, patent faaliyetlerini takip edip Madrid Protokolü'ne uygun adımlar atılmasına rağmen ürünlerinin Ukrayna ve Çin benzeri bazı pazarlarda taklit edilmesinin önüne geçilemediğini belirtti.

        Sektörün en büyük sorunlarından birinin kaçak kalem girişinin engellenememesi olduğu kaydedilirken, sektör temsilcileri, Çin'den gelen ürünlere antidamping vergisi uygulanmasına rağmen, gümrükten geçişte A.TR belgesi kullanılarak AB üyesi ülkelerden sıfır gümrük vergisi ve menşei değişikliği sayesinde uygulamanın delindiğini ifade etti. Bu uygulamanın Türkiye'de faaliyet gösteren çok uluslu marketler tarafından, AB üyesi ülkelerde düzenlenen A.TR belgesiyle işlevsiz hale getirildiği iddia edildi. Ayrıca; Çinli üreticilerin, ürünlerini Vietnam, Tayvan ve Hindistan gibi ülkelere ihraç edip buralarda menşei değişikliği yaparak antidamping vergisinden kurtulduklarına da dikkat çekildi. Çin menşeili kurşun kalem ve boya kalemi için 144 adette 3.16 dolar, tükenmez kalemde ise adet başına 0.06 dolar vergi uygulanıyor.

        'Hammadde sıkıntısı var'

        Söz konusu buluşmanın bir 'sektörü dinleme toplantısı' olduğunu vurgulayan Adel Kalemcilik Genel Müdürü Taner Dursun, Sanayi Genel Müdürlüğü yetkililerine bilgi verdiklerini söyledi. "Biz herhangi bir şey talep etmeden, onlar bizi davet etti. Sektör sektör inceleme yapıyorlar. Sorunları dinliyorlar" diyen Dursun, TL'nin güçlü olması ve Çin'in yerli sanayiyi öldürmesi konularının yerli üretimi, ihracatı zorladığına dair bilgi verdiklerini belirtti. Dursun, "Hammadde sıkıntısı var. Ağaç Türkiye'de çok pahalı. Plastikte de bazı hammaddeleri üretemiyoruz; ithal etmek zorundayız" dedi.

        Yerli üretimi destekliyorlar

        TÜKİD Başkanı Mehmet Helvacıoğlu, toplantının kalem grubunda imalatçıların ne durumda olduğunun görülmesi amacıyla yapıldığını kaydetti. Helvacıoğlu, Sanayi Genel Müdürlüğü yetkililerini 14-18 Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kırtasiye, Kağıt, Okul ve Ofis Ürünleri Fuarı'na davet ettiklerini belirterek, "Ankara'daki toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Çok güzel bir yaklaşımla davet edildik. Fuara da geleceklerini bildirdiler. Kalemle başladı; kırtasiyeye uzandı. Hazırlanacak raporda sayısal verilerde bizden destek alacaklar. Yerli üretimi desteklemek istiyorlar" dedi.

        MENEKŞE ATASELİM/HT GAZETE

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa